"Vi kommer försöka gå vidare även för Davide"

"Vi kommer försöka gå vidare även för Davide"

Man skulle kunna prata om Gennaro Gattusos mäktiga inträde. Om ett Milan som fått upprättelse efter en blytung höst och faktiskt har chans att störa de stora i Europa League. Men denna torsdag utgår ofrånkomligen från Florens.

Idag, på morgonen, begravdes Davide Astori i i Basilica di Santa Croce. En son, bror, make, pappa och vän, en framgångsrik italiensk landslagsspelare som inledde karriären i Milan. Han blev 31 år.

Gennaro Gattuso hade sin sista konversation med Davide Astori i december, inför bortamatchen mot Fiorentina. De känner varandra sedan tidigare, och när de hälsade inför matchen berättade Astori att han var stolt och glad för tränarens skull.

- Vi har förlorat en väldigt stor man och en otroligt ödmjuk kille, sa en samlad Gattuso på sin presskonferens på onsdagen.

- Jag spelade i A-laget när han var i ungdomslaget, och han frågade mig hela tiden om han fick använda gymmet. Tredje gången klappade jag honom på axeln och svarade att det var hans hem och att han inte behövde fråga mig om lov. Men det säger en del om vilken kille han var.

"CIAO GRANDE ASTO"
Fiorentinas lagkapten kom aldrig ner till frukosten på hotellet i Udine i söndags, och det var med chock som fotbolls-Italien mottog nyheten att Davide Astori avlidit av ett misstänkt hjärtstillestånd i sömnen. Ett telefonsamtal från Milans kapten Leonardo Bonucci till Inters Andrea Ranocchia räckte - det skulle bli omöjligt att spela Milanoderbyt samma kväll. Kort därefter beslöts även från centralt håll att skjuta upp samtliga Serie A-matcher den dagen. Spelarna i Genoa och Astoris tidigare lag Cagliari fick beskedet på uppvärmningen inför sin lunchmatch. Matchen ställdes in, publiken svarade med applåder, och Cagliari bestämde sig senare under veckan - precis som Fiorentina - för att pensionera tröja nummer 13.

"Ciao Grande Asto", skrev Leonardo Bonucci bland annat i ett brev till sin vän och fortsatte:

"Det är vad jag kallade dig när vi sågs, när vi möttes som motståndare eller träffades med landslaget. Ett leende och en kram från en av de äkta - en person som var rättvis, ärlig och ödmjuk.

INLEDDE KARRIÄREN I MILAN
Davide Astori föddes i Bergamo 1987 och representerade Milans ungdomslag från 2001. Han lånades ut i två vändor, till Pizzighettone och Cremonese, innan han såldes till Cagliari och gjorde sig ett hem på Sardinien i sex år. Säsongen 2014/15 skrev han på för Roma, men sina sista år kom han att spendera i Fiorentina, där han utsågs till lagkapten. Ett stort ansvar i en stad som andas fotboll.

På torsdagen samlades tusentals människor som ville ta ett sista farväl på Piazza Santa Croce. De första var på plats på torget från klockan 07.00, tre timmar före ceremonin. Bland de närvarande fanns en delegation från Juventus, ledd av Gianluigi Buffon och Max Allegri, som mottogs av applåder. Klockan 13 kommer staden att stanna upp i en gemensam tyst minut - på arbetsplatser, i skolor och i hem.

- I söndags var gruppen väldigt skakad, säger Gennaro Gattuso.

- Vanligtvis brukar spelarna vilja lyssna på musik i omklädningsrummet, men de senaste dagarna har jag inte hört någon. Det har varit stor respekt för en kollega och en vän. Men på träningarna har ingenting förändrats.

Milan-laget har sedan i onsdags kväll spenderat sin tid på träningsanläggningen Milanello. Matchen mot Arsenal på San Siro kommer att inledas med en tyst minut, precis som alla andra drabbningar i Europaspelet den här veckan. En stund för att minnas och för att hedra. Sedan är det full fokus på fotbollen.

