Vuelta a España • Etapp9
avant-match

LIVE
Calpe - Alcoy
Vuelta a España - 5 september 2010

Vuelta a España – Följ den här cykeltävlingen live på Eurosport. Den här tävlingen går av stapeln 5 september 2010 och startar 12:44. På Eurosport kan du följa den direkt och uppdateras på de största händelserna.
Följ också alla nyheter Cykel: turneringar, kalendrar, resultat från de största tävlingarna.

    
30
Höjdpunkter 
 
 Ta bort
18:10

Jag som kommenterat dagens lopp tackar för mig, tack för visat intresse! Det var allt från Vuelta a España idag. För er som vill läsa mer om dagens etapp kan göra det inom kort på

18:09

Igor Anton klarar av att behålla sin röda ledatröja efter att ha kommit in 7 minuter och 2 sekunder efter David Lopez. Vilket gör att Igor Anton behåller ledningen med 52 sekunder före Peraud. Rodriguez är fortfarande den som skuggar Anton på, i stort sett, samma tid.

18:05

Jean-Christophe Peraud glider in 54 sekunder efter David Lopez och då är frågan om detta räcker för att ta över den röda ledartröjan?

0km

Nu rullar de in en efter en och alla ser helt slut ut efter den avslutande stigningen hela vägen in i mål. Roman Kreuziger slutar som tvåa och Gianpaolo Caruso kniper tredje plats.

0km

Nu är David Lopez på upploppet och han sträcker armarna i skyn när han kör över mållinjen! Fin avslutning av Lopez som nu ger sig in i toppstriden av Vuelta a España!

1km 

Nu är det mindre än en kilometer kvar för Lopez som drar på för allt vad benen orkar och spanjoren kommer att ta hem dagens etapp.

1,5km 

Lopez ser mycket stark ut och han har drygat ut sin ledning till 20 sekunder ner till de närmast jagande.

3,5km 

David Lopez har återigen ryckt ifrån resterande tätgruppen och leder nu med 12 sekunder. Ska hemmaåkaren vinna den här etappen?!

8km

Kreuziger vinner det sista bergspriset före Moncoutie och Caruso vid berget Alto del Revolcat.

5km 

Den tidigare klockan som sade att Peraud låg 2 minuter och 30 sekunder efter täten stämde inte alls. Han är bara dryga 30 sekunder bakom täten och kan alltså absolut ta över ledartröjan efter dagens etapp.

7km 

Nu är de en kvintett där framme som krigar om etappsegern. Kvintetten består av: Caruso, Kreuziger, Martinez, David Lopez och Moncoutie.

9km 

Huvudklungan ligger fortfarande 8 minuter och 33 sekunder efter tätgruppen och om Peraud får jobba på om han ska ta över den totala ledningen. Som det ser ut nu så klarar han inte av att ta över den röda ledartröjan.

10km

David Lopez och David Moncoutie har gått ifrån med 17 sekunder ner till den jagande trion bakom med Caruso, Kreuziger och Martinez. Peraud har ytterligare ett tio-tal sekunder upp till täten.

11km 

Rabuñal har släppt och orkar inte svara de andras fart i den sista stigningen medan Moncoutie och Lopez kör på och har skaffat sig en liten lucka till deras förföljare.

12km 

Det är många trötta ben nu i slutet på den här tuffa etappen och det kommer bli en mycket intressant avslutning på det här loppet!

13km 

David Lopez gör ett sista ryck med 13 kilometer kvar ska han orka hålla i och gå ifrån övriga cyklister i täten?

14km 

Nu börjar den sista stigningen för tätgruppen. Vilka kommer orka hela vägen in i mål och vem kommer krokna?

18km 

Tack vare ett nylagt underlag så går nedstigningen mycket fort. Ledningen har nu gått under nio minuter för första gången på väldigt länge. Det är inget snack om att någon från utbrytningsgruppen kommer att ta hand om segern idag. Den stora frågan är om Peraud kan sno åt sig den röda tröjan efter dagens etapp.

21km

Nu återstår bara den sista stigningen, en kategori tre-klättring.

22km

Moncoutie plockar sin första förstaplacering i bergspriset under dagens etapp precis före Rabuñal som gör allt för att inte låta Moncoutie rinna iväg i toppen av bergsprisställningen. I och med den bergsprisvinsten går Moncoutie om Martinez i det totala sammandraget för bergsprisen.

24km 

Nu är hela Gonzalo Rabuñals försprång upphämtat från den närmast jagande gruppen och nu är de återigen 9 cyklister som tampas om segern i dagens etapp.

