Titta på tävlingen liveSe cykelrepriserna nu
07-09-10 - 13:23
Avslutat
Tarragona - Vilanova i la Geltrú
0km
?km
Vuelta a España • Etapp10
avant-match

LIVE
Tarragona - Vilanova i la Geltrú
Vuelta a España - 7 september 2010

Vuelta a España – Följ den här cykeltävlingen live på Eurosport. Den här tävlingen går av stapeln 7 september 2010 och startar 13:23. På Eurosport kan du följa den direkt och uppdateras på de största händelserna.
Följ också alla nyheter Cykel: turneringar, kalendrar, resultat från de största tävlingarna.

    
30
Höjdpunkter 
 
 Ta bort
17:40

Då tackar vi för i dag. Läs mer inom kort här på eurosport.se!

17:38 

Fofonov lyckades hålla undan för huvudklungan men räckte alltså inte till i attacken mot utbrytarna. Rodriguez tar över totalledningen från Anton med två sekunders marginal tack vare sekunderna han plockade i spurtpriset.

Målkm 

Romain Zingle är tvåa, framför landsmannen Greg Van Avermaet.

Målkm

Erviti vinnar den tionde etappen av Vuelta a España. DÄR sträcker han armarna i skyn!

1km 

En kilometer kvar till mål för Imanol Erviti (Caisse d’Epargne) som leder med 41 sekunder. Spanjoren kommer att vinna den här etappen.

2km 

Fofonov går på riktigt bra nu och kanske, kanske kan hinna ikapp några av utbrytarna.

3,1km 

Erviti går fortfarande stenhårt och behåller sitt försprång på en dryg halvminut. Han kommer sannolikt att vinna, jag kan inte tänka mig något annat.

3,8km 

Fofonov attackerar från huvudklungan i ett försök att hämta upp utbrytargruppen. Det känns inte särskilt troligt att han lyckas...

5,7km 

Erviti, som ju inte har något med tätstriden att göra, kör utför nu och har 33 sekunder ner till utbrytargruppen.

6,3km 

Finotto är upphämtad. Det gick snabbt.

8,4km 

Utbrytargruppen splittras nu: Det är Finotto som attackerar innan spurtpriset och skaffar sig nio sekunder ner till utbrytargruppen. Han är 20 sekunder efter Erviti.

10,2km

Ervitis försprång är 36 sekunder. Han ökar! Klungan plockar visserligen tid, men inte utbrytargruppen.

12,4km

Erviti har en knapp halvminut ner till utbrytargruppen nu. Till klungan är avståndet 2,09.

14,2km 

Både Anton och Rodriguez sitter med i huvudklungan och behöver bara följa för att behålla sin första- respektive andraplats i totalen.

15,5km 

Erviti har ett 15 sekunders stort försprång inför de två avslutande två klättringarna under de sista tio kilometerna.

19km 

Klungan verkar ha tappat intresse för att köra ikapp utbrytningen. Det är Erviti som sticker ifrån utbyrtningen, som i sin tur har 1,50 ner till klungan.

20,5km 

Erviti attackerar från utbrytningen och skaffar sig ett litet försprång.

22,8km 

Cyklisterna i utbrytning: Javier Moreno (Andalucia-Cajasur), Christophe Le Mevel (FDJ), Biel Kadri (Ag2r-La Mondiale), Imanol Erviti (Caisse d’Epargne), Romain Zingle (Cofidis), Giampaolo Cheula (Fotton-Servetto), Manuele Mori (Lampre), Mauro Finetto (Liquigas-Doimo), Greg Van Avermaet (Omega Pharma-Lotto), Laurens Ten Dam (Rabobank) och Anders Lund (Saxo Bank).

25km 

Okej, då har vi alltså en utbrytning på tio cyklister som har 1,50 ner till klungan. Det hände en hel del under den där klättringen, knepigt att hänga med på tangentbordet...

25km 

Tio cyklister loss från huvudklungen som har splittrats rejält efter stigningen.

25,6km 

Utbrytarduon har 1,50 ner till huvudklungan.

27,2km 

Det går fort i klungan i slutet av stigningen och attackförsöken dugger tätt. Garcia gör ett försök, men avståndet ner är inte tillräckligt stort.

28km 

Det är nästan bara utförskörning kvar till mål nu.

