SID

Äntligen Tour de France!

Äntligen Tour de France!

Den 23/06/2016 kl 16:58Uppdaterat Den 23/06/2016 kl 16:59

2-24 juli guidar Roberto Vacchi och Anders Adamson oss genom världens största cykellopp. Chris Froome är regerande mästare. Lagpresentation 30:e juni.

Det har äntligen blivit dags för cykelårets absoluta höjdpunkt. Tour de France avgörs i år den 2-24 juli. Starten sker vid det klassiska Mont-Saint-Michel där tidvattnet avgör om det ska gå att vandra ut till klostret på Mont Tombe eller inte. Slutlig målgång blir det traditionsenligt på Champs-Elysées i Paris. Jakten på den gula ledartröjan kommer att vara sedvanligt stenhård när nya legender och legendarer skapas längs den drygt 350 mil långa bansträckningen.

Årets Tour de France, som är det 103:e sedan starten 1903, består av 21 etapper. Nio är platta och passar spurtarna. Lika många är bergsetapper (varav fyra med målgång uppför: Andorre Arcalis, Mont Ventoux, Finhaut-Emosson och Saint-Gervais Mont Blanc). En etapp är klassificerad som kuperad. Det blir två individuella tempoetapper men inget lagtempo. Två vilodagar är inlagda i schemat. Totalt väntar 3 535 km i sadeln på cyklisterna.

Regerande mästare är britten Chris Froome som även vann loppet 2013 men kraschade ut sig 2014. Tvåa förra året kom colombianen Nairo Quintana och trea spanjoren Alejandro Valverde. Förhandsfavoriterna Vincenzo Nibali (Italien) och Alberto Contador (Spanien) slutade fyra respektive femma. Froomes segermarginal till Quintana skrevs till en minut och tolv sekunder efter att han tillbringat 84 timmar, 46 minuter och 14 sekunder med att ta sig igenom Touren. Bäste fransman blev Romain Bardet som på nionde plats fick se sig distanserad med 16 minuter av Froome. Senast en hemmacyklist vann Tour de France var 1985 när legendaren Bernad Hinault tog hem loppet för femte gången.

För första gången sedan 2011 startar loppet i år på det franska fastlandet och bortsett från avstickare in i Andorra, Spanien och Schweiz håller sig cyklisterna på franska vägar.

Touren börjar som sagt i Mont-Saint-Michel, departementet Manche, i nedre Normandie vid kusten mot Engelska kanalen och cyklisterna trampar sedan snett sydost i fem dagar då Le Lioran blir det första riktiga testet för klättrarna. Därefter viker man av mot sydväst med sikte på de tuffa bergen i Pyrenéerna. Sin sydligaste punkt når loppet på den nionde etappen (10 juli) då det även är målgång uppför årets högsta berg, Andorre Arcalais (2 240 m ö h). Efter detta väntar en förmodat välbehövlig vilodag och två lite lugnare etapper som bland annat tar cykelkaravanen förbi den franska Rivieran. Etapp 12 startar i Montpellier och går i mål på ett av Tour de France mest klassiska berg, räkna med att en fransman vill vinna uppför fruktade Mont Ventoux (målgång 1 912 m ö h) på den franska nationaldagen, 14 juli. Det blir tionde gången sedan 1958 som ett etappmål är beläget här, senaste gången var 2013. Dagen efter är det dags för årets första och längsta tempo (37 km). De sista etapperna efter vilodagen i Schweiz huvudstad Bern blir en riktig utmaning och här kan allt hända. Etapp 17, 19 och 20 är alla tuffa bergsetapper och däremellan ligger ett hårt tempo på 17 km, varav de allra flesta går uppför. Efter detta väntar transfer till Chantilly och en sedvanlig sista etapp med målgång och förmodad klungspurt på Champs-Elysées i Paris.

Kampen om den gula tröjan kan mycket väl bli stenhård 2016 och bland favoriterna hittar vi bekanta namn som regerande mästaren Chris Froome samt Nairo Quintana och Alberto Contador. Chris Froome vann i år Criterium du Daupiné som brukar räknas som genrep infor Tor de France. De två tidigare gångerna han lyckats med det har britten även vunnit Touren. Andra cyklister det kan vara värt att hålla ett extra vakande öga på är Fabio Aru, Thibaut Pinot och Richie Porte. Läs mer om favoriterna i Roberto Vacchis favoritgenomgång.

Stora cykellopp handlar ju dock inte bara om slutsegrare. Det blir fantastiska vyer, kulturhistoria, klungspurter, kamp om de olika ledartröjorna (gul för totalledning, grön för ledaren i poängtävlingen, rödprickig för ledaren av bergstävlingen och den vita för ledaren i ungdomstävlingen) och förstås Roberto Vacchi och Anders Adamson med sitt oefterhärmliga kommenterande. Roberto Vacchi valdes förra året till Sveriges bäste sportkommentator i Svenska Fans årliga omröstning Guldskölden och tog även hem priset som årets Sport TV Profil vid den stora TV-galan Kristallen.

