Titta på tävlingen liveSe cykelrepriserna nu
09-09-10 - 13:34
Avslutat
Andorra la Vella - Lleida
0km
?km
Vuelta a España • Etapp12
avant-match

LIVE
Andorra la Vella - Lleida
Vuelta a España - 9 september 2010

Vuelta a España – Följ den här cykeltävlingen live på Eurosport. Den här tävlingen går av stapeln 9 september 2010 och startar 13:34. På Eurosport kan du följa den direkt och uppdateras på de största händelserna.
Följ också alla nyheter Cykel: turneringar, kalendrar, resultat från de största tävlingarna.

    
30
Höjdpunkter 
 
 Ta bort
17:39 

Då tackar vi för i dag. Häng med oss i morgon igen!

Mål 

I och med att det som väntat blev klungspurt förändras ingenting i totalen i dag. Igor Anton behåller den röda ledartröjan.

Mål 

Cavendish får en enkel resa på målrakan när han enkelt följer med sin hjälpryttare Matthew Goss och klurar sig förbi samtliga inför den sista kurvan. Snyggt jobbat av HTC-Columbia-stallet, men förvånandsvärt enkelt. Tyler Ferrar blir tvåa.

Mål

Mark Cavendish tar spurten! Han vinner den tolfte etappen!

1km 

En kilometer kvar nu! Några skarpa kurvor återstår, den sista med 300 meter kvar till mål.

3,4km 

Garmin-Transitions uppe i täten nu före Liquigas och Lampre.

3,6km 

Medelhastigheten i klungan nu: 52 kilometer i timmen.

4,3km 

Bara drygt fyra kilometer kvar till mål och inga betydande förändringar att rapportera om.

7,8km 

Euskaltel-stallet anför fortfarande följt av HTC-Columbia.

9,7km

Ett givet segertips i dag är naturligtvis Mark Cavendish, men även cyklister som Tyler Ferrar och Danilo Hondo har ju goda möjligheter. Precis allt pekar på att det blir en klungspurt eftersom den avslutande milen inte bjuder på några svårigheter.

13,4km 

Euskaltel ansluter längre fram i klungan för att sätta totalledande Anton i position.

16,5km 

Garmin-Transitions går upp anför klungan före Lampre. De har tröttnat på den låga farten och ser ut att vilja hitta på något här.

19,2km 

Klungan samlad alltså. Det handlar uteslutande om teamtaktik nu när vi är inne på de avslutande 20 kilometerna.

17:04

Svar till Camera man laziale: Jag jobbar löste, faktiskt, men är på intet sätt någon rutinerad te-drickare. Bytte nyligen Earl Grey mot jordgubb. Vad föredrar du själv?

22,7km

Klungan är i kapp de nio cyklisterna som har varit loss i cirka 125 kilometer. Det är ett samtal fält just nu, alltså.

25.5km

Topp-tre över det andra sprintpriset: Quemenuer, Garcia, Rodriguez.

29,5km

Joaquin Rodriguez stumnade ju rejält i slutet under den avslutande stigningen i går. Så här kommenterade han den elfte etappen: "Jag gjorde ett taktiskt misstag och gick på för hårt i stigningen. Så är det. Tiden jag tappat ändrar ingenting i min motivation. Jag är fortfarande övertygad om att jag kan vinna Vueltan".

34,4km 

Bara nio kilometer kvar till andra spurtpriset och utbrytarnas avstånd är 1,07. Håller det? Viktiga poäng på spel, såklart.

16:42

Det var lite kyligt för cyklisterna i morse men nu är temperaturen uppe i 28 grader igen.

40km

Utbrytarnas försprång minskar stadigt: en och en halv minut nu. Medelhastigheten i dagens etapp är 41,7 kilometer i timmen.

45,6km 

Det händer i ärlighetens namn inte särskilt mycket nu: om inget oförutsett inträffar så kommer det här att avgöras alldeles i slutet. Det är några (väldigt) korta klättringar kvar men mestadels flackt. Utbrytargruppens försprång är stadigt runt knappt två minuter.

48km 

Utbrytargruppen kör utför nu och når hastigheter upp mot 76 kilometer i timmen.

16:23

Då är vi live på Eurosport.

57km 

Eichler är tillbaka i utbrytargruppen - starkt jobbat. Vi påminner om att det är relativ enkel och platt körning hela vägen in i mål, vilket gör det hela mer komplicerat för de nio cyklisterna längst fram. Klungan håller dem inom räckhåll och plockar till och med några sekunder. 1,48 nu.

60km 

Eichler har problem med kedjan och kommer sannolikt att falla tillbaka ner i klungan, som håller ett vakande öga på utbrytningen.

65km 

Utbrytargruppen är bara 1,50 före klungan nu.

16:00

Då var dags för mitt dagliga jordgubbste. Har blivit lite av en tradition under Vueltan faktiskt...

75km 

QuickStep och Garmin-Transitions anför klungan som är 2,30 efter utbrytningen nu. Det sistnämnda stallet är såklart intresserat att att minska avståndet och ge Tyler Farrar bästa förutsättningar för en etappseger.

90,5km

Utbrytargruppens försprång till klungan vid första sprintpriset var 2,59. Garcia vann för övrigt före Piedra och Rodriguez.

15:34 

Allt talar alltså för ett det blir en klungspurt i dag, och när man pratar spurt måste man såklart nämna Mark Cavendish. Senast Vueltan hade målgång i Lleida (1989) vann den brittiske sprintern Malcolm Elliott.

15:29

Svar till Arne Eklöf: Har aktivt sökt information under den senaste kvarten utan att hitta ett svar på din fråga. Sorry! Återkommer såklart i ämnet om jag springer på det.

15:22 

David Vitoria (Footon) har dragit sig ur Vueltan. Ännu oklart varför.

