Vuelta a España • Etapp14
avant-match

LIVE
Burgos - Peña Cabarga
Vuelta a España - 11 september 2010

Vuelta a España – Följ den här cykeltävlingen live på Eurosport. Den här tävlingen går av stapeln 11 september 2010 och startar 12:59. På Eurosport kan du följa den direkt och uppdateras på de största händelserna.
Följ också alla nyheter Cykel: turneringar, kalendrar, resultat från de största tävlingarna.

    
30
Höjdpunkter 
 
 Ta bort
Mål 

Oj, vilken dramatisk avslutning det blev. Totalledande Igor Anton tvingades alltså bryta till följd av en vurpa med 6,6 kilometer kvar. Rodriguez var starkare än Nibali i avslutningen men det är italienaren som tar över totalledningen med fyra sekunders marginal. Mosquera är trea på etappen. Vi tackar för i dag. Läs mer inom kort här på eurosport.se!

Mål 

Nibali är i mål som två, 20 sekunder efter, och tar över totalledningen med fyra sekunders marginal!

Mål

Joaquin Rodriguez vinner den 14:e etappen av Vuelta a España!

0,6km 

Mosquera jagar Nibali där bakom! Det blir sekundstrid om totalledningen. Rodriguez fortfarande loss!

0,8km

Rodriguez attackerar och Nibali kan inte svara!

0,9km 

Nibali och Rodriguez kör genom att stort, stort publikhav nu.

1,1km 

Nibali och Rodriguez är loss.

1,3km 

Rodriguez svarar och inleder jakten på Nibali!

1,4km 

Nibali attackerar från gruppen där bakom. Han trampar förbi Garcia och ingen svarar!

1,6km 

Garcia attackerar - och skaffar sig ett försprång! Terpstra är passerad.

1,8km 

Kreuziger drar fortsatt. Velits, Schleck, Mosquiera och Rodriguez finns med.

2,5km 

Det planar ut nu inför de två tuffa avslutningskilometerna.

3,1km 

Huvudfavoriterna har skaffat sig bra position inför den brutala avslutningen.

3,9km 

Millar och Terpstra kommer att ätas upp: avståndet är bara 17 sekunder nu.

4,1km 

Igor Anton - som är helt uppskrapad - gör i alla fall tummen upp till tv-kameran. Skönt. Vi hoppas att det inte är alltför allvarligt ställt med Martinez heller. Även Marzio Bruseghin uppges ha varit inblandad i vurpan.

4,6km 

Nu blir det ju helt andra förutsättningar att ta hänsyn till. Klungan är 1,11 bakom utbrytarduon.

5,3km

Aj aj aj, vad tråkigt. Igor Anton tvingas alltså kliva av Vuelta a España till följd av en vurpa. Egoi Martinez är skadad, sannolikt ett nyckelbensbrott. Han förs till sjukhus med ambulans nu. Svårt att se vad som orsakade vurpan.

6,6km

AJ AJ AJ! Det är en vurpa i klungan - och det är Igor Anton som är omkull! Totalledande Igor Anton är helt uppskrapad och kommer sannolikt att bryta!

6,8km 

Bara några hundra meter kvar till stigningen.

7,7km 

Horrach (Katusha) har gjort ett bra dragjobb längst fram i klungan och tvingas därför släppa kontakten nu. Utbrytarduon har bara 2,14 sekunder ner på klungan och allt tyder på att det inte kommer att hålla.

9,2km 

Katusha kör hårt i klungan nu och hoppas på att Rodriguez är i slag för avslutningen. Avståndet till klungan: 2,32.

12km 

Klungan plockar stadigt in på utbrytartrion. Det blir tufft att hålla undan det här...

17,6km

Zabriskies bensin är slut och amerikanen har tvingats släppa kontakten. Två cyklister kvar i utbrytning nu alltså: Millar och Terpstra.

23km 

Katusha och Euskaltel-Euskadi drar upp ett högt tempo i klungan. Avståndet till utbrytartrion: 4:30. Vi inväntar med spänning den brutala sista stigningen....

16:51

Då är det dags att ratta in Eurosport på teven. Alternativt Eurosport Player, såklart. Vi är live - och nu ska det avgöras!

