18-05-14 - 12:40
Avslutat
Lugo - Sestola
0km
?km
Giro d'Italia • Etapp9
avant-match

LIVE
Lugo - Sestola
Giro d'Italia - 18 maj 2014

Giro d'Italia – Följ den här cykeltävlingen live på Eurosport. Den här tävlingen går av stapeln 18 maj 2014 och startar 12:40. På Eurosport kan du följa den direkt och uppdateras på de största händelserna.
Följ också alla nyheter Cykel: turneringar, kalendrar, resultat från de största tävlingarna.

    
30
Höjdpunkter 
 
 Ta bort
17:16 

Favoritgruppen går i mål 1:08 bakom tätduon och 27 sekunder bakom Pozzovivo. Det betyder att han plockar in 31 sekunder på totalledaren Cadel Evans.

17:15 

Domenico Pozzoviovo går i mål 41 sekunder bakom Weening, han tar även fyra bonussekunder.

17:14 

Weening vinner! Han kommer runt Malacarne och vinner sin andra etappseger någonsin på Giro d'Italia!

17:14 

Malacarne drar igång spurten och Weening utmanar till höger!

17:13 

500 meter kvar och nu stirrar de båda cyklisterna ut varandra. Vem kommer dra igång först. Pozzovivo passerar kilometermärket.

17:12 

En kilometer kvar för Weening och Malacarne! Etappsegern kommer gå till någon av de två!

17:10 

Två kilometer kvar och Pozzovivo har kört ikapp Barbin. Han är 1:46 bakom tätduon, så någon etappseger lär han inte kunna ta trots allt.

17:09 

Pozzovivo har 30 sekunder ner till favoritgruppen! Det är inte dåligt alls...

17:08 

Pozzovivo har passerat några av de gamla utbrytarna och går nu solo. Framför honom finns Malacarne och Weening, bakom honom finns den jagande favoritgruppen.

17:07 

Tre kilometer kvar och Pozzovivo har fortfarande en lucka till resten av favoriterna. Den gruppen har blivit större nu.

17:06 

Nu är alla favoriter framme och sätter fart! Evans får med sig Kiserlovski, Quintana och Uran - ingen vill släppa iväg Pozzovivo.

17:05 

Domenico Pozzovivo attackerar från klungan! Han är bara 1:50 efter Evans i totalen. Nu händer det grejer.

17:02 

Nu börjar klungan plocka in tid på tätduon. Bara 2:29 kvar för Weening och Malacarne. Jag undrar om det inte börjar bli dags för Weening att sätta fart, han har inte tagit mycket av jobbet.

17:00 

5.3 kilometer kvar till mål och enligt grafiken har Weening och Malacarne hela 1:56 ner till Barbin som jagar närmast.

17:00 

Geniez har attackerat från klungan. Han har inget att göra med sammandraget, han är över fem minuter bakom totalledaren Evans.

16:58 

Enrico Barbin sätter fart från den jagande gruppen, han ser ut att ha bra speed i benen.

16:57 

Izaguirre är tillbaka på sadeln. Bra nyheter för Movistar. Izaguirre är en viktigt hjälpryttare för Quintana.

16:56 

Krasch i klungan! Izaguirre och Rubiano har gått i backen. Rubiano verkar klarat sig bra men det verkar värre med Izaguirre.

16:55 

6.5 kilometer kvar och Tinkoff-Saxo har klivit fram i klungan.

16:53 

Varken den jagande gruppen eller klungan tar in på tätduon och allt talar för att Weening eller Malacarne kommer vinna etappen. I vanliga fall ska Weening vara den starkaste klättraren, men han har sett ut som den tröttare av de två idag.

16:51 

Tätduon passerar nu byn Sestola och går därefter in i det brantaste partiet av backen.

16:48 

9.4 kilometer kvar av etappen och tätduon fortsätter utöka sitt försprång, 1:25 nu ner till den jagande gruppen.

16:46 

Weening och Malacarne går riktigt bra, de har 1:12 till den jagande gruppen och 3:53 ner till klungan.

16:44 

11 kilometer kvar, det går uppför hela vägen fram till mållinjen.

16:41 

Weening och Malacarne har 35 sekunder ner till den jagande gruppen. Det verkar som att Berard och Rodriguez är tillbaka med de övriga.

16:40 

12.5 kilometer kvar och nu attackerar Jackson Rodriguez från den jagande gruppen. I klungan är det BMC som anför, men i ett bekvämt tempo.

16:37 

Berard attackerar från gruppen bakom tätduon. Det är ingen ordning i den jagande gruppen.

