Titta på tävlingen liveSe cykelrepriserna nu
10-09-10 - 12:54
Avslutat
Rincón de Soto - Burgos
0km
?km
Vuelta a España • Etapp13
avant-match

LIVE
Rincón de Soto - Burgos
Vuelta a España - 10 september 2010

Vuelta a España – Följ den här cykeltävlingen live på Eurosport. Den här tävlingen går av stapeln 10 september 2010 och startar 12:54. På Eurosport kan du följa den direkt och uppdateras på de största händelserna.
Följ också alla nyheter Cykel: turneringar, kalendrar, resultat från de största tävlingarna.

    
30
Höjdpunkter 
 
 Ta bort
17:48

Då tackar vi för i dag. Häng med oss i morgon igen och läs mer om etappen inom kort här på eurosport.se!

Mål 

Klungspurt i dag också, alltså, och inga förändringar i totalsammanhanget. Anton behåller den röda tröjan och följs närmast av Nibali.

Mål 

Hushovd tvåa i dag - han hade ingen chans att haka på Cavendish. Bennati blir trea.

Mål 

Det är precis som i går Matthew Goss som visar vägen och Mark Cavendish som får kämpa betydligt hårdare för segern i dag. Ingen orkar följa när britten pumpar igång de där kraftiga benen. Andra raka etappsegern för Cavendish, alltså.

Mål

Mark Cavendish vinner den 13:e etappen!

17:42 

De flesta klarar sig över den sista, skarpa kurvan men klungan dras ut.

1km 

En kilometer kvar! Quick Step och Katusha kör!

4,1km 

Den stora stygga klungan är ikapp utbrytningen och Terpstra nu. Det är samlat, mina damer och herrar. Vi har som väntat en klungspurt att vänta.

5,1km

Niki Terpstra attackerar från utbrytningen och skaffar sig ett åtta sekunders stor försprång. Ett sista försök alltså, som sannolikt inte kommer att hålla.

7,1km 

17 sekunder nu - och dags att börja tippa spurtsegrare. Tyler Farrar och Mark Cavendish är som vanligt givna tips när vi pratar klungspurter. Kan Thor Hushovd göra något?

8,4km 

29 sekunder nu. Klungan börjar få vittring.

9,8km 

Garmin och HTC-Columbia fortsätter att anföra klungan där bakom. Avståndet är 40 sekunder när cyklisterna nu kör den sista milen.

12,6km 

Allan Davis har vissa problem med att hänga med längst fram men sliter sig tillbaka. Utbrytarkvintetten jobbar fint tillsammans, men det hjälper inte. Försprånget är bara 48 sekunder och den sista milen kommer att gå fort.

13,5km 

Garmin breder ut sig längst fram i klungan. De kör för en etappseger för Tylar Ferrar i dag.

16km 

Klungan är mindre än en minut bakom nu: närmare bestämt 55 sekunder.

17:24 

Filippo Pozzato fyller för övrigt 29 år i dag. Grattis! Firar han det med en spurtseger, månne?

18,8km 

Utbrytarnas avstånd minskar stadigt och tätkvintetten kommer som väntat att ätas upp. Frågan är bara när.

17:20

Topp-tre över det andra sprintpriset: Niki Terpstra, Giampaolo Cheula, Olivier Kaisen.

22,5km 

Klungan är rejält utdragen nu när farten har dragits upp. De plockar sekund efter sekund och är 1,35 efter tätkvintetten nu.

27,3km 

Precis som i går är det Garmin som gör mycket av jobbet i klungan, som är 1,54 efter nu. Även HTC-Columbia, med Mark Cavendish lurandes i vassen, är naturligtvis angeläget om att dra upp tempot.

30km 

30 kilometer kvar att köra och kvintettens försprång är 2,05.

32,9km

Det återstår bara utförskörning in mot Burgos nu. Räkna med att utbrytningen kommer att hålla över det andra sprintpriset - som kommer inom kort - men att den därefter äts upp av klungan. Klungspurt? Med allra största sannolikhet, ja.