25km 

Igor Anton, som har den röda ledartröjan på sig idag ligger kvar i den stora klungan och börjar han och hans team inte röra på sig snart så kommer han inte att få ha den på sig vid nästa etapp.

26km 

Rabuñal börjar tappa uppe i toppen och den lilla gruppen som jagar honom närmast är nu bara 32 sekunder efter. Medan den stora klungan är hela 9 minuter och 30 sekunder efter.

27km 

Nu går etappen in på den näst sista stigningen och det är en kategori 3-klättring.

31km

Rabuñal fortsätter i stor stil och vinner även nästa bergspris före Pujol och Moncoutie. Den lilla gruppen som är närmast ledande Gonzalo Rabuñal är nu bara 55 sekunder efter spanjoren i ledningen.

32km 

Det ser ut som att klungan längst bak låter Rabuñal och de övriga utbrytarna ligga kvar framför dem. Detta betyder att den röda tröjan kan sitta på Jean-Christophe Peraud (Omega Pharma-Lotto) som har 6:59 upp till den täten i det totala sammandraget.

34km

Ledaren Gonzalo Rabuñal sköljer sig själv över ansikte och axlar med det sista vatten han har för att hålla kylan i det varma vädret.

35km 

Rabuñal fortsätter att köra på och ingen orkar riktigt svara just nu! Avgör han dagens etapp med 35 kilometer kvar?! Det är de tre jagande bakom Rabuñal (Gianpaolo Caruso, Peraud och Kedri) som nästan håller ledarens tempo. Hans ledning växer för varje tramp han tar. Nu leder han med över 9 minuter före klungan längst bak. Sedan är det dryga 2 minuter ner till den jagande trion bakom Rabuñal.

37km

Den gamla tätgruppen har spruckit upp ännu mer och Peraud och Kedri leder jakten på Rabuñal men ledaren ser mycket stark ut och tempot har sjunkit ytterligare i den klungan längst bak. Rabuñal har hela 8 minuter ner till klungan nu.

40km 

Rabuñal fortsätter att ösa på och ingen matchar hans tempo just nu. Det är Euskaltel leder jakten i klungan längst bak och gör allt för att plocka in tid på de framför. Rabuñal leder just nu med 6 minuter och 45 sekunder.

48km

Rabuñal är nu helt ensam och över minuten före den tidigare tätgruppen! Vilket ryck han har gjort! Underlaget ser lite småslitet ut att köra cyklarna på. Den stora jagande klungan ligger 4 minuter och 50 sekunder efter.

16:44 

Just nu så kan ni se Vuelta a España live på vår kanal Eurosport och även Eurosport Player. Där får du din sändning kommenterad av den duktiga Roberto Vacchi. Vill du registrera dig för Eurosport Player (webb-tv) så kan du göra det med hjälp av länken här nedan.

50km

Väl i tätgruppen så har Rabuñal Rios gjort ett ryck och ett försök att dra iväg på egen hand i kampen om etappvinsten. Rabuñal tog hem det senaste bergspriset återigen framför Moncoutie. Fransmannen som jagar totalsegern i bergspriserna för tredje året i rad i Vueltan.

55km 

Rykten säger att Barredo släpper kontakten till tätgruppen medvetet så hans lagkamrat Cataldo kan vinna etappen och för att ge tätgruppen en större chans att vinna.Framförallt eftersom Barredo bara är 2 minuter och 29 sekunder efter i det totala sammandraget kan detta verka märkligt men det är en mycket fin gest av spanjoren.

55km 

Carlos 'The Fighter' Barredo, har tappat och släppt iväg tätgruppen och ligger nu och cyklar för sig själv, han har tappat cirka 40 sekunder fram till ledningen men tempot längst fram är inte så högt så Barredo har nog möjlighet att haka på rätt bra ändå.

16:29

Svar till Das_cykel: Det kan komma att påverka sammandraget en aning men det kommer inte bli några stora omkastningar i det totala sammandraget efter dagens etapp.

60km 

Nästa klättring: en kategori två-stigning vid Puerto de Tudons. Team Euskaltel som har den röda ledartröjan i sitt lag genom Igor Anton leder jakten på täten tillsammans med Amets Txurruka som också figurerar längst fram i den jagande klungan. Caisse d'Epargne vill också vara med att leka och jobbar febrilt för att tugga ikapp avståndent. Glappet är 4 minuter och 30 sekunder just nu.