30km 

Huvudfavoriterna tar stigningen relativt enkelt men är fortfarande 2,15 efter tätduon. De nio som tvingats släppa ifrån sig Moreno och Le Mevel är Biel Kadri (Ag2r-La Mondiale), Imanol Erviti (Caisse d’Epargne), Romain Zingle (Cofidis), Giampaolo Cheula (Fotton-Servetto), Manuele Mori (Lampre), Mauro Finetto (Liquigas-Doimo), Greg Van Avermaet (Omega Pharma-Lotto), Laurens Ten Dam (Rabobank) och Anders Lund (Saxo Bank).

16:51 

Utbrytningen består nu bara av fem cyklister, där Moreno och Le Mevel har gått loss längst fram. Tätduon har passerat toppen på stigningen och kör utför.

32,4km

Javier Moreno (Andalucia-Cajasur) och Christophe Le Mevel (FDJ) är i utbrytning från tätgruppen. Fältet spricker upp rejält nu. Katusha anför huvudklungan som är 2,10 efter.

34km

Då är vi i direktsändning på Eurosport.

34km 

Utbrytningen splittras samtidigt som avståndet till klungan minskar till mindre än två minuter.

34km 

Klungan spricker upp. Det är brant nu.

35km

Utbrytningen är inne i stigningen - och då gör det riktigt ont i benen. Den brantaste delen kommer snart då vi pratar 23 procent. Klungan plockar in sekund för sekund och är bara 2,40 efter nu.

42km

Denis Menchovs Vuelta har inte blivit som han önskat. Nu avslöjar ryssen att det beror på knäproblem. "Jag hade ont i knäet under hela etappen i söndags. Jag rörde inte cykeln alls under vilodagen utan fick bara behandling. Jag vet inte hur allvarligt det är och jag kan inte sätta upp någon plan just nu", säger han enligt cyclingnews.com.

42km 

När vi nu närmar oss Rat Penat med stormsteg är försprånget nere på fyra minuter.

16:13 

Giampaolo Cheula (Fotton-Servetto) anför utbrytningen. Frågan är hur många av de elva cyklisterna som orkar hålla i över Rat Penat...

53km 

När vi nu närmar oss de 50 avslutande kilometerna har utbrytargruppens försprång minskat till fem minuter.

67km 

Och försprånget bara ökar för utbrytargruppen. 5,38 nu.

16:01

"Den är bara 4,4 kilometer lång men brutal". Så beskrev Joaquin "Purito" Rodriguez stigningen uppför Rat Penat tidigare i morse.

16:01 

Andy Schleck kastades alltså ut ur Vueltan efter att ha tagit en drink efter maten i går. Beslutet fattades av Saxo Banks stallchef Bjarne Riis.

16:00

Cyklisterna närmar sig kusten och semesterstaden Stiges. Därefter vänder man tillbaka inåt landet mot Alto del Rat Penat.

70km 

De elva där framme bara utökar försprånget: 4,35 ner till klungan nu.

15:41

Stora delar av dagens etapp kommer som sagt att avgöras i stigningen till Lo Rat Penat. Där blir det action, helt enkelt. Ingen av de elva cyklisterna i utbrytning har något med tätstriden att göra.

90km

Bäst bland utbrytarna är Christophe Le Mevel, som parkerar på 34:e plats med drygt sex och en halv minuter upp. En påminnelse om vilka elva som är i utbrytning: Biel Kadri (Ag2r-La Mondiale), Javier Moreno (Andalucia-Cajasur), Imanol Erviti (Caisse d’Epargne), Romain Zingle (Cofidis), Giampaolo Cheula (Fotton-Servetto), Christophe Le Mevel (FDJ), Manuele Mori (Lampre), Mauro Finetto (Liquigas-Doimo), Greg Van Avermaet (Omega Pharma-Lotto), Laurens Ten Dam (Rabobank) och Anders Lund (Saxo Bank).

92km 

Försprånget ökar för utbrytargruppen nerför etappens första stigning: 3,25 nu. Det är 40 sekunder mer än för åtta kilometer sedan. Det går fort, med andra ord.

15:19

Svar till Arne Eklöf igen: Svinades och svinades...riktigt så illa var det inte. Han bröt mot stallets alkoholregler när han drack efter middagen i går. Hur som helst, det kommer en text inom kort här på eurosport.se.

