Fotboll

AIK Guld 2LAX9

Dela detta med
Kopiera
Dela denna artikel

2LAX9

Foto: Eurosport

AvEurosport
01/11/2018 på 10:21 | Uppdaterad 01/11/2018 på 10:25

Idag reser AIK till Östersund för att ta ett stort steg mot SM-guldet 2018, på dagen nio år efter man säkrade guldet borta mot IFK Göteborg. Det var kvällen med Tjernas mål och Mutumbas osannolika tatuering.

Det är en konstig rubrik det där, "AIK Guld 2LAX9", vad betyder det ens? AIK Guld 2LAX9 är den tatuering som före detta AIK-spelaren Martin Mutumba bär på sitt bröst. Att tatuera in sådana saker är egentligen inget konstigt, det vimlar av fotbollsspelare som förevigat titlar på olika sätt genom tatueringar, senast spelare i det franska landslag som vann VM-guld i somras. Men Martin Mutumba gjorde sin tatuering två dagar innan AIK vann guldet. Alltså två dagar innan en helt avgörande match mot IFK Göteborg om SM-guldet i fotboll. På Gamla Ullevi.

I de kretsar där man tror på vidskepligheter är detta en så kallad superjinx.

Europa League

Höjdpunkter: Partizan Belgrade - FC Astana

12/12/2019 PÅ 23:13

I halvtid låg AIK under med 0-1 efter mål av Tomas Olsson och man behöver inte ha ett synnerligt svagt sinne för att känna ångesten knacka på vid blotta tanken på hur den där tatueringen känns i det läget. För att inte tala om kompisarnas SMS som talar om för en att man varit sämst på plan i första halvlek. Där sitter Martin Mutumba och är 45 minuter från att se IFK Göteborg fira guldet på hemmaplan inför sina supportrar. Martin Mutumba gick ut till andra halvlek och var en av planens bästa spelare.

Daniel Tjernström är kanske så långt ifrån en AIK Guld 2LAX9-tatuering man kan komma, i synnerhet innan guldet ens är klart, men ska AIK:s guld den säsongen kokas ner till ett enskilt ögonblick, en enda sekvens, är det såklart Tjernströms vänstervolley ur snäv vinkel som smiter in förbi Christensen i Göteborgs mål med tio minuter kvar. 2-1-målet som säkrar guldet. Tjerna, som kom till klubben 1999 och började matchen på bänken, avgör. Hade matchen varit med i gamla seriemagasinet Buster hade man kanske dragit sig för att skriva slutet på det sättet eftersom det nästan är FÖR mycket.

Martin Mutumba och Daniel Tjernström är båda två väldigt mycket AIK, på väldigt olika sätt. 1:a november 2009 var de två de stora hjältarna när AIK vann guld. Guld 2LAX9.

Europa League

Höjdpunkter: Manchester Utd - AZ Alkmaar

12/12/2019 PÅ 23:11
Europa League

Höjdpunkter: Slovan Bratislava - Braga

12/12/2019 PÅ 23:10
Relaterade ämnen
Fotboll
Dela detta med
Kopiera
Dela denna artikel