Vuelta a España 2019 på Eurosport
Vueltan är årets tredje och avslutande stora etapplopp på cykel. Årets upplaga är den 74:e sedan starten 1935 och avgörs under tre veckor, 24 augusti till 15 september. Vuelta a España är alltså klart yngre än Giro d’Italia och Tour de France, som bägge passerat 100 upplagor, men väl så tuff. Med undantag för avstickare in i lilla bergslandet Andorra och Frankrike blir årets lopp en affär som avgörs på det spanska fastlandet. De 176 cyklisterna, varav en glädjande nog är svenske Tobias Ludvigsson, inleder årets Vuelta i Torrevieja på ostkusten och rullar slutgiltigt i mål i huvudstaden Madrid efter 3 272,2 km. Samtliga 21 etapper direktsänds på Eurosport 1. Tävlingen kommenteras av populära radarparet Roberto Vacchi (läs hans genomgång om årets favoriter längre ned) och Anders Adamson. Sitter man fast på jobbet eller är på språng går det att följa Vueltan på Eurosport Player. Utöver sändningarna från själva cyklingen får vi direktsänds magasinet Vuelta Extra med nyheter, intervjuer och analyser. 22 augusti direktsänds dessutom lagpresentationen på Eurosport Player och 15 september damernas La Madrid Challenge by La Vuelta på Eurosport 1.LoppetÅrets lopp inleds med ett 13,4 km långt lagtempo i Torrevieja 24 augusti och går i mål i huvudstaden Madrid söndag 15 september. Den 74:e upplagan av loppet består av 21 etapper och är 3 272,2 km långt. Cyklisterna och vi TV-tittare kommer att bjudas på 6 platta etapper, 13 mer eller mindre kuperade etapper, varav 9 är klassificerade som bergsetapper, och ett lag- och ett individuellt tempo. Årets längsta etapp är den sjuttonde med 219,6 km från Aranda de Duero till Gudaalajara. Förra året vann britten Simon Yates (ej med i år) Vueltan. Segertiden i det 3 271,4 km långa loppet skrevs till 82 timmar, 5 minuter och 58 sekunder. Tvåan Enric Mas från Spanien var 1 minut och 46 sekunder bakom. Årets Vuleta a España kan sägas vara tredelat med första delen på östkusten, den andra i Pyrenéerna och längs nordkusten och den avslutande i landets centrala delar. Vi startar med ett lagtempo i Torrevieja, beläget på Costa Blanca, och fortsätter uppåt längs östkusten mot trakterna av Kataloniens huvudstad Barcelona. Den första riktiga bergsetappen är den nionde, även årets kortaste linjeetapp med årets enda klättring till över 2 000 meter över havet, som tar cyklisterna in i Andorra. På etapp 10 blir det dessutom besök i Frankrike för årets enda individuella tempo och sedan tar nordkusten vid och det blir bergsetapper i Kantabriska bergen. Årets andra vilodag infaller 10 september och därefter cyklas de avslutande fem etapperna i centrala Spanien med traditionell målgång i huvudstaden. Slående är att sydkusten i år helt lämnas utan etapper. Längre söderut än målgången på den första etappen kommer vi inte i år.

Karta Vueltan 2019

Paris - Nice
Paris-Nice, etapp 7
15/03/2020 PÅ 13:29
https://i.eurosport.com/2019/05/14/2587581.jpg

Snabba fakta om Vueltan 2019
Antal etapper: 21
Totallängd: 3 272,2 km
Längsta linjeetapp: 219,6 km (etapp 17)
Kortaste linjeetapp: 94,4 km (etapp 9)
1 lagtempo
1 individuella tempoetapp
6 platta etapper
4 kuperade eller lättare bergsetapper
9 bergsetapper, varav 5 med målgång uppför
Högsta punkt: Alto els Cortals d’Encamp, 2 095 m ö.h. (etapp 9)

Lagen i Vuelta a España 2019

Utöver de 18 lagen i UCI Pro Teams är ytterligare fyra lag (med UCI Professional Continental team-status) med i årets Vuelta a España, totalt kommer alltså 22 lag till start. Nytt sedan förra året är, precis som i de andra stora etapploppen, att varje lag består av åtta man (istället för tidigare nio) vilket ger ett startfält på 176 cyklister.

