Vuelta a España • Etapp19
avant-match

LIVE
Piedrahita - Toledo
Vuelta a España - 17 september 2010

Vuelta a España – Följ den här cykeltävlingen live på Eurosport. Den här tävlingen går av stapeln 17 september 2010 och startar 11:45. På Eurosport kan du följa den direkt och uppdateras på de största händelserna.
Följ också alla nyheter Cykel: turneringar, kalendrar, resultat från de största tävlingarna.

    
30
Höjdpunkter 
 
 Ta bort
17:52

Innan vi stänger butiken: Fränk Schleck drabbades tydligen av punktering alldeles i slutet, enligt Vueltans officiella hemsida. Ännu inga rapporter på hur mycket han tappade.

17:29

Då tackar jag för i dag. Nu lämnar jag med varma händer över de två avslutande etapperna till min kollega som dundrar på i helgen. I morgon ska det avgöras. Läs mer inom kort här på eurosport.se!

Mål 

Tolv sekunder. Så mycket tappade Mosquera på Nibali i dag. Rodriguez upp en position och Gustav Larsson upp två platser, från 20:e till 19:e totalt. Men det verkar vara något fel på Schlecks tidsnotering och vi lämnar därför en brasklapp.

Mål 

Farrar orkar inte svara i spurten och blir tvåa i dag. Pozzato är trea.

Mål 

Ja, minsann. Mosquera tappar något oväntat mer än tio sekunder på Nibali. Velits är med där framme. Rodriguez är sju sekunder efter. Återkommer med exakta tider.

Mål 

Klungan är rejält utdragen där bakom! Och det verkar som att Mosquera tappar tid på Nibali!

Mål

Philippe Gilbert vinner den 19:e etappen av Vuelta a España!

17:19 

Gilbert är först i sista svängen! Farrar utmanar!

17:18

Gilbert drar på en långspurt!

1,1km 

Gilbert har kanonposition. Klungan är i kapp.

1,2km 

Cavendish är hyfsat med i klungan.

1,4km 

Klungan, anförd av Garmin, är på väg ikapp.

1,7km 

Goss kör riktigt bra. Sanchez orkar forfarande följa.

2,2km 

Klungan rejält utdragen.

2,7km 

Nej, försprånget blev inte tillräckligt stort inför nedförsstigningen. Bara några sekunder. Garmin kör på bra där bakom.

3,2km 

Goss går med. Han verkar ha fria händer. Sanchez hänger med och den duon är loss.

3,8km 

Roche hakar på.

4,1km

Cataldo attackerar! Sanchez hakar på.

4,3km 

Goss vill dra ner tempot för Cavendish.

4,6km 

Farrar och Mosquera är med. Rodriguez en bra bit ner. Cavendish är kvar.

4,8km 

Gilbert och Goss går med. Nibali likaså.

5km

Ingen attack här så länge. Jo, Barredo attackerar!

5,4km 

Cyklisterna inne i backen nu.

8,1km 

Gilbert sitter med långt fram i fältet.

9,5km 

Cyklisterna är inne i Toledo. Snart dags för den sista riktiga men icke-kategoriserade stigningen. Sedan är det både nerför och uppför in mot mål. Knepiga kurvor, dessutom. Sista 300 meterna är platta.

11,9km 

Nu gäller det att skaffa sig position inför stigningen. Får vi se någon attack?

12,7km

Klungan återsamlad. Nu ska det avgöras!

13,8km 

Saxo Bank avancerar och visar musklerna långt fram i fältet.

15,5km 

Avståndet är 25 sekunder. Det roliga tar strax slut för utbrytningen.

18km 

Vi ska inte glömma Velits eller Goss när vi pratar HTC-Columbia. Den förstnämnde är trea i totalen och har kanske chansen att plocka några dyrbara sekunder. Den sistnämnde har gjort tre imponerande jobb för Cavendish i spurterna så här lång och ser ut att vara ohyggligt stark. Vem vet vad som händer om Cavendish inte kan haka på i slutet....

20,6km 

Det börjar dra ihop sig i klungan nu när tätkvartetten är inom rejält räckhåll. Lagen positionerar sig. Caisse d'Epargne rör sig uppåt. HTC-Columbia kontrollerar.

22km 

Frågan är inte om utan när klungan går i kapp utbrytarna. 1:09 nu.

23km 

Cavendish sitter i mitten av klungan nu. Återstår att se om han pallar den sista, lilla stigningen innan målgång. Gilbert känns som den mest givne utmanaren.

26,2km 

Tätkvartettens förspång minskar kraftigt och det här kommer inte att hålla. 1:23 nu när utbrytarna tar sig an en låååång raksträcka.

28,9km 

Nibali zoomas in i sändningen nu. Han sitter med i klungan och fokuserar främst på att spara krafter i dag. I morgon ska det ju avgöras i totalen...

33,3km 

Johnnie Walker får cykeln kontrollerad av en mekaniker och återvänder därefter till klungan.

34,4km

Avståndet till huvudklungen är 2,20 nu när medvinden ökar.

