Titta på tävlingen liveSe cykelrepriserna nu
18-09-10 - 12:37
Avslutat
San Martín de Valdeiglesias - Bola del Mundo
0km
?km
Vuelta a España • Etapp20
avant-match

LIVE
San Martín de Valdeiglesias - Bola del Mundo
Vuelta a España - 18 september 2010

Vuelta a España – Följ den här cykeltävlingen live på Eurosport. Den här tävlingen går av stapeln 18 september 2010 och startar 12:37. På Eurosport kan du följa den direkt och uppdateras på de största händelserna.
Följ också alla nyheter Cykel: turneringar, kalendrar, resultat från de största tävlingarna.

    
30
Höjdpunkter 
 
 Ta bort
-

Jag, Viktor Högberg, tackar för att ni har följt den tjugonde etappen av Vuelta a Espana här på eurosport.se! I morgon ger jag er den sista etappen i tävlingen - jag hoppas vi hörs då! Ha en fortsatt trevlig eftermiddag.

0km

Jag är helt till mig här framför datorn. Aldrig tidigare har jag använt så många versaler i en minut-för-minut-rapportering, det kan jag lova! Masquera ryckte alltså i branten och fick en lucka på nästan 20 sekunder. Totalledande Nibali svarade och i etappens värsta brant gick han upp jämsides med Masquera. Italienaren vann ändå etappen efter att ha tagit ut sig maximalt i slutskedet.

0km

Roriguez går in som trea. Schleck blir fyra. Följd av Roche och Tondo.

0km

MOSQUERA VINNER EFTER EN FANTASTISK AVSLUTNING! OJOJ! VILKEN SPÄNNING!

0,2km 

DE ÄR JÄMSIDES!!!

0,3km 

NIBALI ÄR IKAPP!

0,4km 

NIBALI KOMMER ALLT NÄRMRE! 40 meter nu.

0,5km

NIBALI NÄRMAR SIG! 60-70 meter bakom är han!

0,7km 

MOSQERA KOMMER IN I ETAPPENS VÄRSTA BRANT! Ojoj, det går nästan spikrakt uppåt! Hemskt!

0,9km

Dimman tilltar. Molnen är kolsvarta.

1km 

En kilometer kvar! Vilken fight det här är!

1,1km

Det är bara ungefär 100 meter som skiljer. Ändå är det 16 sekunder de båda emellan. Oj vad brant det är!

1,2km 

Nibali tappar. 18 sekunder skiljer.

1,4km 

MOSQEURA ÖKAR! HAN ÄR SLUTKÖRD MEN DRAR IFRÅN! 16 sekunder har han nu.

1,5km 

Ni får stå ut med att jag totalt utelämnar övriga åkare. Det står helt enkelt mellan Nibali och Mosquera här idag.

1,6km 

NIBALI KNAPRAR IN!

1,8km 

Mosquera ser trött ut. Nibali ser spanjoren högre upp i backen! Det går sååååå långsamt uppför det här branta partiet!

2km 

Nibali ger sig inte! Han hänger kvar! Tio bakom!

2,2km 

Avståndet växer. 17 sekunder har spanjoren nu. Fansen springer bredvid Mosquera för att ge honom lite extra kraft!

2,5km 

Mosquera har 13 sekunder!

2,6km

Det skiljer 50 sekunder i totalen mellan de båda. Vinnaren här får 20 bonussekunder och tvåan får 12. Det innebär att Mosquera måste vinna med 42 sekunder i dagens lopp.

2,7km

MOSQUERA RYCKER IGEN! Han har tio sekunder!

2,8km 

Nibali är ikapp!

2,8km 

Det är otroligt mycket folk som kantar banan. De skriker och för ett fruktansvärt liv i mardrömsbacken. Vilken stämning!

3km 

Tre kilometer kvar. Den allra tuffaste delen i stigningen kvar. Bara Mosquera och Nibali har chans på etappsegern.

3,2km 

Backen planar ut. Nibali ökar! HAN GER SIG INTE!

3,4km 

Vad han kör! Han har cirka 30 meter på Nibali!

3,7km

MOSQUERA FÅR NÅGRA METER! HAN STÅR UPP I BACKEN! NIBALI SLÄPPER OCH TITTAR BAKÅT! AJAJAJ!

4km

MOSQUERA ATTACKERAR! HAN ÄR STARK! KAN NIBALI SVARA?

5km

David Garcia för Xacobeo är uppe och drar i mastodont-backen upp mot Bola del Mundo! Mosquero hänger med.