World Tour-lag: AG2R La Mondiale, Astana, Bahrain–Merida, Bora–Hansgrohe, CCC Team, Deceuninck–Quick-Step, EF Education First, Groupama–FDJ, Lotto–Soudal, Mitchelton–Scott, Movistar Team, Team Dimension Data, Team Ineos, Team Jumbo–Visma, Team Katusha–Alpecin, Team Sunweb, Trek–Segafredo och UAE Team Emirates

Professional Continental-lag: Burgos BH, Caja Rural–Seguros RGA, Cofidis och Euskadi–MuriasLedartröjor och andra utmärkelser

Precis som de andra stora etapploppen har Vueltan ett antal ledartröjor vars färg och design signalerar ledning i någon av följande kategorier:

Röd: Totalledaren på tid
2018: Simon Yates (GBR), Mitchelton–Scott

Grön: Ledaren av poängtävlingen
2018: Alejandro Valverde (SPA), Movistar Team

Blåprickig: Ledaren av bergstävlingen
2018 Thomas De Gendt (NED), Lotto–Soudal

Vit: Ledaren av kombinationstävlingen (sammanlagda resultat av de tre ovan)
2018: Simon Yates (GBR), Mitchelton–Scott

Vinnare av ungdomstävlingen
2018: Enric Mas (SPA), Quick-Step Floors

Mest offensiva cyklist2018: Bauke Mollema (NED), Trek–Segafredo

Lagtävlingen2018: Movistar TeamTopp fem 2018 1. Simon Yates (GBR), Mitchelton–Scott: 82 timmar, 5 minuter, 58 sekunder
2. Enric Mas (SPA), Quick-Step Floors: +1,46
3. Miguel Ángel López (COL), Astana: +2,04
4. Steven Kruijswijk (NED), LottoNL-Jumbo: +2,54
5. Alejandro Valverde (SPA), Movistar Team: +4,28

Segrar, rekord och svenska framgångar i Vuelta a España

Spanjoren Roberto Heras är den ende som vunnit Vueltan fyra gånger (2000, 2003-2005). Hans landsman Alberto Contador och schweizaren Tony Rominger har triumferat här tre gånger (Heras och Rominger är ensamma om tre raka segrar). Flest etappsegrar i Vueltan har spanjoren Delio Rodriguez med 39 mot tvåan, italienaren, Allesandro Petacchis 20. Alex Zülle från Schweiz har, med sina 48, cyklat flest dagar iförd ledartröjan (han vann också loppet 1996 och 1997). Tvåa i den statistiken är Roberto Heras som kommer upp i 34 dagar i ledartröjan. På delad tredje plats hittar vi spanjoren Dello Rodriguez och schweizarenTony Rominger med 32 dagar vardera i ledartröjan. 52 cyklister har fått cykla en endaste dag vardera i ledartröjan. Flest etappsegrar under en upplaga har belgaren Freddy Maertens med 13 stycken 1977, han vann även hela loppet det året. Den längsta Vueltan cyklades 1941 och var 4 442 km, den kortaste 1963 var 2 419 km. Snabbaste snitthastigheten uppnåddes 2001 med 42,5 km/h, den långsammaste upplagan 1941 låg den på 26,3 km/h. Med sina 14 vardera är spanjorerna Federico Echave och Íñigo Cuesta de som genomfört flest upplagor från start till mål. Den minsta segermarginalen i loppets historia är sex sekunder, när fransmannen Éric Caritoux 1984 vann före hemmahoppet Alberto Fernández Blanco. Drygt en halvtimme större segermarginal hade Delio Rodríguez när han 1945 var 30 minuter och 8 sekunder före spanske landsmannen Julián Berrendero i mål för den största segermarginalen. 1982 blev Sven-Åke Nilsson den ende nordiske cyklist som slutat på podiet i Vueltan när han blev totaltrea bakom Marino Lejaretta från Spanien och Michel Pollentier från Belgien. Sven-Åke är också en av endast två svenskar med etappseger i loppet, han var snabbast på den 10:e etappens 181 km mellan Puigcerdà och Sant Quirze del Vallès 1982. Den andre svensken som vunnit en etapp här är Fredrik Kessiakoff som 30 år senare tog hem det andra individuella tempot, 39,4 km från Cambados till Pontevedra (ett år när Vueltans bansträckning speciellt nog aldrig sträckte sig söder om Madrid).Roberto Vacchis cyklistgenomgång inför Vueltan 2019När den sista av säsongen tre Grand Tours är i faggorna kan vi konstatera att det återigen ser ut att bli en högintressant tävling med många ”stora” namn. Men Vuelta a España är knepig att förutse utgången på. Anledningen är att det är svårt att veta vad dessa ”stora” namn har i kikaren. För när sammanlagtcyklister ställer upp i Giro d’Italia eller Tour de France så gör dom det oftast med en god form och med målet att göra ett så bra resultat som möjligt. I Vueltan vet man inte riktigt. VM ligger ganska nära och en del har det som sitt stora mål i den sista delen av säsongen. Andra har kört allt vad dom pallar i Tour de France och ställer upp i Spanien med siktet på enskilda etapper. Vissa kommer också till start som hjälp till den som haft Vueltan som sitt mål.

