Titta på tävlingen liveSe cykelrepriserna nu
16-09-10 - 14:13
Avslutat
Valladolid - Salamanca
0km
?km
Vuelta a España • Etapp18
avant-match

LIVE
Valladolid - Salamanca
Vuelta a España - 16 september 2010

Vuelta a España – Följ den här cykeltävlingen live på Eurosport. Den här tävlingen går av stapeln 16 september 2010 och startar 14:13. På Eurosport kan du följa den direkt och uppdateras på de största händelserna.
Följ också alla nyheter Cykel: turneringar, kalendrar, resultat från de största tävlingarna.

    
30
Höjdpunkter 
 
 Ta bort
Mål

Då tackar vi för i dag. Häng med i morgon igen och läs mer om etappen inom kort här på eurosport.se!

Mål 

Farrar är bara fyra i dag.

Mål 

Starkt gjort av Cavendish som fick ett svårt läge på upploppet. Goss visar vägen de sista 400 meterna och i en lång spurt lyckas britten hålla undan för Haedo.

Mål

Mark Cavendish vinner den 18:e etappen av Vuelta a España!

1,3km 

Snart in i vänstersvängen. Menchov släppr kontakten med klungan.

2,2km 

Innan upploppet väntar en skarp vänstersväng.

2,9km 

Cavendish kliver upp i fältet tillsammans med Goss.

5,2km

Klungan är i kapp Gilbert, som dock lämnar ett mycket fint formbesked inför VM.

7,4km 

Gilbert gör verkligen ett tappert försök. Han kör riktigt bra men har inte mer än fem, sex sekunder tillgodo på klungan.

9,3km

Gilbert attackerar och skapar oro i klungan.

11,4km

Klungan är i kapp. Nu ska det avgöras!

12,6km 

Kaisen är upphunnen - och klungan är snart ikapp.

15,7km 

Kaisen attackerar i ett sista försök från utbrytarduon. Tre cyklister hakar på, men det kommer inte att räcka för någon av dem.

18km 

30 sekunder skiljer klungan från tätgruppen. Garmin och HTC Columbia har anfört hela vägen och fortsätter att göra så.

22,8km 

Utbrytarna är inne i Salamanca nu. Avståndet är 46 sekunder när cyklisterna när målgångsplatsen och ger sig ut på ett varv. Vi har redan konstaterat att det blir klungspurt i dag och då måste vi påminna om att Mark Cavendish har vunnit de två senaste i Vueltan. Med god hjälp av teamkompisen Matt Goss. Kan duon göra något liknande i dag, eller utmanar Farrar?

28,5km

Vinden grinar klungan rakt i ansiktet nu. Avståndet till utbrytargruppen är nere på 51 sekunder.

30,3km 

Avstånder minskar stadigt men klungan vill nog hålla avståndet ett tag till. 1:09 nu.

16:58 

Utbrytargruppen: Dominik Roels (Team Milram), Alberto Benitez (Footon-Servetto), Juan Javier Estrada (Andalucia-Cajasur), Jose Toribio (Andalucia-Cajasur), Pablo Urtasun (Euskaltel-Euskadi), Alexandre Pichot (BBOX Bouygues Telecom), Daniele Pietropolli (Lampre-Farnese Vini) och Olivier Kaisen (Omega Pharma-Lotto).

34,6km 

Inga betydande förändringar ännu. Avståndet är fortfarande stadigt strax under två minuter till utbrytarna som fixar lite publicitet för sina respektiva team. För mer än så blir det inte i dag. Snart höjer klungan tempot och käkar upp den där gruppen.

40km 

Klungspurt, klungspurt, klungspurt. Det är en transportsträcka fram till den nu. Klungans avstånd till utbrytargruppen: 1:41.

44,5km 

Caisse d'Epargnes tempohöjning gav inte utdelning, mer än att avståndet till utbrytargruppen minskade till 1:30.

16:42

Samtidigt kan vi konstatera att Cazaux - trots smärtan i knäet - kör vidare.

46km 

Caisse d'Epargne drar upp tempot i klungan och försöker utnyttja vinden. Det går fort nu och tiden till utbrytarna minskar. Nibali i den röda ledartröjan lägger sig bakom Bennati.

54km

Vinden tilltar och gör det omöjligt för utbrytargruppen.

55,8km 

Inte mycket att rapportera från den här etappen just nu. Roberto Vacchi och Anders Adamsom pratar om Gustav Larssons chanser i VM samtidigt som HTC och Garmin fortsätter att anföra klungan. Avståndet till utbrytarna är stadigt strax under två minuter.

16:23

Rättelse: Jag skrev tidigare att den krävande bergsetappen med målgång på Bola del Mundo äger rum "på fredag". Det är naturligtvis fel. Lördag, ska det såklart vara. I morgon väntar en relativt lättkörd etapp och på söndag avslutas tävlingen i Madrid. Sorry om jag orsakat missförstånd!

60,9km

Cazaux gör ett försök - med ett bandage runt knäet.

62,7km

Cazaux har vurpat i klungan. Han krokar i med en annan cyklist och har fått en rejäl smäll på knäet. Tveksamt om han kan fortsätta.

65,7km 

HTC och Garmin börjar röra sig i klungan. Två starka lag som kör för Cavendish och Farrar.

69,1km

Fortfarande rätt taskigt väder. Motvinden är starkare under avslutningen av etappen och gör det hela svårt för utbrytningen. De hade nog hoppats på enstaka skurar snarare än det här...

80km 

Försprånget är nere på 1:37 och det är bara en tidsfråga innan klungan är i fatt. Den har fullständig kontroll. Sprintlagen börjar röra sig uppåt i fältet.