5,3km

Många åkare i klungan är väldigt trötta. Den är endast 35-man stor just nu. Resterande åkare har halkat ner och tappat tid och fart.

6km 

Di Gregorio ökar tempot i klungan! Xacobeo-teamet likaså! Nibali hänger med! Bara sex kilometer kvar nu!

7km 

Gusev och Plaza är infångade av klungan! Kadri i ensam ledning efter sitt ryck alltså.

8km 

Biel Kadri ökar tempot i täten!

9km 

Nibali, Mosquero och Veltis är fortfarande väl samlade i klungan.

10km

Det är en mil kvar att köra! Vladimir Gusev, Ruben Plaza och Biel Kadri har fått sig en lucka på 19 sekunder.

11km 

Mosquera ligger som tredje gubbe den stora klungan. Niabli och hans lag Liquigas har inte alls slitit ut sig speciellt mycket idag.

11,9km

Sextetten är 17 sekunder framför den första klungan.

12km

Det blir allt brantare. Just nu är det 10 %-ig lutning - men det kommer senare bli upp mot 20 %.

13km

Plaza Molina vann det sista spurtpriset, tätt följd av Kolobnev och Lopez. Det här spurtpriset var dock innan den här mardrömsstigningen.

15km

Den stora klungan, med favoriterna Nibali, Mosquera och Velits är 1,05 bakom den ledande sextetten.

16km

Ställningen just nu - den här främre klungan är ungefär 40 sekunder bakom: Johann Tschopp (Bbox), Vladimir Gusev (Katusha), Jan Bakelandts (Omega Pharma-Lotto), David Moncoutie (Cofidis), Mikel Nieve and Amets Txurruka (both Euskaltel), Mikael Cherel (FdJ), David Lopez (Caisse d'Epargne), Delio Fernandez (Xacobeo Galicia), Jose Toribio (Andalucia CajaSur), Vincent Jerome (Bbox), Alexandr Kolobnev (Katusha) and Kanstansin Sivtsov (HTC-Columbia).

16km

Ställningen just nu - utbrytargruppen: Blel Kadri (AG2R), Inigo Cuesto (Cervelo TestTeam), Ruben Plaza (Caisse d'Epargne), Jose Toribio (Andalucia CajaSur), Giampaolo Cheula (Footon-Servetto).

17km

Det går rejält uppför just nu - men det kommer bli ännu värre kan jag lova! Mycket kan fortfarande hända.

18km

Cuesta, Kadri, Plaza, Toribio, Gusev och Cheula rycker i den främre klungan. De bakre klungan är 1,05 efter.

19km 

Ja, det är alltså så att Tschipp och Plaza är infångade av den främre klungan och det är endast dessa två det handlar om just nu. 1,24 skiljer mellan de båda.

20km

Mosquera och hans Xacobeo är framme och drar i klungan! Har de satt in rycket nu och påbörjat jakten? 1,36 fram till den främre klungan.

22km

Nibalis stall Liquigas ligger bak i klungan och låter övriga lag dra. Italienaren och hans lag nöjer sig med att hålla koll på de främsta motståndarna verkar det som.

24km 

Åkarna är precis vid foten till den sista backen nu. Ett spurtpris ska klaras av - och sen bär det av uppför i de avsltande 21,6 kilometerna. Rejält uppför kommer det att gå.

27km

Plaza och Tschopp går tungt nu. Klungan är två minuter bakom.

30km

Plaza och Tschopp är 40 sekunder före Kadri och Arroyo. Den första klungan är en dryg minut efter och huvudklungan har återigen tappat ner till 2,23. Tre mil kvar att köra.

35km

Klungan som vi främst håller koll på - Nibalis och Mosqueras bland annat - är nu 1,26 efter ledande Ruben Plaza, Johann Tschopp, Biel Kadri och Inigo Cuesto.

38km 

Klungan med totalledarna ökar tempot. Mosquera får hjälp av en stallkamrat.

40km

Ni har väl inte missat att sändningen i Eurosports TV-kanal nu har dragit igång? För er som inte har tillgång till den fortsätter jag givetvis med rapporteringen här på eurosport.se! Ju närmre mål vi kommer, desto intensivare rapportering lovar jag er!

43km 

Plaza Molina och Tschopp leder loppet med 43 kilometer kvar att åka. De har ungefär 20 sekunder tillgodo på trean Kadri och 30 på fyran Cuesta. Den första klungan är 1,04 efter och den stora klungan är 2,30 efter.