Senaste nytt, inför och analyser får vi varje dag i direktsända magasinprogrammet –Tour de France Extra. Dessutom ger Eurosports internationelle expert, trefaldige Tour de France-vinnaren, Greg LeMond oss unika inblickar och analyser i sitt program Le Tour by LeMond.

På Tour de Frances sista dag, söndag 24 juli, direktsänds även damernas endagslopp La Course by le Tour de France där vi förstås hoppas på framgångar för svenska världsstjärnan Emma Johansson. La Course by le Tour de France har avgjorts sedan 2014 och de två tidigare upplagorna har vunnits av nederländska cyklisterna Marianne Vos och Anna van der Breggen. Loppet körs på en varvbana påChamps-Élysées i Paris, 13 varv och sammanlagt 89 km.

Etapperna i Tour de France 2016

Torsdag 30 juni
Lagpresentation
Direkt på Eurosport 1 och Eurosport 1 HD: 18.15-19.55

Lördag 2 juli
Etapp 1: Mont Saint-Michel – Utah Beach Sainte-Marie-du-Mont (188 km)
Årets första etapp är platt som en pannkaka men har desto spektakulärare start och målgång. Från välkända Mont-Saint-Michel, där tidvattnet avgör om det ska gå att vandra ut till klostret på Mont Tombe eller inte, till Utah Beach (La Madelaine), en av de stränder där de allierade trupperna landsteg på D-dagen, 6 juni 1944. Räkna med spurtuppgörelse i lilla Sainte-Marie-du-Mont med knappt 800 invånare.
Direkt på Eurosport 1 och Eurosport 1 HD: 12.45-17.15

Söndag 3 juli
Etapp 2: Saint-Lô – Cherbourg-en-Cotentin (183 km)
Saint-Lo är för första gången startstad i Touren medan målstaden Cherbourg-en-Cotentin är betydligt vanare och med i Tour de France för sjuttonde gången. De avslutande kilometrarna här blir tuffa med en klättring upp till Côte de La Glacerie, maxlutningen ligger på 14%. Hamnstaden Cherbourg-en-Cotentin, med omkring 80 000 invånare, har varit strategiskt viktig från Vilhelm Erövrarens dagar fram till 2:a världskriget.
Direkt på Eurosport 1 och Eurosport 1 HD: 14.15-17.15

Måndag 4 juli
Etapp 3: Granville – Angers (223,5 km)
Tourens näst längst etapp i år startar i modeikonen Christian Diors hemstad Granville och går i mål i fyra gånger så stora Angers. Med undantag för en fjärdekategoristigning är det mestadels platt och troligen blir det en spurtuppgörelse i Angers vars anor sträcker sig tillbaka till romarriket.
Direkt på Eurosport 1 och Eurosport 1 HD: 14.15-17.15

Tisdag 5 juli
Etapp 4: Saumur – Limoges (237,5 km)
Årets längsta etapp startar i medeikonen Coco Chanels födelsestad Samaur. Staden som genomflyts av Loire och har knappt 30 000 invånare omsluts av vindistrikt och är hem åt den kända ridskolan Cadre Noir. Målstaden Limoges har figurerat 14 gånger i Tour de France och mycket talar för en spurtuppgörelse även om den lite tuffare avslutande hälften av etappen kanske kan öppna för en utbrytning som håller ända in i mål.
Direkt på Eurosport 1 och Eurosport 1 HD: 14.15-17.15

Onsdag 6 juli
Etapp 5: Limoges – Le Lioran (216 km)
Startstaden Limoges ligger lite väster om mitten av Frankrike och är bland annat känt för tillverkning av konjakstunnor. Från Limoges 140 000 invånare trampar cyklisterna mot Le Lioran och på vägen får vi årets hittills mest kuperade etapp med två kategori 2 och tre kategori 3 stigningar. Skidorten Le Lioran är med i Tour de France för andra gången, den första var 1975 då cyklisterna kom hit efter 260 km och nio timmar i sadeln.
Direkt på Eurosport 1 och Eurosport 1 HD: 14.15-17.15

Torsdag 7 juli
Etapp 6: Arpajon-sur-Cère – Montauban (190,5 km)
En kuperad etapp där vi kan räkna med en hel del utbrytningsförsök. Samtidigt är de avslutande tre milen tämligen platta så det kan mycket väl sluta med en klungspurt i Montauban. Målstaden med 57 000 invånare är med i Tour de France för andra gången. Lilla Arpajon-sur-Cère (6 500 invånare) är med i Touren för första gången. Vi är nu i sydvästra Frankrike och närmar oss bergen i Pyreneerna.
Direkt på Eurosport 1 och Eurosport 1 HD: 14.15-17.15

