Getty Images

"Naivt" Milan ska göra det omöjliga

"Naivt" Milan ska göra det omöjliga: "Det krävs en överprestation"

Den 14/03/2018 kl 15:54Uppdaterat Den 15/03/2018 kl 10:50

Kan Milan göra det omöjliga och vända ett 0-2-underläge på Emirates Stadium? Då krävs en överprestation, enligt Eurosports expertkommentator Johan Arneng, som anser att Gennaro Gattusos manskap uppträdde naivt på San Siro: "Det var klasskillnad mellan lagen", säger han inför torsdagens retur.

Förhoppningarna i Milano var höga, vissa supportrar kallade det till och med för säsongens match. Mer än 70 000 åskådare hade sökt sig till San Siro för att se ett pånyttfött Milan utmana Arsenal på allvar - trodde de. I stället blev 0-2-förlusten en 90 minuters lång, plågsam påminnelse om att resan för att kunna utmana de största i Europa fortfarande är väldigt lång.

- Jag trodde på en jämn match mellan ett formstarkt Milan och ett formsvagt Arsenal, men det var klasskillnad, säger Eurosports expert Johan Arneng, som följde matchen på plats.

Enligt honom tilläts Arsenal komma igenom alldeles för enkelt både centralt och längs Milans högerkant, där Davide Calabria - utan understöd från Suso - ofta ställdes i en-mot-en-situationer mot Henric Mchitarjan som han inte klarade av.

- Det tyckte jag var lite naivt, som om man inte riktigt var förberedd på att man möter väldigt skickliga spelare. I första halvlek kunde det faktiskt ha stått både 3 och 4-0 om Arsenal varit lite mer effektivt. Jag trodde att Milan skulle stå sig bättre, speciellt på hemmaplan, men det kändes aldrig som att man var riktigt farligt någon gång under hela matchen, säger Arneng.

"ETT TEST SOM MILAN INTE KLARADE"
Kapten Leonardo Bonucci pratade efter matchen om att man varit för ”rädda”, tränare Gennaro Gattuso om lärdomar som kunde dras för hans unga lag. Men både tidningar, tyckare och supportrar tycktes vara överens om att kvalitetsskillnaden helt enkelt var för stor.

- Verkligheten sved, och alla såg att Arsenal helt enkelt var numret för stort för Milan, sammanfattar Pegoraro och fortsätter:

- Milan har inte den europeiska dimension som Arsenal har, ännu. Arsenal var ett viktigt test som Milan inte klarade av, men samtidigt förväntade sig ingen här att laget skulle vinna eller ens uppnå någonting i Europa League - även om det var ganska stora förväntningar på just den här matchen med 70-80 tusen på läktarna. Alla vet att Arsenal har mer kvalitet.

Hur ser man på Milans chanser att gå vidare?
- 10-15 procent. Gattuso har lovat att Milan inte ska åka till London på semester men låt oss vara ärliga här: det är ett Mission Impossible. Varken medierna eller fotbollsfolket här är särskilt optimistiska.

"FANNS INGEN RIKTIG SPELIDÈ"
Johan Arneng är inne på samma linje:

- Jag såg egentligen ingenting i spelet som tyder på att Milan skulle vända på detta, mer än att Arsenal i så fall skulle underskatta motståndet. De förlorade mot Östersund på hemmaplan så visst kan de förlora mot Milan också, men om man ska vara hård mot Milan fanns det inte riktigt någon spelidé heller. Det var mer kämpaglöd a la Gattuso, men rent taktiskt och kvalitetsmässigt fanns inget som kunde hota Arsenal. Är det något Gattuso är bra på är det just att få laget att brinna och gå in och överprestera. Det är hans styrka, och det är främst det som jag tror har genererat poängen i Serie A också.

Gattuso, ja. Tränaren har förvandlat Milan fullständigt efter att han flyttades upp från ungdomslaget i november och tog över efter sparkade Vincenzo Montella. Under 2018 har Rossoneri stängt igen defensivt och inlett en klättring mot attraktiva Europaplatser i Serie A-tabellen. I helgen kom ytterligare en blytung seger när André Silva nickade in segermålet mot Genoa på stopptid. Förlusten mot Arsenal var lagets första på 14 raka matcher, och Gattuso har hyllats för sitt sätt att identifiera tydliga roller för sina spelare få dem att jobba hårdare för varandra.

Men är han en tillfällig lösning eller ett permanent namn för framtiden? Paolo Pegaroro igen:

- Gattuso är för Milan vad Antonio Conte var för Juventus: en ledare, en condottiero. Precis vad Milan behövde. Den uppfattningen växer sig starkare dag för dag här eftersom han gör mirakel med laget i Serie A. Han har gett Milan en gameplan och tänt en ny gnista hos spelare som var i kris första delen av säsongen. Supportrarna älskar honom, och medierna anser att han är rätt man för Milan framöver.

Statistiken inför torsdagens möte är emellertid skoningslös, när domare Jonas Eriksson blåser av matchen strax före klockan 23.00 på torsdag talar allt för att Milans Europaresa är slut för i år:

  • Arsenal har aldrig misslyckats med att ta sig vidare från ett europeiskt dubbelmöte när man vunnit första matchen med 2-0 eller mer.
  • Milan har inte lyckats resa sig från ett 0-2-underläge i Europa sedan 1985.
  • Inget italienskt lag har någonsin vunnit en Europa League-match i London.
  • Arsenal har vunnit fem och kryssat en av sina sex senaste Europamatcher mot italienskt motstånd på hemmaplan, utan att släppa in ett enda mål.

Så, kan Milan göra det omöjliga?

Johan Arneng tror inte det - men han menar samtidigt att det finns en möjlighet att störa Arsenal om man får laget i gungning:

- Offensivt måste Milan överprestera. Och de har spelare som kan hitta på saker offensivt, Suso till exempel. Det finns kvalité i laget, det är inget snack om den saken, men samtidigt måste de ju stänga till defensivt. Klarar de att få till defensiven och vara mer cyniska än i första matchen så går det alltid att hitta på något i fotboll.

- Får du in ett mål mot Arsenal… det är liksom inte så att de har stort självförtroende. De är väldigt kritiserade och bara för att de vann med 2-0 borta mot Milan så är allt inte frid och fröjd. Får de ett mål emot sig är Arsenal definitivt ett lag som du kan få i gungning. Jag tror absolut inte att Milan kommer vända, men det finns en möjlighet mot ett lag som Arsenal.

Följ Europa League-studion från 18.30 på Eurosport och Eurosport Player på torsdag kväll.