16:36 

Malacarne är ifatt Weening med 15 kilometer kvar till mål.

16:35 

Det ser ut som att klungan slagit av på tempot nu. Det mesta talar för att vinnaren sitter där framme.

16:34 

Van Der Sande, Barbin, Duque och Rodriguez är de av utbrytarna som är kvar bakom Malacarne och Weening.

16:32 

Davide Malacarne attackerar också från tätgruppen nu och är på väg ikapp Weening precis innan den avslutande stigningen drar igång. De har 3:40 ner till klungan, avståndet har alltså ökat.

16:28 

Pieter Weening attackerar utför från tätgruppen. Inget dumt initiativ från holländaren. Den avslutande stigningen börjar med 16.5 kilometer kvar av etappen.

16:27 

Tobias Ludvigsson ligger med i en bra position långt fram i klungan. Giant-Shimano har ett antal cyklister långt fram. Oklart vad deras plan är.

16:25 

Dags för klungan att passera bergspriset, 3:19 bakom täten. Det kommer bli tajt det här...

16:22 

David Tanner är först över bergspriset, resten av tätgruppen passerar bara fem sekunder bakom.

16:20 

David Tanner har attackerat från tätgruppen och går nu solo i täten. Klungan är dock bara 3:31 bakom, det kommer bli svårt att hålla undan idag igen.

16:17 

Fabio Aru har gått i backen och nästa hela Astana-laget går ner för att hjälpa honom tillbaka till klungan.

16:15 

Garmin-Sharp upp i topp av klungan när de har 4:11 upp till tätgruppen.

16:11 

28 kilometer kvar av etappen när tätgruppen går in i den näst sista klättringen.

16:04 

33 kilometer och två stigningar kvar av etappen när tätgruppen nu bara har fem minuter ner till den jagande klungan. Där är det BMC-stallet som står för farthållningen.

16:00 

Klungan ökar tempot och börjar plocka in tid på tätgruppen som har 5:31 kvar av sitt försprång.

15:57 

Michael Matthews en bit bakom klungan nu, han sliter i sviterna av vurpan tidigt på etappen. Kommer bli en lång dag för den förre totalledare, vi får hålla tummarna för att han tar sig i mål.

15:55 

40 kilometer kvar av etappen! Sakta men säkert, men snabbt, så börjar det dra ihop sig.

15:49 

Nu passerar huvudklungan bergspriset, 6:20 bakom tätgruppen.

15:43 

Tätgruppen passerar bergspriset på toppen av Sant'Antonio och det är Monsalve som är först över och plockar flest poäng.

15:40 

Vi har sett BMC-stallet längst fram i klungan under hela dagen men nu har Garmin-Sharp tagit över och plockar in tid på tätgruppen. 6:32 kvar av avståndet.

15:31 

Inga större händelseutvecklingar just nu så vi passar på att kolla in gårdagens dråpliga händelse i Kalifornien. På den sjunde etappen av Tour of California firade Eloy Teruel sin etappseger. Problemet? Det var ett varv kvar. Kika in videon här:

15:22 

58 kilometer kvar av etappen och cyklisterna är alltså på väg uppför dagens första stigning. Tätgruppen har 7:27 kvar av sitt försprång.

15:18 

Påminnelse om cyklisterna i tätgruppen: Julien Berard (AG2R La Mondiale), Enrico Barbin (Bardiani CSF), Marco Bandiera (Androni Giocatolli), Jackson Rodriguez (Androni Giocatolli), David Tanner (Belkin), Oscar Gatto (Cannondale), Leonardo Duque (Colombia), Matteo Bono (Lampre-Merida), Jonathan Monsalve (Neri Sottoli), Tosh Van der Sande (Lotto-Belisol), Salvatore Puccio (Team Sky), Eduard Vorganov (Katusha), Pieter Weening (Orica-GreenEdge) och Davide Malacarne (Europcar).

15:13 

Vilka i tätgruppen ska kunna ha en chans på etappsegern idag? Ja, Monsalve och Barbin är två starka klättrare. Många på twitter nämner Weening, jag är inte lika säker.

15:10 

63 kilometer kvar till mål och tätgruppen har åtta minuter tillgodo på klungan. Bra läge för några av cyklisterna där framme att hålla hela vägen idag.

15:08 

Dagens första stigning heter Sant'Antonio och cyklisterna går in i den alldeles strax. Inte omöjligt att det blir aktivitet i tätgruppen nu.

15:02 

Jag hade hoppats lite på att få se Tobias Ludvigsson i dagens långa utbrytning men svensken är inte med där framme. Vi får se om han gör något försök nästa vecka istället.