26km 

Euskaltel fortsätter att bevaka det här från klungan. Platt körning nu innan den sista, tuffa stigningen upp mot Peña Cabarga uppenbarar sig. Snittlutningen är 9,24 % och vissa partier under de sista två kilometerna så mycket som 18 %.

30km 

Sanchez och Kolobnev lyckas inte hålla utan käkas upp av klungan i detta nu. Den förstnämnde gav upp först. De 40 cyklister som tidigare hade tvingats släppa kontakten med huvudklungan är tillbaka.

16:38 

Caisse d'Epargne och Euskaltels jakt resulterar i att avståndet stadigt minskar. Tättrion har 5,25 på klungan och 4,45 på den jagande duon.

16:34

Topp-tre över det andra spurtpriset: Millar, Zabriskie, Terpstra.

38km 

Sanchez tycker inte att Kolobnev gör tillräckligt mycket arbete och tar sig ett snack med ryssen. Deras försprång på klungan är 42 sekunder. Till tättrion är avståndet fyra minuter.

16:30 

Euskaltels oranga tröjar breder ut sig längst fram i klungan. De är 36 sekunder efter Kolobnev och Sanchez och känner naturligtvis att det är läge att köra för totalledande Igor Anton.

41km

Utbrytartrions försprång är nere på fem minuter nu, men Millar och Zabriskie hoppas att tidstempoegenskaperna kan hjälpa dem att behålla förspånget över det platta partiet inför Peña Cabarga.

45km

Arroya och är upphunnen medan Luis Leon Sanchez tillsammans med Alexander Kolobnev fortfarande är loss. Huvudfavoriterna, inklusive totalledande Igor Anton, sitter med i huvudklungan.

50km

Luis Leon Gil Sanchez och Alexandr Kolobnev hakar på i Arroyas attack. Nu händer det saker, alltså. Klungans avstånd till tättrion var alldeles nyss 7,10.

51km

Millar är först över krönet, följd av Terpstra och Zabriskie. Samtidigt attackerar David Arroyo från klungan där bakom. Spännande!

54km

Stigningarna duggar tätt. För utbrytartrion handlar det nu om den 5,1 kilometer långa klättringen upp mot krönet av Alto del Caracol. Snittlutning 7,35 % - kategori två. Medelhastigheten i dag är 40,4 kilometer i timmen.

58km 

Cervelo får draghjälp av Caisse d Espargne som dundrar på i nerförskörningen. Avståndet till utbrytartrion är 8,22. Håller det hela vägen in i mål i dag?

71km

Zabriskie är först över Portillo de Lunada före Terpstra. Utbrytarkollegan Millar är trea. Deras försprång på klungan har dock minskat en aning och är nere i 11,10 nu. Nu går det nerfööööör....

73km 

Cervélo drar upp tempot i stigningen och vill inte släppa iväg utbrytningen alltför mycket. Som mest var avståndet nästan 13 minuter. Samtidigt står det klart att Stefan Denifl har dragit sig ur tävlingen.

15:26 

Missade du förresten gårdagens etapp? Nemas problemas, här bjussar jag på ett sammandrag.

83km

Lunchdags nu, men personligen har jag redan hunnit äta. Det blev tortellini i dag med ett glas apelsinjuice. Och så kaffe på det. Mums!

84km

Det börjar gå uppför igen för vår kära utbrytartrio, som har 12,12 på klungan. Målet är toppen av Portillo de la Lunada, som nås efter 8,7 kilometer med en snittlutning på 5,69 %. Vi pratar om en kategori två-stigning.

15:12

Svar till Das_cykel: Planen är att livesändningen ska dra igång klockan 16.45. Jag påminner såklart här när det är dags att ratta in Eurosport.

86km

Topp tre över spurtpriset vid Espinosa de los Monteros: Millar, Zabriskie, Terpstra.

88km

Tättrions avstånd till klungan har ökat under utförskörningen när cyklisterna nu närmar sig dagens första spurtpris. 11,14 nu. Medelhastigheten är för övrigt 44,3 kilometer i timmen.

98km

Topp tre över Alto de Bocos: Millar, Zabriskie, Terpstra.