48km 

David Moncoutie, som har varit med i täten i den jagande klungan enda sedan utbrytningen, har nu jagat ikapp den framförvarande utbrytargruppen. Moncoutie har 38 sekunder bak till Nibali, Mosqoero mfl i den bakre klungan och ungefär 40 fram till ledande Gusev,

50km

Svar till mangep: Det är jättesvårt att säga. Mosquera, Velits och Nibali har i stort sett legat jämsides enda sedan starten. Alla tre lär ha mycket kraft kvar för de har som jag skrivit fått en hel del hjälp från sina stallkamrater, frågan är bara vem som orkar mest när det nu börjar dra ihop sig? Jag tror inte att Xacobeo är nöjda med en andraplats när de är så nära totalsegern i Vueltan. De vill vinna! Peter Velits har två segrar i Vueltan men vill antagligen även han ta hand om totalen.

52km

Totalförändring i täten när nästa bergspris snart ska delas ut. Gusev, Bakelandts, Plaza Molina och Tschopp gör ett jätteryck och tar ikapp Cuesta - och trampar förbi. Gusev tappar dock ganska snart och ligger sex sekunder bakom ledartrion. Det är sedan ytterligare tio sekunder bak till Kadri och Cuesta. Klungan är en dryg minut bakom ledarna.

53km

Gustav Larsson fortsätter att hänga med bra i den jagande klungan. Han ligger på 24:e plats i nuläget.

54km

Den främre gruppen börjar spricka upp lite. Inigo Cuesta är nu i ensam ledning före Tony Gallopin som jagar. Han jagas i sin tur av Vincent Jerome. Den sistnämnde fångas dock snart in av klungan igen. Jag har tyvärr inga tider på avstånden i den främre gruppen. Jag återkommer om det.

55km

Branten upp mot Puerto de Navacerada har intagits av de första åkarna. Backen har en lutning på 7,5 % och rankas därför som en kategori ett-backe.

58km 

Klungan har bara en dryg minut fram just nu. Det är nog bara en tidsfråga innan de är ikapp.

60km 

Saxo Bank, som fortfarande är med i den bakre klungan, ökar farten. De är tre stycken från samma lag som är samlade och drar nu upp tempot. Det troliga är väl att de vill få fram Frank Schleck i så bra position som möjligt för att han ska kunna trampa för fullt mot slutet och ta hem hela etappen.

65km 

Avståndet fortsätter krympa. 1,40 är det nu som skiljer. Jag tror inte dem klarar att hålla detta... Nibali, Moncoutie och Mosquera ser starka ut och då vet vi vad dem är kapabla till.

67km

Svar till s@dialogcoa...: Okej, du har färskare uppgifter än vad jag har - det som sägs där brukar i stort sett alltid stämma. Ska försöka kolla upp det senare.

68km

Gilbert tar hand om ytterligare ett delpris, nämligen det första spurtpriset för dagen. Tvåa blir Bakelandts och trea Molina Plaza. Mest imponerad är jag ändå över Bakelandts som verkligen fått slita för sin placering - två punkteringar är inget en cyklist önskar sig under den första tredjedelen av loppet. Direkt efteråt lugnar dem ner sig och låter Cuesta gå upp i ledning igen.

69km 

Inigo Cuesta går upp och drar i ledargruppen. Samtidigt är det Xacobeo-Galicia som är uppe och drar i den jagande klungan, 1,50 bakom är dem i nuläget.

70km 

Åkarna har alltså tio mil i benen när det nu är dags för det första spurtpriset. Jag som tyckte det var jobbigt att cykla i snigeltempo till mataffären här om dagen...

72km 

Klungan är på väg i fatt. Det skiljer nu mindre än två minuter mellan de båda grupperna. Snart komer åkarna passera spurtpriset vid La Granja de San Ildefonso. Därefter väntar den tredje stora stigningen upp mot nästa bergspris.

75km

Svar till: s@dialogcoach....: Nja, VM och VM är väl kanske fel att säga... Men Landis har åtminstone fått en inbjudan att tala på ett slags för-seminarium två dagar innan VM-starten i Melbourne. Ämnet är Doping inom idrotten. Jag har dock inte hört någonting om ifall Landis har tackat ja eller inte...

76km 

Nu minskar avstånder snabbt. Det är nu bara två minuter och 20 sekunder.

79km 

Avståndet mellan klungan och utbrytargruppen är nu 2,54 minuter.

80km

Filippo Pozzato har brutit etappen. Jag återkommer med anledningen senare.

15:10 

Svar till Mangep: Det stämmer att Gustav Larsson är på tjugonde plats i totalsammanställningen. I den här tävlingen är han med i samma klunga som Nibali. Självklart finns det möjlighet att ta igen fyra minuter för åkare som Schleck, Saste och Rodriguez. Personligen tror jag dock det blir svårt - Nibali åker smart och ser stark ut. Jag tror inte han släpper ifrån sig ledningen till någon annan än möjligtvis Mosquera idag.