65km

För tredje gången idag så tar Rabuñal en seger i bergsklättrartävlingen. I och med det så nekar han Moncoutie sina så viktiga maxpoäng i bergsklättringen. Moncoutie var tvåa och Peraud trea. Det är anmärkningsvärt att Xacobeo-Galiciacyklisten gör allt för att skydda sin lagkamrat Serafin Martinez's ledning som kung av bergen. Men Moncoutie behöver bara en andraplats till för att ta över ledningen i den totala ställningen för bergsklättringen.

70km 

Vid toppen av den tredje klättringen leder tätklungan nu med 4 minuter och 37 sekunder. Detta innebär att klungan har börjat äta upp avståndet fram till ledningen.

75km

I den jagande klungan hittar vi tvåan från Tour De France, Andy Schleck, som redan är avhängd i det totala sammandraget i årets Vuelta a España. Det är väl något av en underdrift att påstå att Schleck inte gör någon lyckat Vuelta.

75km 

Kategori tre-stigningen vid Alto de Confrides är inte så tung: Även om den här klättringen är lång så är den bara 5% i maximal lutning. Täten har tappat lite av sitt försprång ner till klungan som nu är 5 minuter och 18 sekunder efter.

80km

Nu avlöser klättringarna varandra och ledargruppen klättrar vidare till en kategori tre stigning och ska upp mot Alto de Confrides med 5 minuter och 52 sekunder till godo på den klungan som jagar.

15:45

Freddy Bichot (Bbox) har även han tvingats bryta med 90 kilometer kvar.

85km

Rabuñal Rios tar återigen hand om förstaplatsen i bergsklättrartävlingen över Alto de Guadalest framför Moncoutie och Pujol Munoz.

15:38

Den italienske Alessandro Petacchi har blivit tvungen att bryta tävlingen med 95 kilometer kvar till mål.

90km 

Här kommer en lista på de 14 cyklisterna i täten: Jean-Christophe Péraud, Jelle Vandendert (Omega Pharma-Lotto), Carlos Barredo och Dario Cataldo (Quick Step), Oscar Pujol (Cervelo), Blel Kadri (AG2R-La Mondiale), Enrico Gasparotto (Astana), Perrig Quemeneur (Bbox Bouygues), David Lopez Garcia (Caisse d'Epargne), David Moncoutié (Cofidis), Egoi Martinez (Euskaltel), Roman Kreuziger (Liquigas), Gianpaolo Caruso (Katusha), Gonzalo Rabunal (Xacobeo-Galicia) och Javier Ramirez (Andalucia Cajasur).

90km

Utbrytargruppen ska precis börja dagens andra klättring, återigen en kategori 2 stigning vid berget Alto de Guadalest. Det berget har en genomsnittligt lutning på 7.1% och den maximala lutningen är smått galna 12% -så ni kan räkna med en hel del rörelse längst fram. Glappet mellan täten och klungan har återigen vuxit till 5 minuter och 25 sekunder.

100km 

Dario Cataldo tar hand om första platsen vid den andra sprintsträckan på dagens bana vid La Nucia framför Perrig Quemeneur och Javier Ramirez.

110km

Efter utförsåkningen från Col de Rates,så är ledarna nu inne i en helt slät del av dagens bana innan det kommer ytterligare sex klättringar. Nu går den ledande gruppen upp mot den andra och sista sprint-tävlingen under dagens etapp och ledargruppen leder nu med 4 minuter och 45 sekunder före klungan som är väldigt intresserade av att hålla det här försprånget i schack.

115km

Några av cyklisterna föll tillbaka in i den jagande klungan. De 15 personerna som är jagade längst fram har 5 minuter och 31 sekunder ner till de jagande. Den genomsnittliga farten under etappens andra timme är 36,8 km/h.

120km

Gonzalo Rabuñal Rios drar sitt strå till stacken för att skydda Xacobeo-Galicia och lagkamraten Serafin Martinez knappa ledning i kampen om vem som är kung av bergen i poängtabellen. Detta gör Rios genom att ta maximalt med poäng över bergssträckan Col de Rares framför David Moncoutie och Jean-Christophe Peraud.

125km

Omega-Pharma Lotto's Mickael Delage har tvingats avbryta dagens lopp.

125km

De ledande cyklisterna har nu kommit till foten av den första klättringen för dagen, en kategori 2 på rankningen för stigningar, med en ledning på 4 minuter och 10 sekunder. Temperaturen just nu är 32 plusgrader.

130km 

Täten har 3 minuter och 50 sekunder ner till den efterföljande klungan vilket gör att Carlos Barredo till ledare av den för den röda tröjan i nuläget.

