Video - Höjdpunkter: RB Leipzig-Zenit 2-1

02:23

Emil Forsberg inför tuffa EL-returen: ”Vi tar dem!”

Emil Forsberg inför tuffa EL-returen: ”Vi tar dem!”

Den 14/03/2018 kl 09:34Uppdaterat Den 15/03/2018 kl 14:32

Tyska RB Leipzig reste sig ur aska och tog fotbollsvärlden med storm när de äntrade den stora fotbollsscenen 2016 – en klubb som vill konkurrera med den absoluta fotbollseliten. Eurosport har pratat med den svenske Leipzig-spelaren Emil Forsberg inför torsdagens avgörande åttondelsfinal i Europa League. ”Vi vill ju vinna alltihop”, säger han.

Se höjdpunkterna från första åttondelsfinalen mellan RB Leipzig - Zenit i videon ovan!

I januari 2015 lämnade den blågula stjärnan Emil Forsberg Sverige och Malmö och flyttade till Tyskland och Leipzig - när han skrev på för den tyska Bundesliga 2-klubben RB Leipzig.

”Där spelar de fotboll för att öka värdet på en läskburk”, kritiserade Borussia Dortmunds vd Hans-Joachim Watzke klubben i tyska tidningen Bild.

Vad menade Watzke egentligen?

Vi backar bandet till 2009. Samma år som ett amerikanskt inrikesflygplan nödlandade i Hudsonfloden vid Manhattan, då George W. Bush avslutade sin ämbetstid som USA:s president och efterträddes av Barack Obama, när norrmannen Alexander Rybak vann Eurovision Song Contest, och när Cristiano Ronaldo lämnade Manchester United för Real Madrid - då bildades fotbollsklubben RB Leipzig - med energidryckesföretaget Red Bull i spetsen.

Sju år (!) och fem divisioner senare debuterade Leipzig i tyska högstaserien, Bundesliga.

Nykomlingarna hade en lyckad förstasäsong i Bundesliga 2016/2017 och slutade på en andraplats (före trean Dortmund), vilket innebar Champions League-spel kommande år. Och mot Monaco, i Leipzigs första CL-match, var det ingen annan än den svenske mittfältsstjärnan som krutade in första målet någonsin för klubben.

Men i CL-gruppen fick Forsberg och kompani se sig besegrade av Besiktas och Porto och ställa in sig på att spela i Europa League istället.

Och hittills har det gått vägen.

I sextondelsfinalen slog RB ut italienska Napoli och i den första åttondelsfinalen hemmasegrade Leipzig med 2-1 mot ryska Zenit.

Men torsdagens avgörande retur är på förhand en tuff match, då det ryska laget aldrig någonsin förlorat på hemmaplan i Europa League. Men det är inget som skrämmer svensken.

– Då tar vi dem nu, skrattar Forsberg och fortsätter.

– Vi kommer definitivt behöva göra ett mål där borta, 0-0 räcker ju men vi har kvalitéer för att göra mål, så det ska vi inte vara rädda för att göra. Men det är en tuff nöt att knäcka.

I det första åttondelsfinalmötet spelade Forsberg 90 minuter för första gången sedan magmuskelskadan, en skada som höll svensken borta från spel i nästan tre månader. En knepig sådan om du frågar 26-åringen själv.

– Man visste inte hur lång tid det skulle ta innan jag blev frisk, så det har varit frustrerande men nu är det bra igen.

För att hitta tillbaka till den absoluta toppformen står hårdträning och att ta hand om kroppen på schemat.

– Det är enda vägen till framgång. Formen blir bättre och bättre för varje match jag spelar. Så det känns bra, jag är 100 procent fit!

Svensken är en viktig kugge i laget – huvudtränaren Ralph Hasenhüttl instämmer: ”Han gör skillnad” som han sa efter torsdagens seger i Europa League.

Tycker du själv att du gör skillnad på planen?

– Det tycker jag absolut. Jag är en spelare som gärna sätter mig själv eller mina lagkamrater i bra lägen, så man kan säga att jag är en offensiv tia som skapar målchanser åt mig själv och andra.

Leipzig är placerade som sexa i tyska ligan och har bara en seger på de sex senaste matcherna.

– Formen är lite sådär, men den är på väg åt rätt håll. Vi har så mycket kvalité i laget och vi måste förstå det själva ibland.

Menar du att ni har lite dåligt självförtroende?

– Vi har bra självförtroende, men det är mycket matcher och skriverier så det är lätt att påverkas, säger han och fortsätter:

– Personligen påverkas jag aldrig av skriverier, jag tror inte de andra grabbarna gör det heller, alla vet vad som gäller. Vi är på väldigt god väg att nå de mål vi vill nå. Och vi vill vinna allt!

Den 16 maj spelas Europa League-finalen i Lyon. Och det råder ingen tvekan om hur mycket en EL-titel hade betytt för Forsberg och klubben.

– Otroligt, fantastiskt mycket såklart. Vi arbetar för att bli en etablerad klubb i Bundesliga som vill vara med och slåss om Europaplatserna. Så en EL-titel är inget man skojar bort.

Fakta: RB Leipzig

Initialerna RB står för: RasenBallsport
Grundandes: 19 maj 2009
Serie: Bundesliga 2016 -
Arena: Red Bull Arena
Ägare: Red Bull-koncernen
Tränare: Ralph Hasenhüttl 2016 -
Svenskar i klubben: Emil Forsberg 2015 -