15:05

Cyklisterna åker igenom sina depåer och fyller på mat och vätska. Samtidigt tar jag ett kort brake för att bege mig i riktning mot köket. Jag är tillbaka om ett par minuter - förhoppningsvis med något delikat men jag skulle snarare gissa på en torr smörgås...

86km 

Ajaj, Serafin Martinez får punktering. Klungan är 3,25 bakom ledargruppen.

88km 

Den jagande klungan ökar farten! 3,45 skiljer nu!

89km

Ställningen just nu: Jan Bakelandts, Tony Gallopin, Vincent Jerome, Jean-Christophe Peraud, Inigo Cuesta, Gustavo Cesar , Philippe Gilbert, Johann Tschoop, Leif Hoste, Danilo Hondo, Vladimir Gusev, David Arroyo , Jose Toribio, Cheula Giampaolo, Kanstantin Siutsou, Biel Kadri, Jose Oroz och Ruben Plaza Molina.

90km

Det blåser kraftigt i det ganska släta området kring San Rafael men regnet har i alla fall lugnat ner sig. Temperaturen är runt 18 grader Celcius.

92km

Gustav Larsson, som är ende svensk i Vueltan, ligger på 36:e plats i nuläget. Han är ganska bra med i klungan som leds av David Moncoutie. De är nu 4,06 bakom ledargruppen. Avståndet mellan de båda klungorna förändras hela tiden. För bara fem minuter sedan hade den jagande klungan krympt avståndet från fyra till dryga tre minuter - men nu är det alltså återigen över fyra som skiljer.

98km

Svar till Epoper: Jag håller med dig, helt och hållet. Vet tyvärr inte vem som snurrat till det och bjudit in honom till evenemanget. Normalt sett brukar de internationella förbunden ta avstånd mellan stora evenemang likt VM och kraftigt skandalomsusade idrottare. Jag tror dock inte at det sista ordet har sagts i den här frågan - i utländska medier har det varit läsarstorm och det är fortfarande över en vecka kvar till den här konferensen inleds. Mycket kan hända. Jag tror och hoppas!

100km 

Och när klungan passerar kontrollen i Alte del Leon är det 3,16 fram till ledarna som nu befinner sig i San Rafael.

101km

Phillippe Gilbert tar hand om det andra bergspriset. Han kommer före Tony Gallopin och Inigo Cuesta. Det är alltså exakt samma ledartrio som vid Puerto de la Cruz Verde - det är bara placeringarna som har ändrasts dem tre emellan.

102km 

Det är en kilometer kvar till det andra bergspriset och tempot ökas i den främre klungan. Det är väldigt jämnt än så länge.

105km

Klungan har tagit ikapp över en minut sedan Nibali gick fram och lade sig i täten. Det är nu 3,30 fram till utbrytargruppen.

106km 

Totalledaren Nibali ligger framme och drar i den bakre klungan i nuläget. Mosquera ligger precis i rygg på Niabli - 4,47 minuter efter ledande Molina Plaza.

110km 

När nuvarande stigning är avklarad kommer de befinna sig på 1515 meters höjd.

110km

Avståndet ökas på! Det är nu fyra minuter och tolv sekunder.

111km 

Utbrytarna närmar sig Alto del Leon där etappens andra bergspris finns. Stigningen är 7,8 kilometer lång och med en lutning på 6,86 %. Försprånget är nu 3,42.

115km

Svar till Epoper: Det är givetvis märkligt att arrangörerna tar dit Landis som tidigare i år erkände att han dopat sig kontinuerligt under hela karriären - och att han introducerades till dopingen av "dopingkungen" Lance Armstrong. Som du säger betalade han 16 miljoner för att rentvå sitt namn. Hade jag kunnat påverka hade jag definitivt gjort vad jag kunnat för att slippa ha honom på ett VM. Cykelsporten behöver knappast dra upp dessa dopinghistorier i rampljuset igen....

119km

Bakelandts får punktering igen! Det är inte hans dag idag, kan vi enkelt konstatera.

121km

Avståndet har ökat med nio sekunder och är nu uppe i 3,39. Plaza är fortfarande i ledningen.

123km

Ni kanske minns att Jan Bakelandts fick punktering för en dryg mil sedan? Han är nu tillbaka i toppskiktet och ligger trea i den främre gruppen. Imponerande!

