Titta på tävlingen liveSe cykelrepriserna nu
08-09-10 - 12:03
Avslutat
Vilanova i la Geltrú - Pal
0km
?km
Vuelta a España • Etapp11
avant-match

LIVE
Vilanova i la Geltrú - Pal
Vuelta a España - 8 september 2010

Vuelta a España – Följ den här cykeltävlingen live på Eurosport. Den här tävlingen går av stapeln 8 september 2010 och startar 12:03. På Eurosport kan du följa den direkt och uppdateras på de största händelserna.
Följ också alla nyheter Cykel: turneringar, kalendrar, resultat från de största tävlingarna.

    
30
Höjdpunkter 
 
 Ta bort
Mål 

Xavier Tondo blir trea efter en vild avslutning på den här etappen. Även om stigningen markerade starten på den riktiga fajten om totalsegern blev de sista kilometerna definitivt mer dramatiska än vad jag hade trott. Anton visade med all önskvärd tydlighet att han är i kanonform. Riktigt imponerande.

Mål 

Mosquera kör in på andra plats medan Rodriguez tappar över minuten på de sista kilometerna. Därmed tappar han den röda ledartröjan till Anton.

Mål

Igor Anton (Euskaltel) gör segergest när han vinner den elfte etappen av Vuelta a España!

1km

Anton är i kapp Mosquero - och attackerar! Mosquero tvingas släppa och Anton kör för etappsegern nu. Imponerande!

1,2km 

Rodriguez har slut på bränsle och ägnar sig mest åt damage control nu. Det ska bli vansinnigt intressant att se vart det här landar.

2,4km 

Mosquero har ryckt ifrån i toppen och jagas närmast av Anton. Avståndet är sju sekunder. Lyckas han bara hålla Rodriguez mer än två sekunder bakom sig - samtidigt som han inte släpper i väg Mosquera för långt - tar han över den röda ledartröjan.

3,3km

Rodriguez tappar och blir enkelt förbitrampad av Anton! Har han problem med någonting, spanjoren, eller är han bara vansinnigt trött? Dramatik nu!

3,7km 

Anton ser rejält sliten ut och tappar kontakten med Nibali, Rodriguez och Mosquera.

4,2km 

Rodriguez ökar farten - och då känner sig givetvis Anton manad att haka på. Klungan spricker upp på alla möjliga håll nu. Fyra i utbrytning nu, däribland Rodriguez och Anton. Schleck lyckas inte följa.

4,6km 

Vogondy är fångad. Nu ska etappen avgöras. Det gör ont i benen för cyklisterna nu, riktigt ont.

5,3km 

Klungan dras ut rejält i den sega stigningen. Totalledande Rodriguez fortfarande med. Menchov har problem längst bak och kommer inte att ha något med etappsegern att göra.

6km 

Vogondy har faktiskt skaffat sig ett ganska rejält försprång. Lite överraskande.

6,4km 

Den franske tempomästaren Vogondy attackerar. Samtidigt tvingas Fofonov släppa kontakten med klungan.

7,0km 

Gustav Larsson är i bild, långt bak i huvudklungan. Samtidigt är Fofonov och Tschopp ikappåkta. Det är samlat nu.

7,5km 

Cherel har tvingats släppa och faller tillbaka. Fofonov och Tschopp fortfarande loss men klungan kommer snart att vara i kapp.

8,7km 

Totalledande Rodriguez är uppe och drar i klungan.

9,3km

Fofonov är i kapp utbrytarduon och går omedelbart upp i täten. Bara sju sekunder skiljer ner till huvudklungen, som kommer att ansluta. Frågan är bara när.

10,2km

Utbrytarduon närmar sig den långa, sega stigningen upp mot målgången i Pal. Fofonov är 22 sekunder efter men 17 före huvudklungan.

12,4km

Fofonov har nästan exakt 30 sekunder upp till utbrytarduon nu.

14,1km

Fofonov attackerar från huvudklungan! Ett litet avstånd uppstår.

15,4km

Tätduons försprång är bara dryga minuten nu. Det kommer inte att hålla. Friskt vågat, i alla fall.

15,9km

Cavendish har tvingats släppa kontakten med huvudklungan. Tyler Ferrar plockar sprintpoäng när han vinner klungspurten.