Till exempel Movistar. Till start kommer världsmästaren Alejandro Valverde som ju alltid tävlar 100%. Han kan mycket väl vara topp-5. De har Nairo Quintana som nästa år ska byta stall efter många år det spanska storlaget och vill nog säga adjö i stor stil men körde ju också a bloc på Touren och frågan är om han har det. Däremot Richard Carapaz som vann Giro d’Italia och sedan dess bara kört Vuelta a Burgos (totaltrea) är både fräsch och motiverad. Inte minst efter att ha blivit mottagen som en kung hemma i Ecuador efter Girot. I samma sits är Jumbo-Visma som har Steven Kruijswijk på Touren (3:a) men som nog får ge en hjälpande hand åt Primoz Roglic som blev trea på Girot.

Jag tror Miguel Ángel Lopez, colombianen i Astana, kan göra ett bra race. Totaltrea 2018 på både Girot och Vueltan och med en enorm kapacitet men det han har emot sig är att det då och då händer något på vägen under de tre veckorna. Och då sker något som inte är till hans fördel. Med stöttning av dansken Jakob Fuglsang kanske det går bättre. I honom finns mycket rutin och ett lugn som kan vara till ”Supermans” favör. För med tanke på att siktet var så hårt inställt på Touren för danskens del, och med tanke på vurpan där, så lär han nog ha siktet inställt på någon enskild etapp här.

Det finns några lag som har två eller flera intressanta cyklister att se upp med. Borra-Hansgrohe med italienska mästaren Davide Formolo men framförallt polacken Rafal Majka. Den sistnämnde var sexa på Girot och i detta startfält kan han mycket väl ta sin andra pallplacering i en Grand Tour (3:a Vueltan 2016). Sen har vi UAE med debutanten i Grand Tours, jättetalangen Tadej Pogačar som varit hur bra som helst sin första proffssäsong med slutseger i både Volta ao Algarve och Tour of California. Han har med sig Fabio Aru som faktiskt överraskade på Tour de France efter operationen i våras för att få ordning på blodflödet till ena benet. Ett lag som inte ska underskattas är EF Education First. Rigorberto Urán ska vi inte räkna bort även om han körde Touren där han blev sjua. Han har inte tävlat så mycket i år då han bröt nyckelbenet under Paris-Nice så han är nog långt ifrån bränd. Sen har de intressante britten Hugh Carthy som har tagit några kliv varje år och gjorde ett riktigt bra Giro (11:a). Men framförallt tänker jag på en 22-årig colombian vid namn Sergio Higuita. Ännu en av alla dessa talangfulla sydamerikaner. Inledde säsongen i Euskadi-teamet med målet om att köra för EF från 1 augusti men han var för bra och fick gå över redan 1 maj. Samma månad blev han tvåa totalt i Kalifornien Runt och nu senast var han fyra i Polen Runt. Debuterar dock i Grand Tour-sammanhang så vi får inte ha för stora krav på honom. Lägg därtill Teejay Van Garderen så förstår ni att detta lag eventuellt kan hitta på något kul.

Utöver alla dessa finns det ett gäng utmanare såsom Esteban Chaves i Mitchelton-Scott men frågan är om han någonsin kommer upp i samma form som innan den där rackarns körtelfebern i samband med Girot 2018. I fjol blev Girot blev hans sista race den säsongen, tre månader utan att tävla och sen en enorm kamp för att komma tillbaka. Han vann en etapp i Girot år och jag hoppas formen finns nu, han är ju väldigt spektakulär. Tao Geogheghan Hart i Team Ineos har fått sitt genombrott i år men superhjälpryttaren Wout Poels får väl göra sitt race och skaka om en hel del i totalen. Sexa totalt i Vueltan 2017.

Vueltan har ju inte jättemånga etapper som passar spurtarna och det är väl en av anledningarna till att de rappa killarna inte direkt står i kö för att delta. Max 5-6 etapper om allt vill sig väl för dem. Men bara en etapp är kategoriserad i grupp 1 (jättelätt) och det är sista dagen i Madrid. Och ju färre spurtare desto svårare att kontrollera utbrytningar. Har dom dessutom någon som går bra i totalen kanske det prioriteras. Nåja, Fernando Gaviria, Sam Bennett, Fabio Jakobsen, Marc Sarreau, Luka Mezgec, Max Walscheid, John Degenkolb och Alex Aranburu finns med för att bjuda på spurtgodis när de få tillfällena ges.

Det var en rad namn men det namn som ändå klingar trevligast är Tobias Ludvigsson. Groupama-FDJ har i årets Vuelta valt att skicka ett lag som siktar på etappresultat. Det innebär att Tobias till mångt och mycket kommer få en fri roll, att tänka lite mer på sig själv än vad som varit fallet många gånger förr. Givetvis tänker jag att han kanske kan ladda för tempot som också i Vueltan precis som i Touren har målgång i Pau. Men också att gå med i långa utbrytningar på etapper som mycket väl kan hålla hem. Tobias går nog in i Vueltan med gott självförtroende då han just blivit svensk tempomästare (tredje året i följd) men också efter att ha varit femma och åtta på två etapper i Vallonien Runt där han också var topp-10 totalt. Med denna Vuelta kommer Tobias Ludvigsson upp i 11 starter i Grand Tours och därmed näst meste svensk genom tiderna. Bara Magnus Bäckstedt har fler starter med 13. Ludvigsson har dock redan ett rekord då han tagit sig i mål på nio Grand Tours. Enda gången han brutit var i samband med den våldsamma kraschen på tempoetappen i Girot d’Italia 2014.

