Eurosport

Bobby Charlton - en sann gentleman

Bobby Charlton - en sann gentleman

Den 11/10/2018 kl 09:42Uppdaterat Den 11/10/2018 kl 11:30

En av historiens främsta fotbollsspelare med mängder av troféer och rekord, men framförallt en förebild och gentleman. Idag blir han 81 år gammal.

När det kommer till Sir Bobby Charlton finns det mängder av händelser, matcher, mål och rekord att uppmärksamma. Han hade länge rekordet i antal spelade matcher och gjorda mål för Manchester United, Ryan Giggs gick förbi honom i antal matcher i Champions League-finalen 2008 då han spelade match 759 i den röda tröjan, och det dröjde till den 21:a januari 2017 innan någon slog hans rekord på 249 mål. Då var det Wayne Rooney som skruvade in en frispark mot Stoke för mål 250 i Manchester United.

Han vann ligan, FA-cupen, Europacupen med United, och var en av nyckelspelarna när England vann sitt hittills enda VM-guld 1966. Han höll för övrigt länge även rekordet över antalet landslagsmål med 49 fullträffar, och återigen var det Wayne Rooney som knäckte noteringen.

Charlton var en del av the Busby Babes, ett ungt och talangfullt United-lag döpt efter den legendariska tränaren Matt Busby, och var med på det plan som störtade i München sjätte februari 1958. 23 människor dog i kraschen, varav nio spelare. Bobby Charlton var en av de 21 som överlevde, och han klarade sig också utan allvarligare skador. Han spelade match för United redan första mars samma vår, men det dröjde till 1963 innan United vann en trofé igen, då de vann FA-cupen genom att slå Leicester med 3-1 i finalen. 1968, tio år efter tragedin, var United tillbaka på toppen igen. Bobby Charlton gjorde två mål och fick som lagkapten lyfta Europacup-pokalen efter finalsegern med 4-1 mot Benfica.

Offren för flygkatastrofen i München 1958 hyllas på Old Trafford

En av historiens mest talangfulla spelare i all ära, men framförallt har Bobby Charlton genom sitt liv och karriär varit en gentleman. Inga skandaler eller kontroverser på eller utanför fotbollsplanen under den aktiva karriären, och inga negativa rubriker efter. Gift med Norma sedan 57 år tillbaka har de tillsammans levt ett liv utan extravaganser och utsvävningar. En historia som vittnar om Bobby Charltons personlighet kommer från årets Wimbledon. Charlton tog ödmjukt emot publikens hyllningar innan matchen, och medan läktarna tömdes på folk som skulle se England-Sverige i fotbolls-VM satt Charlton respektfullt kvar och såg färdigt matchen mellan Serena Williams och Kristina Mladenovic.

Bobby Charlton dubbades 1974 och få fotbollspersonligheter bär med sig så mycket respekt genom Europa som engelsmannen från Ashington.

Bobby Charlton hyllas under Wimbledon 2018