17:05

Topp tre över Alto de Valmala: Manuele Mori, Niki Terpstra, Allan Davis.

40,3km

Tätkvintetten har påbörjat klättringen uppför Alto de Valmala. Försprånget är 2,09. Garmin anför klungan där bakom.

16:50

Om ni rattar in Eurosport nu så möts ni av en livesändning från Vuelta a España. Nu ska den 13:e etappen avgöras!

16:48

Snart dags för den andra kategori tre-stigningen, uppför Alto de Valmala. Den är fyra kilometer lång och har en snittlutning på 5 %. Tätkvintettens försprång har krympt till 2,50.

50km

Även Christophe Le Mevel har åkt på en punktering.

51km

Det står klart att Davind Moncoutie behåller bergströjan samtidigt som tätkvintettens försprång ökar till 3,50. David Garcia drabbas olyckligt nog av en punktering.

57km

Topp tre över Alto de Pradilla: Allan Davis, Manuele Mori, Olivier Kaisen.

60km 

Tätkvintettens försprång över krönet på Alto di Padilla är 3,30. Klungan är inte särskilt bekymrad - etappen avslutas med enkel körning in mot Burgos där försprånget sannolikt kommer att hämtas upp. Garmin-Transitions, Quick Step och HTC-Columbia jobbar för en klungspurt.

67km

Utbrytarkvintetten är inne i stigningen uppför Alto de Pradilla. Därför minskar nu avståndet till klungan.

71km

En påminnelse om vilka fem som just nu är i utbrytning inför två kategori tre-klättringar: Allan Davis (Astana), Olivier Kaisen (Omega Pharma-Lotto), Giampaolo Cheula (Footon-Servetto), Manuele Mori (Lampre) och Niki Terpstra (Milram). Deras försprång på klungan är 3,22.

16:10 

Det börjar lukta klungspurt över den här etappen också, men vi avvaktar självklart stigningarna.

16:05

Tätkvintetten närmar sig dagens första stigning uppför Alto de Pradilla. Den är 5,9 kilometer lång med en medellutning på 5,59 %. Kategori tre, alltså.

75km

Vi kör en statistik-update. Medelhastighet: 38,9 kilometer i timmen. Tätkvintettens försprång på klungan: 3,52.

82km 

QuickStep har flyttat fram positionerna i klungan och hjälper HTC-Columbia och Garmin-Transition att dra. Det resulterar i att avståndet till utbrytarkvintetten minskar: bara 3,50 nu.

93km 

Tätkvintettens försprång till klungan är fortsatt stabiliserat: 6,27 nu.

15:35

Rabobanks sportchef Adri van Houwelingen hoppas på etappseger för Oscar Freire i dag: "Etappen har målgång i Burgos, där Oscar vann sin senaste etapp i Vueltan. Förhoppningvis kan han följa upp det i dag."

105km

Det händer inte särskilt mycket i den 13:e etappen av Vuelta a España just nu: utbrytning, stabiliserat försprång och en klunga som håller ett vakande öga. Snart dags för cyklisterna att fylla på depåerna.

15:15

Igor Anton uttalade sig för tävlingens officiella hemsida inför dagens etapp: "I Euskatel är vi mer rädda för en etapp som den i dag än de i bergen".

117km 

Tätkvintettens försprång: 6,27. Klungan verkar inte vara överdrivet bekymrad över utbrytningen och ser till att hålla nere avståndet.

14:58

Ingen tillgång till mitt dagliga jordgubbste i dag. Frustrerande, men jag får hålla tillgodo med en kopp kaffe i stället...

126km 

HTC-Columbia och Garmin ser till så att avståndet till utbrytarkvintetten minskar. Det är nere på 6,09 nu.

14:44

Totalledande Igor Anton uttalade sig efter etappen i går: "Det här var en etapp för rena spurtspecialister och scenariot blev detsamma som alla hade planerat".

135km

Carlos Sastre har vurpat. Ajdå. Spanjoren verkar dock vara okej och ansluter snabbt till klungan igen.