14:58 

Sorry, Ventoso! Det var inte meningen att sprida osanning. Spanjoren vurpade inte alls, han skulle bara fixa till skon.

14:56 

En klassisk Kent-låt plus fem sekunder. Så mycket skiljer nu mellan tätgruppen och klungan - 7:15 alltså. Samtidigt som jag räknar ut den additionen så vurpar Ventoso, men ingen fara med honom.

14:48 

Den tidigare totalledaren Michael Matthews gick i backen i kraschen tidigare och har ett rejält skrapsår på höger sida. De där cykelbyxorna kommer inte gå att använda igen...

14:42 

83 kilometer kvar till mål och tätgruppen har 6:20 ner till huvudklungan. Det har gått snabbt idag...

14:35 

Marco Bandiera och Julien Berard var med i gårdagens utbrytning och sitter med där framme idag igen. De verkar vilja ta ut sig rejält inför morgondagens vila.

14:28 

96 kilometer kvar av etappen och det skiljer 5:30 mellan klungan och tätgruppen.

14:22 

Fria från den börda som är den rosa ledatröjan så har Orica-GreenEdge idag med en cyklist i utbrytningen. Det är Pieter Weening som ska försöka fixa nya triumfer till det australiensiska laget.

14:19 

Davide Malacarne är den av utbrytarna som ligger bäst till i sammandraget. Han var 9:27 bakom totalledaren Cadel Evans vid starten av dagens etapp.

14:10 

Julien Berard (AG2R La Mondiale), Enrico Barbin (Bardiani CSF), Marco Bandiera (Androni Giocatolli), Jackson Rodriguez (Androni Giocatolli), David Tanner (Belkin), Oscar Gatto (Cannondale), Leonardo Duque (Colombia), Matteo Bono (Lampre-Merida), Jonathan Monsalve (Neri Sottoli), Tosh Van der Sande (Lotto-Belisol), Salvatore Puccio (Team Sky), Eduard Vorganov (Katusha), Pieter Weening (Orica-GreenEdge) och Davide Malacarne (Europcar).

14:09 

Huvudklungan är återigen samlad samtidigt som vi fått iväg en stor utbrytning. De har över fyra minuter.

13:55 

Det har varit en krasch i klungan och ett par cyklister har hamnat efter. En som ligger i den bakre gruppen är Robert Kiserlovski, som kom tvåa på gårdagens etapp.

13:47 

Francesco Chicci drar sig ur Girot efter gårdagens spektakulära vurpa. Han är inne på sin elfte säsong som proffs och har fortfarande aldrig slutfört en Grand Tour.

13:43 

Team Sky har kommandot om den samlade klungan är vi har cyklat 36 kilometer av dagens etapp.

13:40 

Topp 10 - sammandraget: 1 Cadel Evans (Aus) BMC 34:22:35. 2 Rigoberto Uran (Col) Omega Pharma - QSCT 0:57. 3 Rafal Majka (Pol) Tinkoff-Saxo 1:10. 4 Steve Morabito (Swi) BMC 1:31. 5 Fabio Aru (Ita) Astana 1:39. 6 Diego Ulissi (Ita) Lampre 1:43. 7 Wilco Kelderman (Ned) Belkin. 1:44 8 Nairo Quintana (Col) Movistar 1:45 9 Robert Kiserlovski (Cro) Trek 1:49. 10 Domenico Pozzovivo (Ita) AG2R La Mondiale 1:50

13:32 

157 kilometer kvar av etappen och det höga tempot i klungan gör att vi fortfarande inte fått iväg någon utbrytning. Vi tar en titt på dagens banprofil så länge.

profil de la 9e étape du Giro
13:20 

Dagens sträcka bjuder på tre stigningar, där den avslutande upp till målet vid skidstationen i Sestola är den som lär kännas mest i benen. Den 17 kilometer långa klättring kan ha en uttömande effekt då den bitvis verkar förrädiskt överkomlig innan det brantar till rejält på vissa ställen. Kommer Quintana försöka plocka tid på Evans där? Inte omöjligt..

13:13

Innan vi tittar framåt slänger vi en blick på gårdagens etapp. En dag där Diego Ulissi tog sin andra etappseger för året och Cadel Evans tog den rosa ledatröjan från landsmannen Michael Matthews.

13:09

Hej och välkomna till en ny dag på Giro d'Italia! Cyklisterna har precis gett sig iväg på den nionde etappen som sträcker sig mellan Lugo och Sestola och kommer ge de klättringsstarka cyklisterna chansen att glänsa innan det är dags för vilodag imorgon. Allez!