35,1km 

Lars Bak (HTC-Columbia) dundrar på i klungan. Cavendish lär vara nöjd med det.

16:31

Övrigt från cykelvärlden: Emma Johansson förstärker ett norskt proffslag kommande säsong. Stallet ifråga är Hitec Products, som satsar stort inför OS i London.

39km 

Dominik Roels (Team Milram), Xavier Florencio (Cervelo TestTeam), Manuel Ortega (Andalucia-Cajasur) och Josep Jufre (Astana). Det är, för att påminna, vår utbrytarkvartett. Avståndet till klungan: 5:15.

42,4km

Cavendish sitter säkert långt fram i klungan och myser med den gröna poängtröjan. 32 poäng skiljer britten från Farrar, som är tvåa.

46,7km 

Farten avtar i klungan och avståndet har växt till 5:15 nu. Nibali, Sastre och Schleck ligger någonstans där framme.

51,1km

Det intressanta med den här etappen är att den avslutas med en (icke-kategoriserad) stigning och dessutom lite uppför med start dryga kilometern innan mål. De avslutande 300 meterna är platta. Det gynnar ju inte spurtspecialisterna med Cavendish i spatsen och det är därför jag inte är säker på att det blir klungspurt i dag.

52,3km 

Lotto-stallet är uppe och kör. Kaisen, som flitigt suttit i utbrytning under tidigare etapper, hjälper till med dragjobbet.

53,5km 

Utbrytarna är knappt fyra minuter före klungan.

55km

...men det pratas om att solen skiner vid målgången i Toledo.

61km

Molnigt nu. Inget regn än så länge.

16:00

Då är vi LIVE från Vuelta a España på Eurosport. Sändningen är även tillgänglig i Eurosport Player.

67km 

Tätkvartettens försprång minskar samtidigt stadigt med några sekunder igen. Klungan saktar in med vetskapen att de har kontroll på läget och inte vill hinna i kapp för tidigt.

15:57

Nu bjuds det wienerbröd och kaffe här på kontoret. Fantastiskt!

73km 

Försprånget är stabiliserat runt fem minuter.

80km

Svar till hjalle: Med mer än åtta mil kvar till mål är det inte läge för en ensam utbrytare att ge sig av. De behöver varandra där framme för att överhuvudtaget ha någon chans mot stora stygga klungan. Men inte ens det ser ut att räcka...

82km 

Försprånget är bara 4:53 nu. Sprintlagen börjar röra på sig. Gruppen i utbrytning: Dominik Roels (Team Milram), Xavier Florencio (Cervelo TestTeam), Manuel Ortega (Andalucia-Cajasur) och Josep Jufre (Astana).

83km

Luis Leon Sanchez har fallit ur klungan och får medicinsk hjälp. Ännu oklart för vad.

15:23

Vi har inte redoviset topp-tre över andra spurtpriset. Då gör vi det nu i stället: Josep Jufre Pou, Xavier Florencio, Manuel Ortega Ocana.

91km 

Tätkvartetten börjar tröttna och tappar tid mot stora stygga klungan. 5:50 nu.

15:17

Svar till hjalle: Många frågor och funderingar där! Klarar Gustav att bli topp-20 har han gjort en mycket bra tävling. Han visade ju dessutom fin form inför VM på tempot i förrgår. Lasagnen smakade mycket bra, tack! Kaffe på det också så är man nöjd. Försprånget? Nej, jag tror inte att det håller. Men jag är å andra sidan inte säker på att det blir klungspurt. Om jag är Eurosports cykelnestor? Haha nej, Roberto Vacchi och Anders Adamson delar ohotade på den rollen!

95km 

Tillbaka ute på landsvägen kan vi konstatera att utbrytarkvartetten tappar tid. Rejält. Avståndet är nere på 6:40 sedan klungan ökat tempot.

15:09

Svar till jonas_blomqvist: Bra fråga, som jag inte är bäs person att svara på. Jag tror att Roberto Vacchi kan ge dig ett mer precist svar om du sms:ar in när han är i sändning, men det varierar ju från lag till lag beroende på ekonomiska resurser. Gissningsvis har de stora lagen med sig typ tre ramar till storlopp, två landsväg och en tempo. Även skräddarsydda backup-cyklar. Däck och liknande byts varje dag och övriga komponenter vid behov. Styrlindan, mycket av estetiska skäl, byts ideligen...

14:52

Opinionsmätningar är ju populära i dagar som dessa. Jag har roat mig med att göra en mindre undersökning här på .se-kontoret. Frågan som ställdes var: vem vinner Vueltan? Resultatet: Mosquera-Nibali 3-2.

112km

Där står det klart att Fabian Cancellara avbryter Vuelta a España. Ännu oklart varför, men vi återkommer. Han sparar sig sannolikt till VM, om han nu startar där.

121km 

Försprånget är mindre än nio minuter nu. Sprintteamen och vinden bidrar till en intressant utveckling på den här etappen.

122km 

Försprånget är nere på 8:40 nu. Samtidigt fyller klungan på depåeerna med mat och vätska där bakom.

