I en tid då allsvenskan bestod av amatörspelare och när enbart de bästa kunde leva på fotbollen – då tog dribblaren Roger Magnusson Marseille-publiken med storm.

Med sin bländande teknik och sitt offensiva spelsinne vann han två ligatitlar och blev cupmästare två gånger i slutet på 60-talet och början på 70-talet. Drömmen var att bli proffs och att tjäna pengar på fotbollen.

Europa League
Kval till Europa League - så ser du svensklagens matcher
09/07/2018 PÅ 09:59

Men det var allt annat än lätt. Den idag 73-årige Roger säger att det inte går att jämföra dåtidens fotbollsliv med hur det är i dag.

Är det sant att du övade upp din teknik hemma i källaren genom att jonglera med en tennisboll?

- Absolut, det gjorde jag. Det var där jag fick min teknik när jag var ung. Jag hade läst att en känd engelsk fotbollsspelare vid namn Stanley Matthews, som var en världsstjärna på 50-talet, gjorde det. Så jag stod med en tennisboll på kvällarna och övade upp tekniken. Jag fick jättefin bollkänsla och när jag började spela med större bollar var jag superteknisk. Eftersom jag hade teknik kunde jag dribbla och det gick ju hem i Marseille.

- Jag spelade ytter och var en spelare som dribblade och slog inlägg. Men så spelar man inte i dag, nu är alla på mitten och det finns ju inga kantspelare, säger han och skrattar.

Vad tycker du om det?

- Det tycker jag är trist och synd, det är för lite spel på kanterna.

Vem var din inspiration?

- Lennart "Nacka" Skoglund var min idol och många sa att jag spelade som honom. Jag fick spela en landskamp med honom när han kom hem från Italien, det var mot Polen på Råsunda i Stockholm. Han spelade vänsterytter och jag högerytter, det var en stor upplevelse för mig.

- Du vet det fanns många bra spelare även innan Zlatan Ibrahimovics tid, säger han skrattandes. Nu för tiden tror många journalister att fotbollen började med honom men så är det inte.

- Sverige hade ett fantastiskt lag på 40- och 50-talet. Ett lag som vann OS-guld 1948 och kom tvåa i VM 1958, men det har folk glömt bort. Det är en ny generation och tyvärr måste jag säga att den nya generationen är historielösa.

Tror du att det var det svårare att bli proffs under din tid?

- När jag blev proffs kostade en kvällstidning 50 öre. Visst, jag tjänade bra, men det är klart att spelarna nu har mer betalt. Idag kan du gå till norska eller danska klubbar som betalar bra, så var det inte på min tid.

- Jag debuterade i landslaget som 19-åring och när jag var 21 år skrev jag kontrakt med Juventus. I Italien fick utländska spelare inte spela under tio års tid, men den italienska klubben trodde att förbudet skulle upphävas, så de lånade först ut mig till FC Köln i Tyskland och sen till Marseille, som senare köpte loss mig.

Du spelade 14 landskamper. Varför blev det inte fler?

- Jag blev uttagen till VM 1970 men klubben begärde en summa för att släppa mig för att jag drog så mycket publik till arenan. Det gick inte igenom, så jag kunde inte spela i VM tack vare det.

- Tidningarna skrev mycket om det här, det var lite trist att jag inte fick spela. Vid det tillfället hade jag anbud från Feyenoord, men jag ville ju stanna i Marseille, så jag spelade kvar i fyra år och vann två ligatitlar.

Var Marseille ett storlag på den tiden?

- Javisst var vi det. Jag spelade sex år i klubben och det var höjdpunkten i min karriär. Jag spelade med en som hette Josip Skoblar, han var skyttekung. Jag spelade fram honom och vi gick väldigt bra ihop. Det kommer fansen ihåg än i dag, Marseille-publiken minns ju mer än vad man gör i Sverige.

Varför är det så tror du?

- Jag vet inte, de är mer känsliga där. Jag blir ofta bjuden till Marseille om det är något jippo. När de invigde nya stadion var jag där och den är ju jättefin, kanske är den Europas finaste.

Kommer fansen ihåg dig när du kommer dit?

- Oja, det gör de, jag är igenkänd överallt. Laget har ju haft många bra spelare sen dess och nu är Marseille i semifinal i Europa League. När de slog ut Leipzig gjorde de en fantastisk match, det var kul att se.