Etapperna i Vuelta a España 2019

Torsdag 22 augusti
Lagpresentation
LIVE på Eurosport Player: 19.30-20.30

Lördag 24 augusti
Etapp 1: Salinas de Torrevieja – Torrevieja (lagtempo 13,4 km)
Årets Vuelta a Espana startar intill saltanläggningarna i Laguna Salada de Torrevieja och lagtempot går sedan genom staden för att gå i mål vid piren. Vi befinner oss i provinsen Alicante, i regionen Valencia, och på Costa Blanca-kusten. Saltutvinningen är viktig här, och har sitt museum, men det är inte den som fått invånarantalet att stiga från 25 000 1991 till över 80 000 i dag. Stränderna, vädret och en stadig satsning på turism är stadens stora tillgångar och inte minst många skandinaver pensionerar sig också här, över en procent av invånarna i Torrevieja är svenskar. Stadsnamnet betyder gamla tornet på spanska och fram till 1802, när saltutvinningen började, var ett militärt vakttorn i stort sett allt som fanns här. Etappen är helt platt med rejäla raksträckor så räkna med höga hastigheter.
LIVE på Eurosport 1: 18.00-20.35

Söndag 25 augusti
Etapp 2: Benidorm – Calp (199,6 km)
I dag rör vi oss in i landet från Benidorm och mot nationalparken Serra Mariola för att sedan vända åter mot kusten och målgång i Calpe. Det är kuperat med två andrakategori- och en tredjekategoristigning varav inledande Puerto de Confrides (967 m ö.h) är högst. Möjligheter för en utbrytning att hålla undan. Benidorm har tros ha rymt bosättningar redan för 5 000 år sedan, i dag har staden 70 000 invånare och är ett populärt resmål för både inlandsspanjorer och utländska turister. Målstaden Calp ligger ungefär två mil nordost om Benidorm så den som är på plats och vill se både start och målgång i dag hinner lätt ta sig dit innan cyklisterna kommer fram.
LIVE på Eurosport 1: 15.00-17.50

Måndag 26 augusti
Etapp 3: Ibi – Alicante (188 km)
Två tredjekategoristigningar i dag men etappen klassas som platt och vi kan mycket väl få se en stor klungspurt inne i provinshuvudstaden Alicante, med runt 330 000 invånare, där det har det bott människor i 7 000 år. Bland stadens sevärdheter kan det gamla befästningsverket Santa Bárbara-kastellet på berget Monte Benacantil nämnas. Startstaden Ibi är känd för sin leksakstillverkning och födelsestad för Rubén Plaza som bland annat blivit spansk mästare två gånger (2003 och 2009) och vunnit etapper i både Tour de France och Vueltan, senast 2015 när var först till Cercedilla på Vueltans 20:e etapp.
LIVE på Eurosport 1: 15.00-17.50

Tisdag 27 augusti
Etapp 4: Cullera – El Puig (175,5 km)
Läge för spurtarna i dag med då det trots Puerto del Oronet (495 m ö.h.) knappt fem mil från mål är en platt etapp och inte minst då de sista två milen. Klungspurt att vänta i kuststaden El Puig en och en halv mil norr om Valencia. Starten gick också vid kusten, ungefär lika långt söder om regionhuvudstaden, men cyklisterna rundar Valencia en bit in i landet. Valencia är Spaniens tredje största stad med runt 800 000 invånare och centralort i den autonoma regionen med samma namn och rymmer medelhavets största containerhamn. Staden har historiskt ingått i romarriket och var en del av morernas erövringar i Spanien men återerövrades av Jakob av Aragonien år 1238. Stadens stora fotbollslag, Valencia CF, har vunnit spanska ligan sex gånger, senast 2004.
LIVE på Eurosport 1: 15.00-17.50