18,3km 

Rabobanks körning lönar sig: avståndet är bara 2,28 nu. De stora lagen mobliserar sig längst fram i klungan.

20,7km 

Rabobank kör fortsatt hårt för att ge Menchov förutsättningar. Avståndet till utbrytarduon är 3,21.

22,9km

Tätduon har precis passerat gränsen till Andorra. Om sju kilometer väntar etappens andra spurtpris. Troligt är att Philippe Gilbert - som knep tredjeplatsen tidigare - kommer att köra för poäng även nu. Om han lyckas lär Mark Cavandishs gröna tröja vara inom räckhåll.

16:38

Rabobanks sportchef har, enligt cyclingnews.com, berättat för spansk tv att stallet kör för att ge Denis Menchov bästa möjliga förutsättningar för en etappseger.

27,7km

Det är fortfarande Rabobank som gör jobbet i klungan. Och man gör det bra: avståndet till tätduon är snart nere under fem minuter. Det går stadigt uppför men det är långt ifrån brant. Vinden, som har varit en faktor i dag, fortsätter att ställa till vissa bekymmer.

33,3km 

Tätduons försprång är mindre än sex minuter nu men har stabiliserats en aning. Rabobank fortsätter att ligga på rejält där framme i klungan.

38km

Utbrytarduons försprång är snart mindre än sex minuter. Tveksamt om det här håller...

41,2km

Från och med nu kommer det bara att bli brantare upp mot målgången i Pal. Med 20 kilometer kvar kör cyklisterna in i Andorra och med milen kvar avslutar man alltså med en stigning. Medellutning: 6,5 %.

45,3km

Tätduons försprång minskar konstant och är nere i 7,29 nu. Vädret? Det är fortsatt blåsigt och en hel del regnmoln som hänger i luften. Men solen dominerar den här dagen också.

16:05

Då är vi live på Eurosport.

50km 

Det återstår bara 50 kilometer av dagens etapp och utbrytarduons försprång är mindre än tio minuter. Vi påminner om att den sista milen handlar om en stigning upp till målgången i Pal.

15:59 

Pozzato, som använder Vueltan som förberedelse inför VM, har lyckats få ordning på däcket och är tillbaka i huvudklungan.

15:58

Den stora snackisen i dag är ju annars Bjarne Riis beslut att skicka hem Andy Schleck och Stuart O'Grady efter att de båda tagit sig en drink efter maten under vilodagen i söndags. "Beslutet har kostat mig två veckor av hård förberedelse inför VM i Geelong. Men jag antar att det betyder att jag kan ta hem familjen lite tidigare än planerat", kommenterar O’Grady för tidningen The Australian i dag.

65km

Försprånget fortsätter att minska: utbrytarduon har tio minuter på klungan nu.

15:38 

Filippi Pozzato har åkt på en punktering och behöver teknisk assistans.

72km

Okej, då kan vi konstarera att Rabobank och Katusha-stallet har dragit upp tempot rejält i klungan. Avståndet till utbrytarduon har minskat till tolv minuter nu.

15:26 

Det annonserades precis att Philip Deignan (Cervelo TestTeam) har dragit sig ur Vueltan. Det är ännu oklart varför. Irländaren kom nia förra året men var inte bättre än 117:e cyklist nu.

91km

Mikael Cherel och Johann Tschopps försprång har minskat en aning på grund av en mindre stigning. 13 minuter och 40 sekunder nu. Tschopp, som för övrigt kommer att köra för BMC 2011, har fortfarande en god möjlighet att vinna den här etappen.

97km

Dags för utbrytarduon att fylla på depåerna - med vetskapen att de har en kvart tillgodo på den jagande klungan.

101km

...närmare bestämt: 14 minuter och 50 sekunder.

106km

Utbrytarduons försprång är snart uppe i 15 minuter.

14:38

Den icke-kategoriserade stigningen mot Vallnord-Sector Pal i slutet av dagens etapp kommer sannolikt inte att orsaka några dramatiska omkastningar i kampen om den röda ledartröjan. Däremot är den tillräckligt tuff för att se vilka som har prickat formen. En etapp av Katalonien runt hade målgång i motsvarande område förra året och då skiljde bara 37 sekunder de nio bästa cyklisterna.