110km 

Nio cyklisterna i utbrytning alltså, 2,36 före klungan: Markus Eichler (Milram), Perrig Quemeneur (Bbox), Gustavo Cesar (Xacobeo Galicia), Lars Ytting Bak (HTC-Columbia), Antonio Piedra (Andalucia CajaSur), Biel Kadri (AG2R), David Garcia (Xacobeo Galicia), Marco Marzano (Lampre) och Gustavo Rodriguez (Xacobeo Galicia).

15:07

Svar till GunnarG: GustAvo Rodriguez IglEsias, det ligger ju perfekt på tungan! Fast å andra sidan kan det knappast tävla med Johnnie Walker, som har Vueltans överlägset coolaste namn.

112km

Utbrytargruppens försprång ökar och är uppe i 2,30. Nu väntar en spektakulär och naturskön utförskörning nerför Coll de Boixols.

15:00

Topp tre över Coll de Boixols: Garcia da Pena, Veloso, Qumeneur.

119km 

Euskaltel-Euskadi anför klungan, som nu är 2,18 bakom utbrytargruppen. Anledningen stavas Garcia da Pena. Han är 19:e cyklist i sammandraget med 5,14 minuter upp till ledande Anton.

121km 

David Garca da Pena, Marco Marzano och Gustavo Rodriguez Iglesias har anslutit till utbrytarna och formar nu en grupp av nio.

14:54

Svar till Arne Eklöf: I och med att avståndet växte så pass snabbt från ingenstans blev jag lite överraskad, ja. Din andra fråga kan jag inte svara på utan att ta hjälp av internet. Ge mig lite tid så ska jag försöka få fram ett svar... Någon annan som sitter inne på den informationen? Inigo Cuesta är äldst i årets startfält med sina 41 år, i alla fall.

122km

Flera cyklistera försöker följa Iglesias och lämnar därmed klungan, som anförs av Quick Step och Garmin.

127km

Gustavo Rodriguez Iglesias (coolt namn!) attackerar från klungan i ett försök att trampa ikapp utbrytarna, som är två och en halv minut före.

132km

Ajdå. Det verkar som att Veloso har åkt på en punktering samtidigt som utbrytarnas försprång har minskat till 2,34.

135km

Utbrytarna är vid foten av Boixols. Kategori två-stigningen är 15,8 kilometer lång med en snittlutning på 5,06 %.

14:28

Gustavo Cesar Veloso, som sitter med i utbrytningen, vann en etapp av Vueltan förra året och kommer att representera Spanien i VM. Tillsammans med danske Lars Ytting Bak - vars främsta merit är totalsegern i Tour de l'Avenir 2005 - är han äldst bland utbrytarna med sina 30 år.

14:19

Svar till Arne Eköf: Jaså, det var inte alls meningen! Tycker snarare att det är roligt att det händer saker så pass tidigt och att vi får en intressantare stigning uppför Coll de Boixols.

141km

Utbrytargruppens försprång är stabiliserat runt tre minuter och är närmare bestämt 3,06 nu.

14:15 

Belgaren Roy Sentjens har tillfälligt stängts av efter att UCI analyserat ett icke-tävlingsrelaterat a-prov för epo. Det skriver nyhetsbyrån Reuters i dag. 29-åringen låg på 49:e plats i totalsammanhanget efter elva etapper.

14:04

Redan efter 38 kilometer når alltså cyklisterna foten av kategori två-stigningen uppför Coll de Boixols. Det är dagens enda riktiga utmaning och chans för utbrytningen att utöka försprånget. Stigningen är dock inte tillräckligt tuff för att hänga av spurtspecialisterna, som ju har ett bra utgångsläge på den här etappen.

150km 

Euskatel-Euskadi anför klungan, vars avstånd till utbrytarna har växt till 3,18. Det är väldigt lättkört inledningvis.

156km

Då kan vi faktiskt rapportera om en seriös utbrytning. Det är sex cyklister som har skaffat sig ett försprång på 1 minut och 24 sekunder. Lägg de här namnen på minnet: Markus Eichler, Perrig Quemeneur, Gustavo Cesar Veloso, Lars Ytting Bak (Danmark), Antonio Piedra Perez och Biel Kadrie.

13:53

Gustav Larsson körde i mål på 38:e plats i går, 2,59 efter etappsegraren Anton. Svensken avancerade därmed från 31:a till 30:e plats i totalsammandraget.

13:48

Soligt väder väntas under hela den här etappen kombinerat med generellt lätta vindar. Den lägsta temperaturen - beräknad till 16 grader - kommer cyklisterna att uppleva på toppen av Coll de Boixols, 1370 meter över havet.

165km 

Cyklisterna trampade iväg från turistorten Andorra le Vella för ett par minuter sedan. Olivier Kaisen öppnade med att skaffa sig ett som mest tio sekunders stort försprång på klungan, som dock är ikappkört nu. Vi har alltså en samlad grupp.

13:36

Igor Anton visade prov på kanonform i går när han satte in ett avgörande ryck och grillade konkurrenterna i slutet av etappen. Han kör i den röda ledartröjan i dag och leder dessutom poängtävlingen.

13:31

Efter en ganska tuff klättring i går väntar en något behagligare resa över 172 kilometer från La Vella till LLeida i dag. Det inleds nerför innan cyklisterna efter 38 kilometer når kategori två-stigningen uppför Coll de Boixols, där den enda riktiga chansen för en eventuell utbrytning att öka försprånget finns. Därefter fortsätter det utför innan det stiger en bit igen och avslutas väldigt platt. Goda förutsättningar för spurtspecialisterna i dag, med andra ord.

13:18

Hej och välkommen till eurosport.se:s livebevakning av den tolfte etappen av Vuelta a España!