14:23

Svar till Arne Eklöf: Jag har använt mig av Vueltans officiella hemsida. För att bli mer specifik är det kallare under den första delen av etappen men blir varmare eftervart. Regnskurarna och den eventuella åskan varnas främst för i slutet av etappen. Vinden är mestadels emot och kraftig vid oväder.

131km 

Lotto, HTC-Columbia och Garmin kliver upp anför i klungan där bakom nu. Avståndet är 10:47 så HTC-Columbia börjar kanske inse att det är dags att börja ta kontroll över utbrytningen.

14:10

Jag möts av avundsjuka blickar när jag sätter av mot köket för att värma min lasagne. Snart matdags för er liverapportör, med andra ord. Och om bara några kilometer är det cyklisternas tur.

14:07 

I går vankades det klungspurt och då vann, såklart, Mark Cavendish. Britten hoppas naturligtvis på ett liknande scenario i dag men inser nog att chansen för klungspurt är betydligt mindre.

151km

Utbrytarna gör ett bra jobb där framme och är loss med tio minuter nu. En påminnelse om vilka: Dominik Roels (Team Milram), Xavier Florencio (Cervelo TestTeam), Manuel Ortega (Andalucia-Cajasur) och Josep Jufre (Astana).

13:54

Väderrapporterna för dagen är ganska ovissa. Mestadels molnigt, men med potentialla inslag av regn och åska. Eventuellt också kraftigt regn.

156km

Nicolas Roche har drabbats av en punktering och väntar in servicebilen.

13:45

Carlos Sastre, Tour de France-mästare 2008, passerar just nu sin hemstad El Barraco. Där väntar en stor publik för att heja på hemmasonen.

164km

Topp-tre vid första sprintpriset: Xavier Florencio, Manuel Ortega Ocana, Josep Jufre Pou.

176km

Utbrytningen har mer än sju minuer. Fortfarande låååångt kvar att köra. Underlaget gynnar visserligen utbrytarna men orkar en grupp av fyra hålla hela vägen själva?

13:19

Ett flertal experter har pekat ut Phillippe Gilbert som favorit i dag efter att ha kikat på bansträckningen. Och belgaren, som testade vingarna i en kort attack före mål i går, är positiv. "Om alla säger det måste det vara så. På pappret ser det bra ut för mig", säger Gilbert, som dock betoner att han inte kommer att ta några risker om det börjar regna i dag.

180km 

Utbrytarkvartettens avstånd växer till sju minuter. Det är fortsatt Liquigas som anför klungan.

13:00

Gustav Larsson gick i mål nio sekunder efter Cavendish i går och behåller 20:e-platsen i totalen.

193km

Gapet bara växer nu. Jufre är högst placerade bland utbrytarna, 30:34 efter Nibali. Liquigas anför klungan. HTC-Columbia med Cavendish och Garmin med Farrar är naturligtvis mest intresserade av en klungspurt, men frågan är hur de resonerar om avståndet blir FÖR stort. Utbrytningen har på grund av underlaget större chans att hålla i dag.

206km

De fyra utbrytarna är återsamlade igen. Klungan har tagit det väldigt lugnt i inledningen. Avståndet upp till kvartetten är 50 sekunder - och vi har dagens utbrytning klar. Det är Dominik Roels (Team Milram), Xavier Florencio (Cervelo TestTeam), Manuel Ortega (Andalucia-Cajasur) och Josep Jufre (Astana).

211km 

Några spridda attacker i utförskörningen efter stigningen: Dominik Roels och Josep Jufre Pou är elva sekunder före Manuel Ortega Ocana och Xavier Florencio. Klungan är 27 sekunder efter.

217km

Topp-tre över Puerto de la Chia: Serafin Martinez, David Moncoutie (med bergströjan), Imanol Erviti.

219km

Medan vi väntar på att klungan passerar toppen av Puerto de la Chia kan vi passa på att länka till totalställningen. Det är alltså Vincenzo Nibali som leder med 38 sekunder före Ezequiel Mosquera. Där bakom skuggar Velits, Schleck och Tondo. Men som sagt, totalen kommer att avgöras i morgon. I dag sparas på det på krafter.

12:07

Klättringen uppför Puerto de la Chia är åtta kilometer lång med en snittlutning på 5,5 %.

222km

Klungan, som startade 11.45 i dag, har öppnat i ett lågt tempo. Vi är inne i klättringen nu - perfekt läge för attacker.

11:58

Med sina dygt 231 kilometer är fredagens etapp den längsta i årets Vuelta. Det hela inleds med en kategori två-stigning över El puerto de Chía och avslutas sedan med ganska svår körniing över en hel del kullar in mot målgång i Toledo. Men, den här etappen kommer sannolikt inte att ändra på någonting i toppen av totalen: toppcyklisterna vilar sig inför lördagens bergsetapp. Räkna i stället med utbrytning och att sprintlagen försöker få till en klungspurt.

11:56

Hej och välkommen till eurosport.se:s livekommentering av den 19:e etappen av Vuelta a España!