Onsdag 28 augusti
Etapp 5: L’Eliana – Javalambre (observatoriet) (170,7 km)
I dag är vi för första gången utan kustkontakt i årets Vuelta och även om etappen bara klassas som kuperad lär det inte bli tal om någon klungspurt då målgången sker vid Observatorio Astrofísico Javalambre (1 950 m ö.h.). Upp dit bjuds en riktigt tuff avslutande klättring på 11,8 km i en snittlutning av 7,3% när Alto de Javalambre ska bemästras. Faktum är att det här förstakategoriberget är årets tredje högsta punkt i Vueltan och bjuder den näst högst belägna målgången.
LIVE på Eurosport 1: 15.00-17.50Torsdag 29 augusti
Etapp 6: Mora de Rubielos – Ares del Maestrat (198,9 km) En kuperad dag med en andrakategoristigning och tre trdjekategoriare samt målgång uppför talar för att en utbrytning har goda chanser att gå hem i dag. Avslutningen till Ares de Maestrat bjuder knappt 8 km i en snittlutning på 5%. Vi inleder i dag i regionen Aragonien där startstaden har ungefär 1 500 invånare men är tillbaka i autonoma regionen Valencia för målgången i lilla Ares de Maestrat med ett par hundra bybor. Bägge orterna stoltserar storleken till trots med besöksvärda slott/kastell och Ares de Maestrat som är målstad för första gången i Vueltan ligger vackert vid foten av Mola d’Ares.
LIVE på Eurosport 1: 15.00-17.50

Fredag 30 augusti
Etapp 7: Onda – Mas de la Costa (183,2 km)
Vi hoppas att startstadens namn inte är något omen när det nu är dags för årets första bergsetapp. Första halvan av ettappen är mer eller mindre platt men sedan följer en tredjekategoriare, en andrakategoriare, en ny tredjekategoriare och ytterligare en andrakategoriare innan det hela avslutas med en riktigt brant förstakategoriklättring upp till Mas de la Costa (985 m ö.h.), sista fyra kilometrarna ska cyklisterna klara av runt 400 höjdmeter och en snittlutning på drygt 12%.
LIVE på Eurosport 1: 15.00-17.50

Lördag 31 augusti
Etapp 8: Valls – Igualada (166,9 km)
Kuperat i dag och svårt att tippa om det blir stor klungspurt eller om en utbrytning kan hålla undan till Igualda. En andrakategoristigning med topp ungefär 25 km från mål kan kanske ställa till det lite för spurtlagen men det är utför till nästan platt sista 2 milen (slutkilometern sluttar svagt uppför). Startstaden är känd för att invånarna här vid festligheter bygger mänskliga torn som kan vara upp till tio personer höga. Vi befinner oss nu i Katalonien och målstaden ligger några mil in i landet från Barcelona.
LIVE på Eurosport 1: 15.00-17.50

Söndag 1 september
Etapp 9: Andorra la Vella – Cortals d’Encamp (94,4 km)
Vi har nu definitivt lämnat östkusten och startar i lilla bergriket, mikrostaten och furstendömet Andorras huvudstad med drygt 75 000 invånare. Det är tionde gången Vueltan startar här och självklart är det en bergsetapp, som trots sin korta längd lovar att bli väldigt tuff. Första toppen är dagens första förstakategoriare Coll d’Ordino (1 985 m ö.h.), 8,9 km i snittlutning 5%, som även är årets näst högsta punkt i Vueltan, därefter följer Coll de la Gallina (1 910 m ö.h.) som kategoriserats utom kategori och bjuder en rasande lång och brant klättring, 12,2 km i 8,3%, och en motsvarande utförskörning. Därefter följer andrakategoristigningarna Alto de la Comella (1 350 m ö.h.), 4,2 km i 8,6%, och Alto de Engolasters (1 640 m ö.h.), 4,8 km i 8,1%, innan vi avslutar med förstakategoriklättringen till årets högsta punkt i Vuelta a Espana, Alto els Cortals d’Encamp (2 095 m ö.h.) som nås efter tuffa 5,7 km i en snittlutning på 8,3%.
LIVE på Eurosport 1: 15.00-17.45

Måndag 2 september
Vilodag i Pau

Tisdag 3 september
Etapp 10: Jurançon – Pau (tempo 36,2 km)
Helfransk etapp i Vueltan i dag ochprecis som när Tour de France tidigare i år rörde sig i trakterna av Pau handlar det om ett individuellt tempo. Gårdagens vilodag i Pau lär ha varit skön för trötta ben och här finns chans att ta igen tappad tid eller utöka ett försprång. Banan är relativt platt med lite böljande småstigningar. Pau är födelsestad för Jean Baptiste Bernadotte som blev svensk kung, under namnet Karl XIV Johan, 1818 och förblev så i drygt 26 år, vår nuvarande kung Carl XVI Gustaf är den sjunde regenten av släkten Bernadotte på Sveriges tron och den som, med sina knapp 46 år, suttit längst.
LIVE på Eurosport 1: 15.00-17.45

Onsdag 4 september
Etapp 11: Saint Palais – UrdazubiUrdax (180 km)
Ny bergsetapp men långt ifrån någon av de värre. Två tredjekategoriberg och en andrakategoritopp ska klaras av och i tur och ordning är de Col d’Osquish (500 m ö.h.) med 4,9 km i snittlutning 6,1%, Col de Ispéguy (675 m ö.h.) med 7,2 km i 7,1% och Col de Otxondo (600 m ö.h.) med 7,6 km och 4,7% i snitt. Starten går i franska Baskien men för målgången är vi tillbaka precis på andra sidan spanska gränsen och i så väl provinsen som regionen Navarra. Målorten har knappt 400 invånare och är känd för grottsystemet skapat av den underjordiska floden Urtxuma. Fem mil söder om oss hittar vi regionhuvudstaden, och tjurrusningsmeckat, Pamplona.
LIVE på Eurosport 1: 15.00-17.45