113km

Solen skiner, men vindar tilltar alltmer och gör det hela lite mer komplicerat för cyklisterna i allmänhet och utbrytarduon i synnerhet. Försprånget är 13 minuter och 27 sekunder.

12km

Vi kör lite snabbfakta på det. Medelhastighet: 39,4 kilometer i timmen. Temperatur: 24 grader. Utbrytarduons försprång till klungan: 12 minuter och 10 sekunder.

14:10

Nu är det dags att fylla på depåerna - för mig. Sitter bakom tangentbordet med en kopp jordgubbste och två mackor. Den ena med ost, den andra med kaviar. Avdelningen intressant vetande!

131km

Katusha anför klungan, men avståndet är 11 minuter och 38 sekunder. Utbrytarduon gör sannerligen ett seriöst försök. Jean-Francois Rodriguez, sportchef för Sports Bbox Bouygues Telecom, kommenterar utbrytningen: "Den enda nackdelen är att de kämpar mot hårda vindar. Allt kan hända, men vi har åtminstone försökt och kommer inte att ångra någonting"

142km

Utbrytarduon har lagt utförskörningen bakom sig och kan konstatera att luckan till klungan har växt till nästan åtta minuter.

146km 

Johann Tschopp ligger alltså längst fram och kör just nu. Noterbart är att schweizaren vann en etapp i Giro d'Italia tidigare i år: den 20:e mellan Bormio och Passo Tonale. Med sig har han 24-årige Mikael Cherel, som under hela karriären har representerat Francaise des Jeux.

147km

Utbrytarduon har skaffat sig ett försprång på 6 minuter och 15 sekunder.

13:49

Topp-tre uppför Alto del Refugio: Johann Tschopp, Mikael Cherel, Philippe Gilbert.

151km

Utbrytarduon når toppen av stigningen med ett 4 minuter och 28 sekunders stort försprång. Klungan har fortfarande en kilometer uppför kvar att köra.

153km 

Tätduons försprång ökar i rapidfart nu: de är drygt tre minuter före klungan.

155km

Johann Tschopp och Mikael Cherel har attackerat i stigningen. Deras försprång har snabbt vuxit till knappt en och en halv minut.

160km

Klungan är samlad och befinner sig vid foten av kategori tre-stigningen uppför Alto del Refugio. Medelhastigheten under den första timmen var 44 kilometer i timmen.

163km

Philippe Gilbert är först över det första sprintpriset. Han följs av Pablo Urtasun Perez och Jose Luis Arriet.

169km

Ytterligare fem cyklister har försökt attackera, men klungan är svårflörtad.

173km 

Markus Eichler, som ligger med topp-30 i totalen, försökte sig alldeles nyss på en utbrytning - som höll i två kilometer. Klungan är återsamlad och håller bra fart.

178km

Klungan är fortfarande intakt när cyklisterna närmar sig ett tunnelområde i Carera d'Anola. Olivier Kaisen försökte sig på en utbrytning men hanns snabbt upp.

12:44 

Gustav Larsson är ende svensk kvar i racet sedan Sky och Thomas Löfkvist dragit sig ur. Han gick i mål i klungan i går och ligger på 31:a plats i totalen.

12:41 

Efter en vilodag i söndags var Imanol Erviti starkast av utbrytarna i går och tog karriärens andra etappseger i Vueltan. Joaquin Rodriguez samlade upp två bonussekunder vid ett spurtpris och tog därför över totalledningen från Igor Anton.

187km

Likt under gårdagen är tempot högt inledningsvis. Det är främst Cofidis, Milram, Rabobank, Omega Pharma Lotto och Quick Step som bidrar till att hålla farten uppe.

197km 

En grupp på 30 cyklister passerar genom staden Vilafranca del Penedes. Dario Cataldo (Quick Step) gjorde ett tidigt attackförsök men hanns snabbt i kapp.

208km 

I dag väntar 208 kilometers cykling mellan Vilanova i la Geltrú och Pal, Andorra. Den avslutande stigningen till Vallnord-Sector Pal är inte katigoriserad men lär säkerligen kännas i benen ändå efter en av Vueltans längsta etapper. Den lär också markera starten på den "riktiga" fajten om den röda ledartröjan. Starten har precis gått och det är återigen sol och 23 grader som bjuds i Spanien.

.

Hej och välkommen till eurosport.se:s livekommentering av den elfte etappen av Vuelta a España!