130km 

Serafin Martinez har ännu inte vunnit någon etapp av Vuelta España men han har varit väldigt nära. Tillsammans med Vacansoleil's Johnny Hoogerland var spanjoren den hårt kämpande cyklisten förr årets tävlingar. I år var Martinez extremt när att vinna i Malaga men blev ikappcyklad Philippe Gilbert med bara någon kilometer kvar till mål, och sedan igår när han var kom tvåa efter Moncoutie. När den första vinsten kommer för spanjoren kommer det nog vara väldigt skönt för honom.

135km 

David Moncoutie ser ut att vara i mycket god form. Efter att han plockat gårdagens etapp siktar fransmannen nu på att lägga beslag på bergsbestigartröjan som bäste cyklist i bergen. Han är i nuläget tvåa i den ställningen 10 poäng bakom Spaniens Serafin Martinez. Men i och med att Martinez inte har hängt med i toppen så kan Moncoutie nog plocka de poäng han behöver för att gå om redan idag.

140km

Gårdagens vinnare Moncoutie tar sprintpoängen framför Gasparotto och Barredo. Den genomsnittliga farten under tävlingens första timme är 44.5 km/h.

145km

Spaniens egna Javier Ramirez cyklar mellan täten och klungan, med ungefär en minut åt båda håll. Vem vinner dagens etapp? Vem är din favorit? Kommentera gärna nere i kommentarfältet.

150km

Nu är det 14 cyklister i utbrytningsgruppen som ligger 2 minuter före klungan. De är: Jean-Christophe Péraud och Jelle Vandendert (Omega Pharma-Lotto), Carlos Barredo och Dario Cataldo (Quick Step), Oscar Pujol (Cervelo), Blel Kadri (AG2R-La Mondiale), Enrico Gasparotto (Astana), Perrig Quemeneur (Bbox), David Lopez Garcia (Caisse d'Epargne), David Moncoutié (Cofidis), Egoi Martinez (Euskaltel), Roman Kreuziger (Liquigas), Gianpaolo Caruso (Katusha) och Gonzalo Rabunal (Xacobeo-Galicia).

160km 

Utbrytningen har uttökat sin ledning och leder nu framför den stora klungan med 1 minut och 22 sekunder. Nu är det tre fransmän som är uppe och attackerar. Det är bland annat gårdagens vinnare David Moncoutié (Cofidis), Jean-Christophe Péraud (Omega Pharma-Lotto) och Blel Kadri (AG2R-La Mondiale). Trion följs närmast av elva cyklister.

165km 

Milrams Johannes Frohlinger har tagit sig ikapp den lilla tätklungan. Nu blir det en kort sprint innan den första av sju långa, tunga stigningar börjar.

170km 

Giampaolo Cheula och Dario Cataldo har fått sällskap av 11 motståndare efter att de försökt gå ifrån klungan. De elva som hakat på tätduon är: Jurgen Van Goolen, Gustavo Cesar, Carlos Barredo, Laurens Ten Dam, David Lopez, Rinaldo Nocentini, Egoi Martinez, Roman Kreuziger, Filippo Pozzato, William Bonnet and Thor Hushovd. Så det är ett bra tempo i den här utbrytningsgruppen och de har dragit ifrån den stora klungan med 22 sekunder, kommer täten fortsätta dryga ut ledningen?

180km 

Klungan äter upp avståndet omgående fram till de åtta cyklisterna som bröt sig ut tidigt. Just nu är det Giampaolo Cheula och Dario Cataldo längst fram i klungan och drar.

184km 

Etappen börjar dramatiskt direkt då åtta cyklister rycker från klungan och skaffar sig ett litet försprång. FdJ, Katusha, Milram and Euskaltel är alla med i den tätgruppen.

12:55

Det är ett härligt sensommarväder i Spanien med en sol som skiner och cirka 30 grader i luften.

187km

De 5.4 kilometerna är nu körda och etappen drar nu igång på allvar. Nu kör vi!

12:47 

Team Sky har drabbats av en stor tragedi under de pågående tävlingarna i Vuelta a España. Laget väljer att dra sig ur tävlingarna sedan teamassistenten Txema Gonzalez avlidit.

12:42 

David Moncoutie vann gårdagens etapp 54 sekunder före tvåan Serafin efter att de båda ingått i en kvintett som gjorde ett tidigt ryck och lyckades hålla undan hela vägen in i mål. I den totala ställningen tog Igor Anton över ledningen i Vuelta a España efter att Philippe Gilbert kroknat totalt under gårdagens etapp.

12:39 

Hej och välkomna till cyklingen från Vuelta a España och den nionde etappen mellan Calpe - Alcoy, en etapp som mäter 187,7 kilometer. Jag som refererar dagens etapp heter Johan Eriksson.