Titta på tävlingen liveSe cykelrepriserna nu
12-09-10 - 12:40
Avslutat
Solares - Lagos de Covadonga
0km
?km
Vuelta a España • Etapp15
avant-match

LIVE
Solares - Lagos de Covadonga
Vuelta a España - 12 september 2010

Vuelta a España – Följ den här cykeltävlingen live på Eurosport. Den här tävlingen går av stapeln 12 september 2010 och startar 12:40. På Eurosport kan du följa den direkt och uppdateras på de största händelserna.
Följ också alla nyheter Cykel: turneringar, kalendrar, resultat från de största tävlingarna.

    
30
Höjdpunkter 
 
 Ta bort
17:23

Jag tackar för att ni har följt dagens etapp av Vuelta a Espana här på erosport.se och önskar er en fortsatt trevlig söndag! Du som vill läsa mer om dagens etapp kan göra det om en liten stund här på eurosport.se! Tack för idag!

0km

Nibali går i mål elva seunder efter Mosquera och får alltså behålla ledartröjan i Vueltan!

0km

Och där har vi också Mosquera i mål - 2:05 efter Barredo. Hur långt före Nibali är han egentligen? 50 sekunder är alltså vad han behöver...

0km

Nico Sijmens är tvåa in i mål!

0,8km

Nu ska vi se vem som får den röda tröjan... Mosquera måste vinna dagens lopp 50 sekunder före Nibali för att överta tröjan!

0km

BARREDO I MÅL! Det blir spansk seger i den 15:e etappen av Vuelta A Espana!

0,5km

500 meter kvar för Barredo!

1km

BARREDO KOMMER TA HEM DETTA! En kilometer till målet och nu planar det ut och rullar till och med lite nedför. Om han inte trillar nu vill säga...

1,5km

DET GÅR TUNGT FÖR BARREDO. Han har bara 1,5 kilometer kvar nu, men krafterna är näst intill slut...

2,3km

Mosquera är nu ikapp de fyra sista i utbrytar-sextetten; Sijmens, Cazaux, Kaisen och Van Avermaet. Nibali är femton sekunder bakom.

2,5km

Mosquera är ungefär 15 sekunder före Nibali och gör även han allt för att ta ikapp Barredo. Mosquera är trea i totalställningen, 50 sekunder efter Nibali.

3km

Vincenzo Nibali är nära att hamna i dräneringsdiket när han kommer lite för långt ut på kanten. Han reder dock ut situationen och sätter fart igen - frågan är om han inte påbörjat jakten på Barredo för sent? Det skiljer nu 3,42 minuter.

4km 

De små bergsvägarna kantas av fans som trotsar regnet. De är minst sagt entusiastiska i sitt hejjande på hemmafavoriten Barredo och i den här låga farten har de inga som helst problem med att springa i hans tempo under en kortare sträcka.

5km

De senaste 600 meterna har Barredo tappat 40 sekunder. Det är nu fyra minuter och tio sekunder bak till klungan. Han tappar mycket, och väldigt snabbt...

5km

Stigningen fortsätter och dimman blir allt värre. Flera åkare har även dem dragit på sig regnkläder.

6km

Barredo går riktigt bra i täten! Han har 47 sekunder bak till Martin Veltis nu.

7km

Även klungan splittras allt mer i backen. Totalledaren Nibali och hans stallkamrater är dem som leder klungan - men dem är fem minuter bakom Barredo.

8km

Nu kommer Barredo in i den värsta branten i backen. Det lutar 15 % just nu. Det måste suga offantligt i benen!

9,2km

Samtidigt som Barredos avstånd till de närmast bakomvarande ökar, minskar avståndet till klungan. Det är nu 5,47 minuter mellan Barredo och klungan.

10km

Carlos Barredo ser oförskämt pigg ut när han ställer sig och nästan kastar sig upp för mördarberget. Han får direkt en liten lucka ner till Martin Veltis. Det är ytterligare 20 sekunder bak till övriga fyra i utbrytargruppen.

11km

Sextetten håller på att splittras. Barredo och Veltis rycker!

11km

Det går inte fort nu för sextetten.... Oj vad tungt det ser ut! Som mest lutar backen 15 %.

12km

Den här enorma backen omges av fantastiska vyer och glaciärsjöar.

12km

Det har börjat regna rejält igen. Ju högre upp åkarna kommer, desto kallare blir det också. Vid målgången är det just nu runt 10 grader varmt. Då snackar vi drygt 1100 meter över havet.

13km 

Klungan har tagit ikapp 40 sekunder ytterligare. 7,20 är avståndet i nuläget. Sextetten framför dem har det tungt när dem nu börjat klättra ordentligt.

14km

Mördarbacken som åkarna snart börjar klättra upp för har körts vid sjutton tillfällen i Vuelta a Espana. Första gången var år 1983.