- Inför Europa League-mötet med Red Bull Salzburg läste jag i franska tidningar att stadion är helt utsåld och den tar ju lite över 60 000. De skulle kunna ta in 200 000, sån efterfrågan är det vet du. Det är ungefär som att jämföra med intresset för Malmö FF i Skåne och dubblar det gånger tio, så stort är intresset.

PSG då?

- PSG har kommit först de sista 20 åren. Det är en klubb som har hur mycket pengar som helst och man vet redan innan att laget kommer att vinna ligan. Det är lite tråkigt för intresset. På min tid var det mer jämnt och då visste man inte vem som skulle vinna.

Hur ser du på fotbollens utveckling?

- Fotbollen har blivit mer defensiv. På min tid hade vi fem killar i anfallet, då kallades det yttre, inre och center. Sen blev det fyra och nu har man en eller två i anfallet och alla andra spelar ju på mitten. Det är inte samma offensiva fotboll, det har förändrats betydligt. Alla matcher visas på TV nu, förr var det bara stora matcher som gick på TV.

Jag har hört att du var en av Sverige mest omskrivna fotbollsspelare. Skulle du jämföra dig själv i klass med Zlatan i det avseendet?

- Nej, kvällstidningarna säljer så mycket på Zlatan. Veckotidningarna gjorde många reportage om mig men det går inte att jämföra med honom, han är ju en egen industri i sig själv. Nu spelar Zlatan i Amerika och det är ingen klass på den ligan, men de skriver lika mycket om honom ändå, han är ett unikum.

- När Gunnar Nordahl blev proffs 1949 skrevs det något fruktansvärt mycket om honom, då var det en stor sak att en vanlig arbetarkille kunde tjäna pengar på fotbollen, en fantastisk dröm.

- Du vet ordspråket, det var bättre förr? Det fanns många bra spelare även innan Zlatan och det är många som glömmer bort det. Men visst, killen är fantastisk, han är ett fenomen.

Vad tycker du om de enorma lönerna och om spelare som kostar miljarder?

- En medioker spelare som spelar i andradivisionerna i England tjänar en halv miljon i månaden. Det är fruktansvärda pengar mot hur det var på min tid. Visst hade vi bra betalt, men det går inte att jämföra med i dag. Om du var känd och en stjärna, då tjänade du bra, men inte som medelmåttig spelare. Det är ju tack vare TV och reklamen, eftersom de sänder alla ligamatcher.

- Man spelade i fel tid, jag skulle ha spelat nu istället, skrattar han. Men då hade det kanske varit svårare för mig, jag kanske inte hade kunnat dribbla så mycket då.

Är det vad som hade behövts?

- Ja, det kanske är det. Åtminstone för publiken.

Hur skulle du beskriva att Marseille spelar i dag?

- De spelar offensivt, sen har de två jättekända stjärnor och det är Dimitri Payet och en kille som heter Florian Thauvin det är de två som är de tongivande i laget. Sen har de en brasilianare som heter Luiz Gustavo, han spelar i försvaret och på mittfältet. Han är fruktansvärt bra.

Tror du att Marseille har någon chans att ta sig till final i Europa League?

- Absolut, det tror jag, nu är de på gång. Marseille vann sista seriematchen med 5-1 mot Lille nu i lördags. Det är en otrolig ´going´ i laget och jag är ganska övertygad om att de kommer ta Salzburg. Det negativa är att de börjar hemma. Det är alltid bättre att börja borta och avgöra hemma, som de gjorde mot RB Leipzig i kvartsfinalen.

- Jag tippar att Marseille vinner med 3-1 eller 3-0 på torsdag och spelar oavgjort i Salzburg.

Vilket lag möter de i finalen?

- Jag skulle tippa att det blir Atletico Madrid.

Gör som Roger Magnusson och titta på första mötet av Europa League-semifinalen mellan Olympique de Marseille – Red Bull Salzburg på torsdag med avspark 21.05 på Eurosport 1 och på Eurosport Player!

Europa League
Eurosport visar svensklagens Europa League-kval
03/07/2018 PÅ 08:22
Europa League
Discovery och Uefa i nytt avtal för Europa League
08/06/2018 PÅ 06:15