16:00

Då är vi LIVE på Eurosport. Sändningen är precis som vanligt tillgänglig på Eurosport Player.

15:51

En påminnelse om vilka som är i utbrytning: Dominik Roels (Team Milram), Alberto Benitez (Footon-Servetto), Juan Javier Estrada (Andalucia-Cajasur), Jose Toribio (Andalucia-Cajasur), Pablo Urtasun (Euskaltel-Euskadi), Alexandre Pichot (BBOX Bouygues Telecom), Daniele Pietropolli (Lampre-Farnese Vini) och Olivier Kaisen (Omega Pharma-Lotto).

87km

Det ser inte överdrivet bra ut för utbrytargruppen, vars försprång är mindre än två minuter nu. Det är en kort etapp och inte många kilometer att spela på. Efter ett uppehåll har det återigen börjat regna. Temperaturen är 22 grader.

15:40

Mark Cavendish inför etappen: "Vi närmar oss slutet av Vueltan och jag känner mig fortfarande väldigt bra. I dag borde det bli en klungspurt och jag drömmer om samma jobb från Matt (Goss) och mig själv som i Lleida och Burgos. Men det kommer inte att bli enkelt att kontrollera, det är en kort etapp."

15:29

Svar till hjalle: Jag sitter och funderar i samma banor. Om det är tillfälliga skurar - som rapporterna talar om - ska det ju inte behöva betyda för mycket. Tyngst är det såklart för utbrytarna, men bättre att det blir storm nu än i bergen i alla fall... Återkommer så fort jag har nya rapporter kring väderleken.

99km 

Med kaffet i handen kan jag konstatera att tätgruppens försprång är 2:05 när man nu passerar Villaverde del Campo. Det har minskat en aning. Fem lag gör jobbet i klungan, och medelhastigheten under första timmen är 45,7 kilometer i timmen.

15:15

Nej, nu har jag bannemej gjort mig förtjänt av en kopp kaffe och en macka. Alldeles strax tillbaka!

15:09

Svar till Arne Eklöf: Jag beundrar din positiva inställning till Urtasun men nej, det skulle jag inte vilja påstå. Han har hunnit bli 30 år nu.

114km

Och där börjar det regna. Och blåsa. Och åska. Det är storm just nu! Samtidigt ökar utbrytargruppens försprång till 2:05.

15:02

Larsson visade ju för övrigt prov på fin VM-form när han blev fyra på gårdagens tempo och klättrade från 21:a till 20:e plats i totalen. Den stora överraskningen var att Peter Velits vann före Denis Menchov och Fabian Cancellara.

14:59

Svar till Knotgubben: Att sitta med i klungan och försvara sin 20:e-plats. Varken mer eller mindre. Gustavs främsta uppgift i Vueltan är att köra för Fränk Schleck men i dag kommer krafter att sparas för lördagens bergsetapp, där Schleck vill attackera. Det blir spurtarna som gör upp nu, helt enkelt.

122km

Pichot har åkt på en punktering. Snöpligt. Han faller tillbaka till klungan, som är 2:09 efter utbrytargruppen.

127km

Topp tre över första spurtpriset i La Serreda: Roels, Pichot, Kaisen.

14:47

Svar till Arne Eklöf: Inte så stora. Närmare bestämt etappsegrar i Volta ao Alentejo, Vuelta a La Rioja, Vuelta a Asturias och Vuelta a Asturias. Han ligger på 113:e plats i totalen och sitter troligen med i utbrytningen för Koldo Fernández skull. Eller för att ge stallet lite publicitet.

14:43

Rapporterna talar förresten om växlande molnighet och risk för regn och åska i dag. Motvinden kan ställa till det men väntas inte tillta förrän under den avslutande delen av etappen. Just nu skiner solen.

133km

Dagens utbrytning: Dominik Roels (Team Milram), Alberto Benitez (Footon-Servetto), Juan Javier Estrada (Andalucia-Cajasur), Jose Toribio (Andalucia-Cajasur), Pablo Urtasun (Euskaltel-Euskadi), Alexandre Pichot (BBOX Bouygues Telecom), Daniele Pietropolli (Lampre-Farnese Vini) och Olivier Kaisen (Omega Pharma-Lotto). De har nästan två minuter på klungan.

146km

Cyklisterna har precis startat - och vi har redan nu en utbrytning. Det är Dominik Roels, Alberto Benitez, Juan Javier Estrada, Jose Toribio, Pablo Urtasun, Alexandre Pichot, Daniele Pietropolli och Olivier Kaisen som är loss och har 50 sekunder på klungan.

14:31

Som sagt, den här etappen kommer inte att avgöra något i kampen om totalsegern och fungerar snarare som uppladdning inför lördagens krävande bergsetapp. Då ska med största sannolikhet Nibali och Mosquera duellera om segern uppför Bola del Mundo. Rodriguez är avhängd efter ett svagt tidstempo i går.

148km

Mark Cavendish, i egenskap av världens bästa spurtare, är så klart stor favorit så fort det vankas etapper likt denna. Se även upp för cyklister som Farrar, Hondo, Gilbert och Bennati.

14:22

Vueltan uppger på sin officiella hemsida att Theo Bos, David Zabriskie och norrmannen Thor Hushovd har dragit sig ur tävlingen. Det finns ännu ingen förklaring till varför.

14:15

Efter gårdagens tidstempo återstår bara en nyckeletapp av årets Vuelta a España. Och det är inte dagens etapp, om vi säger så. De 149 kilometerna mellan Valladolid och Salamanca är snarare så platta de kan bli och spurtspecialisterna jublar.

14:06

Hola och välkommen till eurosport.se:s livebevakning av den 18:e etappen av Vuelta a España!