15km

Det har nu börjat luta svagt uppåt för klungan som jagar. Det är dock en bit kvar till den riktigt tunga uppförsbacken. Avståndet är 7,54 i nuläget.

18km

Avståndet mellan utbrytarna och klungan är nu åtta minuter blankt. Är det inte för sent att börja jaga nu?

22km

För er som har en TV med Eurosport i närheten drar vi nu igång livesändningen på kanalen! För er som inte har Eurosport tillgängligt kommer jag finnas kvar här och rapportera, ännu mer frekvent än tidigare!

25km

Sextetten närmar sig Cangas de Onis och då är det ungefär 20 kilometers cykling kvar, varav ca 14 i en sjuk uppförsbacke. Nico Sijmens är fortfarande i ledning. Det är just nu åtta minuter och 32 sekunder ner till klungan.

16:23

- Idag trampade jag med både huvud och ben. Jag är lycklig och vill tacka alla i laget, de har jobbat väldigt hårt - först genom att fånga in utbrytarna och sedan genom att förbereda min attack. Det är tråkigt med Antons fall, men det här är cykling... Han är ung och jag är säker på att han har framtiden för sig, sade Rodriguez efter gårdagens etappvinst.

16:19

Vi har ännu inte fått något officiellt uttalande om varför Oscar Freire inte finnns med i dagens etapp. Det enda vi fått höra är att han hade smärre krämpor i kroppen och därför valde att avstå.

16:16

Då återstår det bara 15 kilometer till stigningen up mot mål. Jag ber om ursäkt för att vi tappat avståndsmarkeringarna här i bevakningen. Vi jobbar på att få tillbaka dem.

16:12

Klungan med Nibali, Moncoutie och Cavendish i täten har tagit ikapp ytterligare - det skiljer just nu 8,37 minuter fram till utbrytar-sextetten.

16:01

Klungan har ökat tempot något och tagit ikapp drygt tio sekunder. Det är nu nio minuter och 19 sekunder som skiljer sextetten från klungan. Nico Sijmens är fortfarande i ledarposition före Pierre Cazaux.

15:55 

Snart kommer det bli dags för åkarna att vända söderut. Dagens etapp går till stor del längs med kusten i norra Spanien men med ungefär 40 kilometer kvar vänder man söderut för att slutligen nå fram till Lagos de Covadonga.

47km

Temperaturen sjunker ganska snabbt. Det är nu 18 grader varmt nere i Spanien - regnet har avtagit.

52km

Det är nu exakt tre timmar sedan vi drog igång etappen i Solares. Snitthastigheten är 44 km/h och avståndet mellan utbrytarna och klungan är nu 9,35 minuter. Liquigas har inte börjat jakten än alltså...

15:45

Åkarna från Liquigas och Caisse d'Espargne har nu lagt sig i täten på den bakomvarande klungan. Frågan är om de inte kommer börja knapra in försprånget nu...

15:41

Avståndet är nu nio minuter och 30 sekunder. Det är hela nio kilometer! Det är en rejäl lucka de fått till. Orkar dem hela vägen?

60km

Ingen av åkarna i den ledande sextetten är några ledande cyklister. Barredo är den bäst rankade - han är 43:a på världsrankingen. Van Avermaet är två placeringar bakom på samma lista.

15:35

...och ökar avståndet bak till klungan ytterligare. Just nu är det nio minuter och fjorton sekunder som skiljer. Sijmens går riktigt bra!

66km

Nico Sijmens går upp och drar...

67km

...avståndet är nu nästan åtta och en halv minut bak till klungan. Tror ni de bakomvarande klarar att ta ikapp detta?

70km

Sextetten ökar tempot och är nu åtta minuter före. Med 70 kilometer kvar att köra är Oliver Kaisen och Greg Van Avermaet i ledning. Intressant är att de båda kör för samma stall, Omega. Kan de team-köra hem dagens etapp månne?

80km

Imanol Erviti fick punktering för ett par minuter sedan men är snabbt igång igen och redan ikapp klungan.

85km

...och då passerar tätåkarna Llanes. Fortfarande dryga 7,35 minuter före klungan.

87km

Gustav Larsson är på 35:e plats i nuläget. Han är några sekunder bakom totalledaren Nibali.

90km

David Moncoutie är den som leder den jagande klungan. I nuläget är dem sju minuter och 37 sekunder bakom sextetten. Vincenzo Nibali är på nionde plats, tätt bakom Moncoutie.

15:01

Jose Luis Arrieta för Ag2r-La Mondiale har tvingats bryta etappen. Orsaken är ännu oklar.

95km 

Utbrytaråkarna är fortfarande samlade, men de rycker allt mer och när de nu passerar SAG-stationen, det vills säga platsen för cykelreparation och läkarvård, är försprånget hela sju minuter.