139km 

HTC-Columbia börjar inse allvaret i situationen och ökar tempot. Avståndet till tätkvintetten var som mest 7,58 innan stallet satte fart längst fram i klungan. De vill självklart ha en klungspurt i dag och försöka skapa förutsättningar för Mark Cavendishs andra raka etappseger.

143km 

Försprånget bara ökar för kvintetten som har slitit sig loss: 7,58 nu. Det handlar alltså om Allan Davis (Astana), Olivier Kaisen (Omega Pharma-Lotto), Giampaolo Cheula (Footon-Servetto), Manuele Mori (Lampre) och Niki Terpstra (Milram).

152km 

Tätkvintettens försprång är mer än fyra minuter nu.

156km

Alright, då kan vi återigen konstatera att det handlar om en kvintett som har slitit sig loss och formar dagens utbrytning. Allan Davis, Olivier Kaisen, Niki Terpstr, Giampaolo Cheula och Manuela Mori har just nu ett försprång på 3,14 när klungan saktar ner.

163km

Allan Davis, Olivier Kaisen och Niki Terpstra har anslutit till utbrytningen som nu alltså formas av fem cyklister. Deras försprång är 1 minut och 7 sekunder. Det är Euskatel-Euskadi som anför klungan där bakom. Medelhastigheten så här långt är 46 kilometer i timmen.

167km 

Okej, då har vi två cyklister i utbrytning: Giampaolo Cheula och Manuela Mori. Återkommer med tidsangivelser.

13:34 

Filippo Pozzato avslöjar i dag sitt segerrecept inför VM.

13:28 

Hayden Roulston har dragit sig ur tävlingen.

175km 

Klungan gör det svårt för utbrytningar i dag. Alla vill hänga med, men spurtspecialisterna är inte intresserade av att släppa iväg en alltför stor grupp. Sju cyklister försökte nyss - utan framgång.

13:18

Gustav Larsson var med i huvudklungan i går och rullade i mål på 94:e plats, 17 sekunder efter Cavendish. Sammanlagt ligger han på 29:e plats och hoppas naturligtvis kunna prestera någonting riktigt bra på tempot när det är dags för den 17:e etappen.

182km 

Fortsatt många attackförsök som inte får genomslag. Klungan utdragen.

188km

Topp tre över sprintpriset i Calahorra: Tyler Farrar, Wouter Weylandt, Mark Cavendish.

13:09 

Julian Dean (Garmins-Transitions) har dragit sig ur tävlingen.

190km

Fortfarande ett flertal attackförsök inför sprintpriset, men vinden gör det hela svårt inledningsvis.

13:02 

Mark Cavendish vann gårdagens klungspurt, mycket tack vare hjälpryttaren Matthew Goss. Inga förändringar skedde topp-fem. Igor Anton leder fortfarande i sammandraget före Vincenzo Nibali.

13:00

Soligt väder väntas - precis som vanligt - under hela etappen. Vinden ligger på från sidan.

194km 

Ett flertal attacker har satts in, men ingen är loss. Samlad klunga.

196km 

Cyklisterna är iväg. Det första sprintpriset ligger redan 8,4 kilometer in i dagens etapp vilket gör att det sannolikt kommer att bli en hel del attackförsök från start.

12:49

Vilka gynnas då av bansträckningen? Svårt att förutspå, men det kommer sannolikt att bli en kamp mellan potentiella utbrytningar kontra de som hoppas på en samlad klungspurt. De två avslutande stigningarna gynnar naturligtvis en utbrytning, men inte bansträckningen. Det är väldigt öppet hela vägen in mot Burgos och vinden kan bli knepig för en mindre grupp cyklister att hantera.

12:45

I dag väntar 196 tuffa kilometer mellan Rincón de Soto och Burgos. Under de 60 sista kilometerna möter cyklisterna två kategori tre-stigningar i form av Pradilla och Valmala. Stigningarna i sig är inte jättesvåra men kommer garanterat att kännas i benen eftersom det går mycket upp och ner under dagens etapp.

12:41

Hej och välkommen till eurosport.se:s livekommentering av den 13:e etappen av Vuelta a España!