125km

Och där öppnar sig himlen. Regnet fullkomligt öser ner. Avstånder ner till klungan är nu 3,30. Ruben Plaza Molina är den som leder utbrytargruppen.

130km

När åkarna nu har varit ute i en timme ungefär har snitthastigheten uppmätts till 39,1 km/h.

132km

"Det är en dröm att få ha målgången i Bola del Mundo. Under lång tid har publiken velat ha målgången där, men det var väldigt komplicerat. Jag tror ändå att det kommer bli succé, ungefär som det blev i Sevilla tidigare i Vueltan", sade tävlingsdirektören Javier Guillen tidigare under lördagen.

133km

Tony Gallopin vinner det förta bergspriset. Inigo Cuesta och Philipe Gilbert är tvåa respektive trea när åkarna alltså passerar Puerto de la Cruz Verde.

135km

Bakelandts får punktering! Och då är dem bara tre från Omega i utbrytargänget...

136km

Fyra av åkarna i utbrytargänget är faktiskt från Omega Pharma. Bakelandts, Gilbert, Host och Peraud. Det ska bli intressant att följa hur de kommer hjälpas åt i fortsättningen av det här loppet!

138km

Den 20 etappen körs i närheten av den spanska huvudstaden Madrid. I området är det just nu 20 grader varmt och uppehåll.

140km

Försprånget är utökat. Det skiljer nu två minuter och tjugo sekunder ner till klungan.

142km

Här är åkarna som just nu är 1,50 minuter före klungan; Jan Bakelandts (Omega Pharma-Lotto), Tony Gallopin (Cofidis), Vincent Jerome (BBOX), Jean-Christophe Peraud (Omega Pharma-Lotto), Inigo Cuesta (Cervelo), Gustavo Cesar (Xacobeo), Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto), Johann Tschoop (BBOX), Leif Hoste (Omega Pharma-Lotto), Danilo Hondo (Lampre), Vladimir Gusev (Katusha), David Arroyo (Caisse), Jose Toribio (Andalucia-Cajasur) and Cheula Giampaolo (Katusha)

144km

Som jag berättade är Mosquera 51 sekunder efter Nibali i totalsamanställningen. Hans lag ligger steget före och har faktiskt redan tagit fram en röd cykel för Mosquera - ifall han skulle ta över ledningen idag och därmed få åka med ledartröjan i morgondagens avslutande etapp. "Jag visste inte om det fören jag läste tidningen i morse", berättade Mosquera precis före starten och fortsatte; "Men pressen är inte på mig, utan på åkaren som har ledartröjan", vilket alltså är Nibali.

146km

Sju åkare har nu blivit 19. De har ett försprång på en minut och 44 sekunder.

150km 

Roben Plaza Molina är den som är framme och drar just nu. De är totalt sju åkare.

152km 

Nytt utbrytningsförsök. Den här gången är det Moncoutie och Dyachenko som tar tag i det tillsammans. 28 åkare hänger på och får en lucka ner till klungan... Märkligt att Moncoutie väljer att lägga så mycket kraft på utbrytningar redan nu. Spurtpriset närmar sig, visst, men det är långt kvar även dit.

154km 

Klungan har nu fångat in utbrytarna och återigen är det en enda stor, samlad, klunga.

156km

15 cyklister är med i utbrytningsförsöket. David Moncoutie drar upp tempot.

158km

Tempot är högt såhär i inledningen och ett antal åkare försöker bryta sig loss från klungan. Barredo, som föll precis i början, har kört bra och tar rygg på utbrytargänget.

160km

Dagens etapp består av fyra rejäla stigningar. Den sista stigningen är den värsta och kommer ta cyklisterna upp på 2247 meters höjd efter en 21,6 kilometer lång uppförsbacke.

166km

Alla de 157 åkare som var tänkta att starta är med på dagens etapp. Inga sista-minuten-återbud alltså.

170km

BARREDO FALLER direkt i inledningen men är snabbt uppe och halkar inte speciellt långt efter. Som ni kanske minns van Barredo den femtonde etappen i Vueltan efter ett mäktigt ryck i hela Vueltans värsta stigning.

-

Gårdagens etapp vanns av Philippe Gilbert, som spurtade ifrån tvåan Tyler Farrar. Totalledaren Vincenzo Nibali gick i mål som sexa - tolv sekunder före den sammanlagda tvåan Ezequiel Mosquera.

-

Hej och välkomna till livekommenteringen av den tjugonde etappen av Vuelta a Espana. Cyklisterna starar idag i San Martin de Valdeiglesias och kör hela vägen till Bola del Mundo - en sträcka på totalt 172,1 kilometer.