100km

Regnovädret tilltar allt mer och avståndet mellan sextetten och klungan ökar lika snabbt - just nu är det fem minuter och trettio sekunder som skiljer.

105km

Den andra spurtpriset vinns av Van Avermaet, Omega Pharma. Tvår blir Kaisen (Omega Pharma) och trea Barredo (Quick Step). Övriga tre i ledargruppen hänger också med. När dem nu är i Columbres är dem fyra minuter före klungan.

110km 

Team Liquigas och övriga i klungan tappar mer och mer på täten. Just nu är dem 3:27 minuter efter ledar-sextetten.

115km

Täten förändras hela tiden. Just nu är det sex åkare som har 40 sekunders försprång till den stora klungan. Cazaux, Kaisen, Barredo, Van Avermaet, Si Jmens och Veltis. De passerade alldeles nyss San Vicente del la Barquera.

125km 

Samuel Dumolin har nu fått sig en 16 sekunder lång lucka bak till Pierre Cazaux och Martin Veltis. Därefter är det ytterligare 40 sekunder bak till den stora klungan.

130km

Tampot har sänkts en aning. Snitthastigheten för tätåkarna är nu 47 km/timmen.

134km

Totalledaren Nibali har halkat lite efter men har precis kommit ikapp Christian VandeVelde som tappat på tätklungan. Tillsammans verkar de nu göra ett försök att fånga in Gilbert. Det börjar spricka upp lite i startfältet nu.

139km

Dagens första krasch! Benat Intxausti (Euskaltel) och Jelle Vanendert (Omega) fastnar i varandra och åker ner på backen. Vi får hoppas att det gick bra med dem båda, de är uppe åp cykeln igen nu i alla fall.

140km 

Ställningen efter 47 kilometers åkning, i tur och ordning; Philippe Gilbert, Nocentini, Gallopin, Serafin Martinez och Christian VandeVelde. Tillsammans försöker dessa fem åkare bryta sig loss - och de ser faktiskt ut att få en lucka.

143km 

Nio åkare är nu i tätklungan i tävlingen. Leif Hoste från Omega och David Arroyo fån Caisse d'Epargne ligger längst fram i den och drar upp tempot.

145km

Himlen öppnar sig över Spanien och regnet öser ner.

149km

HTC Columbia-åkaren Matthew Goss vinner det första spurtpriset. Tvåa blir Rinaldo Nocentini och trea Philippe Gilbert. Nibali valde, som väntat, att inte hetsa upp sig till spurtpriset.

153km 

Italienaren Nibali är fortfarande den som drar i utbrytargruppen...

157km

För den sifferintresserade kan jag meddela att snittfarten för tätklungan är 53 km/timmen under de första 30 kilometerna.

160km

Hittills i loppet har vi fått bevittna ett par utbrytningsförsök som alla har misslyckats. Nu verkar det vara ännu ett seriöst försök på gång - Nibali och hans Liquigas ökar tempot och bryter sig loss tillsammans med ett gäng andra åkare. Det är totalt 17 åkare i utbrytningen.

166km

13 åkare, med lag Liquigas i spetsen, bryter sig loss men fångas snabbt upp av den bakomvarande klungan igen.

172km

Precis före starten i dagens etapp tvingades Oscar Freire (Rabobank) lämna återbud till etappen.

175km 

Dem inleder ganska tufft med ett högt tempo i Solares men fortfarande har ingen brutit sig loss från klungan.

185km 

Omgående efter att cyklisterna gett sig i väg försöker Milram bryta sig loss, men lyckas inge vidare. Liquigas-åkarna svarar bra och är dem som kontrollerar klungan just nu.

187km

Nere i Solares är det 23 grader varmt och mulet. Ganska behagligt cykelväder alltså.

12:50

Sedan Igor Anton alltså brutit tävlingen är nu Vincenzo Nibali ny ledare i Vueltan. Han har fyra sekunder tillgodo på spanjoren Joaquin Rodriguez som är tvåa. Faktum är att tre av de fyra första åkarna är från just Spanien.

12:48

Igor Anton, som alltså ramlade under gårdagen, har på söndagsförmiddagen opererats i Bilbao för en bruten armbåge.

12:41

En otäck vurpa under gårdagens etapp tvingade totalledande Igor Anton att bryta 2010-års Vuelta a España. Vincenzo Nibali tog i stället över den röda ledartröjan följd av etappsegraren Joaquin Rodriguez.

12:37

Dagens etapp är väldigt slät och utan några större stigningar - fram tills slutklämmen alltså. Efter 173 kilometer börjar stigningen upp mot mål - med hela 14 % lutning.

12:30

Hej och välkomna till direktrapporteringen från dagens Vuelta a Espana. Dagens etapp är den femtonde och jag kommer finnas med er här hela vägen fram till målgång. Dagens etapp inleds i Solares utanför Santander och avslutas 187 kilometer senare, i Lagos de Covadonga.