Torsdag 5 september
Etapp 12: Circuito de Navarra – Bilbao (171,4 km)
Vi rör oss från Navarra till Baskien. Inga höga berg men sammanlagt fyra tredjekategoriare varav tre kommer tätt på slutet och där Alto de Arraiz är brantast med 2,2 km i snittlutning 12,2%. Dagens etapp startar med 4 km asfalt som är van vid högre hastigheter då vi befinner oss på racerbanan som även stod värd för en start i Vueltan 2017 (en tempoetapp som vanns av det årets totalsegrare Chris Froome och där svenske Tobias Ludvigsson cyklade in på en fin sjätteplats). Målstaden Bilbao är både Baskiens och norra Spaniens största med 345 000 invånare i själva staden och många fler i storstadsområdet. Placerad dryga milen in längs floden Nervuin från Biscayabuktens kust ligger den både skyddat och handelsmässigt bra och har rötter i årtusendena före vår tideräknings början. Bland sevärdheterna måste förstås Guggenheimmuseet från 1997 nämnas. Dess betydelse för stadens utveckling som turistort är stor då 25 000 semestrade här 1995 medan siffran förra året mångdubblats till hela 932 000.
LIVE på Eurosport 1: 15.00-17.45

Fredag 6 september
Etapp 13: Bilbao – Los Machucos (166,4 km)
Bilbaos stora fotbollslag Athletic Club (ofta kallade Athletic Bilbao) har vunnit La Liga åtta gånger sedan starten 1929 och är därmed den fjärde mest framgångsrika klubben. Tillsammans med Real Madrid och Barcelona är man dessutom ensamma om att aldrig ha trillat ur förstadivisionen. Men cyklisterna har annat än fotboll att tänka på för i dag ska det klättras. Hela fyra tredjekategoristigningar och två andrakategoriare ska klaras av innan den brutalbranta avslutningen uppför Alto de Los Machucos (880 m ö.h.) till Monumento Vaca Pasiega (en hyllning till en lokal nötkreaturras), 6,8 km i en snittlutning på 9,2%. Vi befinner oss i Kantabriska bergen, en förlängning av Pyrenéerna, som löper en bit in i landet längs Spaniens nordkust.
LIVE på Eurosport 1: 15.00-17.45

Lördag 7 september
Etapp 14: San Vincente de la Barquera – Oviedo (188 km)
Platt etapp längs kusten med bara en tredjekategoriklättring, drygt två mil från mållinjen, så räkna med klungspurt. Det här är tredje gången en etapp i Vuletan startar i San Vincente de la Barguera, båda de två tidigare gångerna har det blivit spansk seger på etappen: 2008 genom Alberto Contador och 2013 tack vare Joaquim Rodriguez. Målstaden Oviedos är födelseort för Fernando Alonso som blev Formel 1-världsmästare 2005 och 2006. Förra året ingick han i det vinnande teamet i Endurance-VM (sänds på Eurosport) och han har varit med och vunnit de två senaste upplagorna av klassiska Le Mans 24-timmars (. Även Spaniens drottning Letizia föddes här liksom bland andra Juan Mata som ingick i Spaniens VM-vinnande fotbollslandslag 2010. Oviedo, med sina 220 000 invånare, är regionhuvudstad i Asturien som storleksmässigt skulle placera sig mellan Östergötland och Skåne om det hade varit ett svenskt landskap.
LIVE på Eurosport 1: 15.00-17.45

Söndag 8 september
Etapp 15: Tineo – Santuario del Acebo (154,4 km)
I dag är det en viktig etapp för den som vill vara med och kämpa om slutsegern i årets Vuelta. Hela fyra förstakategori stigningar och tuff avslutning uppför. I tur och ordning ska cyklisterna ta sig an Puerto del Acebo (980 m ö.h.) nås efter 8,2 km i en snittlutning på 7,1%, Puerto del Connio (1 350 m ö.h.) som bjuder 11,7 km i 6,2%, Puerto del Pozo de las Mujeres Muertas (1 116 m ö.h.), snittlutning 6,8% i 11,3 km, och för andra gången Puerto del Acebo där vi efter 7,9 km i snittlutning på 9,7%, hittar dagens målgång vid Santuario del Acebo
1 200 meter över havet. Vi befinner oss i gruvtrakter och startstaden stoltserar med ett guldmuseum för den som vill se mer än den vackra etappen. Kyrkan vid målet, vars fulla namn är Santuario de la Virgen del Acebo eller Santuario de Nuestra Señora del Acebo, påbörjades 1575 och stod klar 1590.
LIVE på Eurosport 1: 13.00-17.40