104km

Okej, då befinner sig utbrytartrion i klättringen uppför Alto de Bocos. Den är 3,1 kilometer lång med en snittlutning på 6,45 % och har katigoriserats men en trea. Försprånget till klungan: 7,34.

114km

...och där är Garmin-duon i kapp. Vi har dagens första utbrytning samlad, mina damer och herrar. Det handlar om Niki Terpstra (26 år, Milram), David Millar (33 år, Garmin) och David Zabriskie (31 år, Garmin). Deras försprång på klungan är fem minuter.

115km 

Garmin-duon Zabriskie och Millar, som båda vunnit etapper i Vueltan, kommer att ansluta till holländaren inom kort och forma en trio. Avståndet är bara 58 sekunder medan klungan tappar och har 4,34 upp.

124km

Terpstra lär hoppas på att Zabriskie och Millar når honom snart. Försprånget är 2,10 ner till duon och 3,40 till klungan.

131km

Terpstras försprång är uppe i 3,40 nu. David Millar och David Zabriskie attackerar från klungan.

14:02

Vi kan berätta att Joaquin Rodriguez, som har burit den röda ledartröjan, har fått medicinsk hjälp. Oklart varför, men vi får hoppas att det inte är något allvarligt.

136km 

Terpstra, som flitigt varit med i utbrytningar i årets Vuelta, ger sig av på en utflykt. Och han gör det så bra att han har skaffat sig ett två minuters stort försprång på klungan.

13:52

Vinden ställer trots rapporterna till en del problem inledningsvis. Flera olika grupper uppstår i klungan, men ingen riktig utbrytning så här långt.

13:37

Gårdagens etapp avgjordes ju som bekant med en klungspurt. Gissa segraren... jepp, ni gissade rätt! Mark Cavendish tog sin andra raka etapptriumf och behöll den gröna poängtröjan.

158km

Inget genomslag för varken Gustav Larsson eller några av de andra utbrytarna: klungan är återsamlad och släpper inte iväg någon grupp.

13:24

Larsson trampade i mål med huvudklungan i går ligger kvar på 29:e plats i totalen. När det vankas tempo på den 17:e etappen har svensken goda möjligheter att skapa rubriker.

166km

Gustav Larsson sitter - enligt vad jag förstår av rapporterna - med i ett utbrytningsförsök just nu. Med sig har han Guillaume Bonnafond, Dmitriy Fofonov och Romain Zingle. Bakom sig har de ytterligare en grupp cyklister som brutit sig loss från klungan, som anförs av Liquigas och Xacobeo.

173km 

Ett antal attackförsök - däribland av en grupp innehållandes Filippo Pozzato - men ingen har lyckats slita sig loss från klungan så här långt.

13:08 

Som sagt, det gäller alltså att hålla koll på herrarna i toppen i dag. Inga förändringar har skett i totalen under de två senaste dagarna och Igor Anton leder fortsatt före Vincenzo Nibali.

178km

Där går starten i Burgos.

12:58 

Denis Galimzyanov har dragit sig ur tävlingen.

12:55

Soligt väder väntas under den första halvan av etappen och växlande molnighet under den andra. Vinden är mild och kommer inte att bli en avgörande faktor i dag, enligt prognosen.

12:38

Det som talar för att en eventuell utbrytning håller i dag är att cyklisterna ska passera tre kategoriserade stigningar innan man ger sig in på den avslutande klättringen upp mot Peña Cabarga. Underlaget är dessutom ganska knepigt i slutet av etappen och bör gynna en mindre grupp av cyklister. Det som talar emot är den långa och mindre kraftprövande sträckan utan stigningar inför Peña Cabarga.

12:32

Efter två klungspurter på två dagar är det i dag dags för huvudfavoriterna att kliva upp på scenen och ge oss en fingervisning om vilka kampen om slutsegern kommer att stå mellan. Det handlar nämligen om den första av tre etapper i Cantabrian-bergen och bergsmålgång i Peña Cabarga, 565 meter över havet. Sista stigningen är oerhört tuff och svider extra i benen med tanke på att cyklisterna redan passerat tre kategoriserade klättringar. Starten går i Burgos och dagens etapp mäter 178 kilometer.

12:24

Hej och välkommen till eurosport.se:s livekommentering av den 14:e etappen av Vuelta a España!