97km 

Tätgruppens försprång är just nu 2,42.

15:13

Svar till Arne Eklöf: Anders Lund är en dansk 25-åring som blev proffs 2007. Han kör för Saxo Bank, men meddelade i augusti att han kommer att lämna stallet efter säsongen. Ny arbetsgivare är ännu inte klar. I och med att Thomas Löfkvist och Sky hoppade av är Gustav Larsson ende svensk kvar i tävlingen.

107km 

Klungan är ikapp Gilbert, som är nöjd med sina insamlade bonussekunder. Elva cyklister ligger kvar i utbrytning och deras försprång är 2,02. Vi pratar om Biel Kadri, Javier Moreno Bazan, Imanol Erviti, Romain Zingle, Giampaolo Cheula, Christophe Le Mevel, Manuele Mori, Mauro Finetto, Greg van Avermaet, Laurens Ten Dam och Anders Lund.

14:52 

Katusha anför klungan och jagar de tolv cyklisterna som ligger i utbrytning. Det beror på att stallet inte vill släppa iväg Gilbert, som ligger med där framme och just nu är i totalledning.

117km 

Andra sprinten vid Pont d'Armentera: Philippe Gilbert, Greg Van Avermaet och Giampaolo Cheula.

14:40

Mark Cavendish var snabbast över sprinten i Valls. Han följdes av Farrar och Rodriguez. Den sistnämnde tilldömdes två bonussekunder. Cavandish plockar ytterligare en poäng i kampen om den gröna tröjan.

120km

Tolv cyklister i utbrytning just nu. Försprånget växer till 37 sekunder.

122km 

22 cyklister tampas om ledningen nu. Nio av dem formar en grupp som har 11 sekunders försprång längst fram.

135km 

Katusha-stallet anför klungan och ser till att täppa till utbrytningsluckan. Återsamlat igen, med andra ord.

139km

Xavier Florencio, Vladimir Isaichev, Johnnie Walker och Nick Nuyens ansluter. Fajten fortsätter. Johnnie Walker, förresten, hur coolt är inte det namnet?

140km

Sex cyklister i utbrytning: Giulluame Bonnafond, Dmitriy Fofonov, Remi Pauriol, Pierre Cazaux, David Zabriskie och Grischa Niermann. De har tio sekunder ner till klungan.

14:02

Jose Vicente Garcia Acosta vurpade när han trampade på längst fram i klungan.

150km 

Klungan är, enligt de rapporter jag ser, återsamlad. Medelhastigheten just nu är 51 kilometer i timmen. Väldigt hög, med andra ord.

158km

Sju cyklister har slitit sig loss nu när de lämnar Reus och sätter kurs tillbaka mot Tarragona.

13:50 

Om ni missade den nionde etappen av Vueltan kan ni se ett sammandrag här.

163km

Klungan håller ett väldigt högt tempo inledningsvis. Ett flertal attacker, men ingen utbrytning ännu. Tony Gallopin gör ett försök.

13:32 

Saxo Bank har meddelat att Stuart O'Grady och Andy Schleck har dragit sig ur tävlingen. Sportchefen Bjarne Riis har lovat att ge en förklaring senare i eftermiddag. Håll utkik här på eurosport.se

13:30 

Klungan har plockat in försprånget på tätduon.

174km

Cyklisterna har startat från Tarragona - och det är Vladmir Isaichev som sätter in en tidig attack. Carlos Barredo Llamazales går ikapp.

13:25

Spanjoren Igor Anton Hernandez kliver in i den tionde etappen som totalledare. David Lopez Garcia - som vann den nionde etappen - är för närvarande 21:a. Gustav Larsson? Svensken parkerar på 32:a plats.

13:24

Vädret? Rapporterna talar om 28 grader och växlande molnighet.

13:21 

Två potentiella farar väntar på den 175 km långa etappen mellan Tarragona och Vilanova i La Geltru. Den ena: att cyklisterna vilade i går. Kan låta märkligt, men det är alltid knepigt när man ska försöka återhämta sig men samtidigt hålla igång. Den andra är den spektakulära klättringen till Lo Rat Penat i slutet av etappen. Vi pratar om en kategori ett-stigning som väntar med 31 km kvar att köra.

13:06

Hola och välkommen till eurosport.se:s livekommentering av den tionde etappen av Vuelta a España!