Formel 1

Den mest framgångsrike F1-föraren genom tiderna

Dela detta med
Kopiera
Dela denna artikel

Michael Schumacher

Foto: Getty Images

AvEurosport
04/10/2018 på 08:21 | Uppdaterad 04/10/2018 på 08:50

I dag, för exakt sex år sedan, tackade historiens kanske främste Formel 1-förare för sig. Året därpå förändrades hans liv drastiskt.

Efter debuten 1991 samlade Michael Schumacher, 49, ihop sju VM-titlar (två fler än tvåan Juan Manuel Fangio) och 91 enskilda segrar (22 fler än Lewis Hamilton). När han dominerade som kraftigast i Ferrari-teamet vann tysken fem raka VM-titlar mellan 2000 och 2004.

Därför är det befogat att kalla honom för sportens kanske största stjärna någonsin.

Den 22 oktober 2006 annonserade "Schumi" sitt avsked från sporten, men dagen innan julafton tre år senare offentliggjorde Mercedes att Schumacher vid 40 års ålder skulle göra comeback. Den gången blev det emellertid ingen ny storhetsera. Han överglänstes av landsmannen Nico Rosberg i teamet och trots att Mercedes siktade högt var man aldrig riktigt när att utmana om titeln.

Michael Schumacher i sin Mercedes.

Foto: Getty Images

Sommaren 2012 värvades Lewis Hamilton, och den 4 oktober meddelade Schumacher sitt beslut.

- Även om jag fortfarande kan tävla mot de bästa är det vid någon punkt bra att säga farväl, sa Schumacher.

- Under den senaste månaden var jag inte säker på att jag fortfarande hade den nödvändiga motivationen och energin för att fortsätta. Det är inte min stil att göra något som jag inte gör till 100 procent.

Några månader senare förändrades hans liv drastiskt vid 44 års ålder.

Under en skidtur med sin son i franska alperna tappade Schumacher kontrollen, föll och slog huvudet mot en sten. Han bar hjälm vid tillfället men fördes till sjukhus och försattes i konstgjord koma i sex månader, fram till den 14 juni 2014.

Ferrari-fans i september 2014.

Foto: Getty Images

Schumacher togs därefter till Lausannes Universitet, innan han flyttades till sitt hem den 9 september 2014. Uppdateringarna från familjen och Schumachers närmaste har sedan dess varit väldigt knapphändiga, men han uppges fortfarande vara oförmögen att stå och gå, något som bekräftades 2016 när Schumachers advokater stämde den tyska tidningen Bunte för en felaktig uppgift om att han kunde ta små steg och höja sin arm med hjälp av fysioterapeuter.

Tidigare i år släppte Schumachers manager Sabine Kehm ett uttalande för nyhetsbyrån AP.

- Vad som kan sägas är att familjen verkligen uppskattar fansens empati, sa hon.

- Folk förstår verkligen att hans hälsosituation inte ska delas med allmänheten.

Relaterade ämnen
Formel 1
Dela detta med
Kopiera
Dela denna artikel