- Han var en kille som var omtyckt av alla, alltid positiv och med ett leende på läpparna, sa Giacomo Bonaventura på samma presskonferens och fortsatte:

- Vi är fortfarande väldigt chockade över vad som hänt, men vi kommer att försöka gå vidare även för Davide.

FÖRVANDLING UNDER GATTUSO
När Vincenzo Montella fick sparken i november 2017 hade Milan inget större hopp om kunna ta sig ur ett mediokert mittenträsk. Gennaro Gattuso lyftes upp från ungdomslaget, men tränaren kunde bokstavligt talat inte ha fått en sämre start. Beneventos målvakt Alberto Brignoli nickade den 3 december in 2-2 på stopptid och fixade därmed bottenlagets dittills enda ligapoäng. Att det skedde mot just Milan var signifikativt; det var inte bara bleka insatser och massiv kritik under hösten, det var även en hel del stolpe ut.

Spola fram knappt tre månader. Under Gennaro Gattusos ledning är Milan det statistiskt sett tredje bästa laget i Serie A, efter bara Napoli och Juventus. Man är obesegrat under 2018 - 13 raka utan förlust, sex raka hållna nollor - och har bokat in en final i Coppa Italia tack vare segern i dubbelmötet med Lazio. Det enda mål som Milan släppt in efter januari är paradoxalt nog noterat som ett självmål av Gianluigi Donnarumma.

FOKUS PÅ FÖRSVARSSPELET
Hemligheten? Många pekar framförallt på en tydligare organisation och ett bättre strukturerat försvarsspel. Det, kombinerat med att Gattuso identifierat en prioriterad startelva med tydligare roller, har fått spelare att vilja arbeta för varandra på ett mer uppoffrande sätt. Bonucci har äntligen blivit den försvarsgeneral han värvades in för att vara, men även spelare som Alessio Romagnoli har tagit väsentliga kliv.

- Med Gattuso tränar vi mer på det defensiva jämfört med Montella. Han har tagit med sig sin grinta och karaktär som gjort att han vunnit allt. Allt har nollställts och vi jobbar med flera koncept, främst defensiva, berättade Romagnoli för Sky Sport inför returmötet med Lazio.

"JAG ÄR INTE EN STOR TRÄNARE"
Men även om den defensiva förvandlingen måhända varit nyckeln har också det offensiva fallit på plats. Med tydligare roller och större förtroende har nyförvärv som Hakan Çalhanoğlu växlat upp, och spanjoren Suso - som nyligen avslöjat att han haft erbjudande från lokalrivalen Inter i somras - allt oftare varit tungan på vågen. Egna produkten Patrick Cutrone har tack vare sin passion och ungdomliga entusiasm fått fansens kärlek och håller just nu Nikola Kalinic utanför laget. Det har även vittnats om ett mer hårt arbetande lag med högre krav på träningarna.

Men Gattuso själv vill inte ta äran. För någonting.

- Jag är inte en stor tränare, jag har fortfarande mycket kvar att lära, berättade han för Sky efter att ha fört sitt Milan till cupfinal.

- Det pratas väldigt mycket, det verkar som att jag blivit någon slags guru. Men jag är ingen. Jag har fortfarande många nitar att gå på. Under de här fem åren har jag gjort mycket, ingen har gett mig något gratis. Jag har vunnit en liga och haft många väldigt tuffa erfarenheter utomlands.

- Man lär sig inte taktik genom att läsa böcker, man lär sig genom motgångar. Men jag har inte blivit någon guru. Detta är fortfarande väldigt svårt.

När Eurosport frågar Bonaventura om tränarens påverkan har han ett lite annat svar:

- Gattuso känner till klubben och miljön här extremt bra. Efter att ha spelat för Milan och vunnit otroligt mycket med den här tröjan så har han lyckats ta in den rätta mentaliteten i den här klubben och i det här laget. Han har förändrat vårt sätt att arbeta på och jag tycker han har gjort ett exceptionellt jobb till nu.

Ikväll kommer det kanske största testet av alla så här långt. Och kanske svåraste, på flera sätt.

Se Milan-Arsenal i Kanal 9 och på Eurosport Player från kl 18.00.

Introduction"Vi kommer försöka gå vidare även för Davide"