Måndag 9 september
Etapp 16: Pravia – Alto de la Cubilla (144,4 km)
Ny tuff dag i bergen för cyklisterna. Först ut efter sex mil är Puerto de San Lorenzo (1 350 m ö.h.) där 10 km klättring i snittlutning 8,5% följs av en minst lika lång och brant utförskörning. Dagens andra förstakategoritopp nås efter en mils klättring i 8,5% snittlutning. Avslutningsvis har vi Alto de la Cubilla. Lena som med sina 17,8 km med en snittlutning på 6,2% ligger utanför den ordinarie kategoriseringen. Startstaden Pravia var en gång huvudstad i kungadömet Asturien. Trots sin popularitet bland cyklister är Alto de la Cubilla målplats i Vueltan för första gången.
LIVE på Eurosport 1: 13.30-17.50

Tisdag 10 september
Vilodag i Burgos

Onsdag 11 september
Etapp 17: Aranda de Duero – Guadalajara (219,6 km)
Efter en välbehövlig vilodag startar Vueltan för andra gången, första var 2006 när Luca Paolini vann sin enda etapp i loppet, om i vinstaden Aranda de Duero. Etappen klassificeras som platt men kombinationen av årets längsta och en del kullar gör att en vältajmad utbrytning ändå skulle kunna hålla undan. Räkna med att flera cyklister som inte har något med sammandraget att göra lär försöka ta chansen. Målstaden Guadalajara, där upploppet sluttar uppför, ska inte blandas ihop med sin betydligt större namne i Mexiko. Vi befinner oss nu i regionen Kastilien-La Mancha som är Spaniens till ytan tredje största men en av de tre med lägst befolkningstäthet.
LIVE på Eurosport 1: 15.00-17.50

Torsdag 12 september
Etapp 18: Colmenar Viejo – Becerril de la Sierra (177,5 km) Årets näst sista bergsetapp och precis som i söndags står hela fyra förstakategoriberg på schemat men till skillnad från då blir det inte målgång uppför något av dem. Först ut hittar vi Puerte de Navacerrada (1 860 m ö.h.) med 11,3 km i en snittlutning på 6,3%, därefter följer Puerte de la Morcuera (1795 m ö.h.) två gånger om, först med 13,2 km i 5% och sedan med 10,4 km i 6,7% lutning. Dagens sista stora klättring bjuder 13,9 km i en snittlutning på 4,8% upp till Puerto de Cotos (1 830 m ö.h.). Härifrån bär det utför innan det åter sluttar uppför de sista fyra kilometrarna. En tuff etapp som kan komma att visa sig vara avgörande i totalen. Vi befinner oss nu i huvudstadsregionen Comunidad de Madrid mitt i landet.
LIVE på Eurosport 1: 12.35-17.50

Fredag 13 september
Etapp 19: Ávila – Toledo (165,2 km)
Platt etapp efter urladdningen i går och faktiskt också ganska mycket utförsåkning av det lite lugnare slaget. Vi startar i regionen Kastilien och León och i en stad som i invånarantal (drygt 57 000) ligger mellan Uddevalla och Trollhättan. Staden, som är med på UNESCO:s världsarvslista sedan 1985, är känd för sin mäktiga drygt 2,5km långa försvarsmur som började uppföras 1090 e.Kr. I målstaden Toledo, vi är nu åter i regionen Kastilien-La Mancha, väntar ett gatstensbelagt upplopp som sluttar uppför vilket kan ge upphov till en spännande spurt om klungan är samlad. I Toledo som är huvudstad i provinsen med samma namn finns en uppsjö av historiskt intressanta byggnader att bese för den intresserade och staden hamnade på UNESCO:s världsarvslista ett år efter dagens startstad.
LIVE på Eurosport 1: 15.00-17.50

Lördag 14 september
Etapp 20: Arenas de San Pedro – Plataforma de Gredos (190,4 km)
Årtets sista bergsetapp bjuder hela sex kategoriserade stigningar så fortfarande finns chansen att ta in i sammandraget, liksom risken att förlora en ledning. Först ut är förstakategoriklättringen till Puerto de Pedro Bernardo (1 245 m ö.h.), 18,4 km i snittlutning 4,4%, som direkt följs av andrakategoriaren Puerto de Serranillos (1 575 m ö.h.), 4,85 snittlutning i 9 km. Härifrån är det utför innan cyklisterna ska uppför i 3 km, snittlutning 7,2%, till Alto de Navatalgordo (1 235 m ö.h.). Tredjekategoristigningen till Puero de Chia är en försmak inför årets sista förstaketegoriare Puerte de Peñe Negra (1 910 m ö.h.) där det lär bli full kamp om den röda ledartröjan om det fortfarande är någorlunda jämt i sammandraget. 14,3 km i en snittlutning på 5,9% innebär att att det går fort att förlora sekunder här om inte benen är med en. Avslutning blir det uppför till Plataforma de Gredos (1 750) m ö.h.) som nås efter 9,4 km i 3,8% snittlutning.
LIVE på Eurosport 1: 12.00-17.50

https://i.eurosport.com/2019/08/22/2659610.jpg

Söndag 15 september
La Madrid Challenge by La Vuelta
Damernas endagslopp La Madrid Challenge by La Vuelta avgjordes första gången 2015 då Shelley Olds från USA vann. Förra året blev det nederländsk seger genom Ellen van Dijk och de två upplagorna däremellan togs hem av Jolien D’Hoore från Belgien. Den 98,6 km långa banan kommer att passera en rad av huvudstadens sevärdheter som till exempel Paseo del Prado, Plaza de Cibeles, Paseo de la Castellana, Plaza de Colón, Gran Vía och Glorieta de Carlos V. Utöver linjeetappen körs även ett 9,3 km långt tempo tidigare på dagen.
LIVE på Eurosport 1: 14.30-16.35

Söndag 15 september
Etapp 21: Fuenlabrada – Madrid (106,6 km)
Sista etappen är platt som en pannkaka så räkna inte med några omkastningar i toppen men väl med en stor klungspurt inne i huvudstaden Madrid. Förra året var italienske spurtfantomen Elia Viviani först över mållinjen här medan Simon Yates fick fira totalsegern i den röda ledartröjan som han bar under drygt halva loppet. Britten behövde 82 timmar 5 minuter och 58 sekunder i sadeln för att ta sig 3 271,4 kilometer. Årets lopp är 800 meter längre och efter den här dagen vet vi både hur lång tid det tog och vilka som bärgade de olika ledartröjorna. 2020 startar den 75:e Vueltan i nederländska Utrecht.
LIVE på Eurosport 1: 17.00-20.05

Alla tider med reservation för eventuella ändringar

Vinnare av Vuelta a España genom åren

1935 Gustaaf Deloor (GER)
1936 Gustaaf Deloor (GER)
1941 Julián Berrendero
1942 Julián Berrendero
1945 Delio Rodríguez
1946 Dalmacio Langarica
1947 Edouard van Dyck (BEL)
1948 Bernardo Ruiz
1950 Emilio Rodríguez
1955 Jean Dotto (FRA)
1956 Angelo Conterno (ITA)
1957 Jesús Loroño
1958 Jean Stablinski (FRA)
1959 Antonio Suárez
1960 Franz De Mulder (BEL)
1961 Angelino Soler
1962 Rudi Altig (GER)
1963 Jacques Anquetil (FRA)
1964 Raymond Poulidor (FRA)
1965 Rolf Wolfshohl (GER)
1966 Francisco Gabica
1967 Jan Janssen (NED)
1968 Felice Gimondi (ITA)
1969 Roger Pingeon (FRA)
1970 Luis Ocaña
1971 Ferdinand Barcka (BEL)
1972 José Manuel Fuente
1973 Eddy Merckx (BEL)
1974 José Manuel Fuente
1975 Agustín Tamames
1976 José Pesarrodona
1977 Freddy Maertens (BEL)
1978 Bernard Hinault (FRA)
1979 Joop Zoetemelk (NED)
1980 Faustino Rupérez
1981 Giovanni Battaglin (ITA)
1982 Marino Lejarreta
1983 Bernard Hinault (FRA)
1984 Eric Caritoux (FRA)
1985 Pedro Delgado
1986 Álvaro Pino
1987 Lucho Herrera (COL)
1988 Sean Kelly (IRL)
1989 Pedro Delgado
1990 Marco Giovannetti (ITA)
1991 Melchor Mauri
1992 Tony Rominger (SUI)
1993 Tony Rominger (SUI)
1994 Tony Rominger (SUI)
1995 Laurent Jalabert (FRA)
1996 Alex Zülle (SUI)
1997 Alex Zülle (SUI)
1998 Abraham Olano
1999 Jan Ullrich (GER)
2000 Roberto Heras
2001 Ángel Casero
2002 Aitor González
2003 Roberto Heras
2004 Roberto Heras
2005 Roberto Heras
2006 Alexander Vinokourov (KAZ)
2007 Denis Menchov (RUS)
2008 Alberto Contador
2009 Alejandro Valverde
2010 Vincenzo Nibali
2011 Juan José Cobo
2012 Alberto Contador
2013 Chris Horner (USA)
2014 Alberto Contador
2015 Fabio Aru (ITA)
2016 Nairo Quintana (COL)
2017 Chris Froome (GBR)
2018 Simon Yates (GBR)

Nationalitet om inte annat anges är Spanien. 1937-1940, 1943-1944 och 1951-1954 genomfördes inte tävlingen.

Cykel
Från landsväg till bana
30/09/2019 PÅ 09:50