Fredag 8 juli
Etapp 7: L'Isle-Jourdain – Lac de Payolle (162,5 km)
Det blir en verkligt tuff start på dagens etapp med 12 mil uppför med en snittlutning på 6,5% (som mest 9,5%). Väl upp på 1 490 meters höjd på Col d’Aspin i franska Pyreneerna väntar sedan en rejäl utförskörning innan det bär lite uppför igen till målet i Lac de Payolle. Col d’Aspin har varit med i Tour de France hela 71 gånger. Första gången var 1910 och den senaste förra året, då irländaren Dan Martin var först till toppen.
Direkt på Eurosport 1 och Eurosport 1 HD: 14.15-17.15

Lördag 9 juli
Etapp 8: Pau – Bagnères-de-Luchon (184 km)
I dag bär det uppför. Om gårdagen var tuff är den här tuffare. Fyra toppar ska passeras och först ut är klassiska Col du Tourmalet vars topp på 2 115 meter över havet cyklisterna når efter 19 km klättring i en snittlutning på 7,4 procent (som brantast är det 10,9%). Tourmalet är tourens mest frekventa berg och har varit med i tävlingen över 80 gånger. Den första var 1910 och den senaste förra året då polacken Rafal Majka var först till toppen. Och efter Tourmalet återstår ett andrakategoriberg och två förstakategoriare på den här monstruösa etappen.
Direkt på Eurosport 1 och Eurosport 1 HD: 14.15-17.30

Söndag 10 juli
Etapp 9: Vielha Val d'Aran – Andorra-Arcalis (184,5 km)
Ännu en tuff, tuff dag i bergen. Vi börjar med en klättring direkt. 13,7 km med en snittlutning på 6,1% upp till Port de la Bonaiogua. Sammanlagt blir det tre förstakategoriare, ett andrakategoriberg och en avslutande HC-klättring på 10,1 km (snittlutning 7,2%) upp till Andorre Arccalis i dag. Det med gårdagens klättringar i benen. Morgondagens vilodag lär vara efterlängtad av cyklisterna. Bergen kommer förstås att bjuda på det vanliga lurpassandet och attackerna för de stora favoriterna.
Direkt på Eurosport 1 och Eurosport 1 HD: 12.15-17.30

Måndag 11 juli
Vilodag i Andorra

Tisdag 12 juli
Etapp 10: Escaldes-Engordany – Revel (197 km)
Dagen inleds med en klättring upp till Port d’Envalira (22 km uppför med snittlutning på 5,5%). Toppen som ligger på 2 408 meter över havet är årets högsta i Tour de France. Härifrån bär etappen utför och vi lämnar Andorra för Frankrike. Återstår att se om spurtarna kan samla ihop sig inför dagens avslutning. En tredjekategoriare dryga halvmilen före målgång lär bjuda på attackförsök från cyklister som tror sig kunna hålla hela vägen in i mål på egen hand. Målstaden Revel är känd för sin möbeltillverkning och mintlikören Get 27.
Direkt på Eurosport 1 och Eurosport 1 HD: 14.15-17.15

Onsdag 13 juli
Etapp 11: Carcassonne – Montpellier (162,5 km)
Betydligt plattare i dag och troligen blir det en spurtuppgörelse i Montpellier. Startstaden Carcassone är med i Touren för nionde gången medan Montpellier är upp i 32 starter eller målgångar nu. Frankrikes åttonde största stad har drygt en kvarts miljon invånare och är även franska Rivierans tredje största efter Marseille och Nice. Landets snabbaste växande stad har tre universitet och anor från 900-talet.
Direkt på Eurosport 1 och Eurosport 1 HD: 14.15-17.30

Torsdag 14 juli
Etapp 12: Montpellier – Mont Ventoux (184 km)
Frankrikes nationaldag så räkna med att de franska cyklisterna är taggade. Och det lär behövas då dagens etapp efter en platt start avslutas med lika magnifika som klassiska Mont Ventoux. Toppen ligger på 1 912 meters höjd men det verkligt tuffa här är inte höjden utan stigningen. 15,7 km i en snittlutning på 8,8% väntar på cyklisterna, maxlutningen är på 10%. Här kan Touren både vinnas och förloras. Mont Ventoux är i år med i Tour de France för 16:e gången, för tionde gången blir det målgång på toppen.
Direkt på Eurosport 1 och Eurosport 1 HD: 14.15-17.15

Fredag 15 juli
Etapp 13: Bourg-Saint-Andéol – La Caverne du Pont-d'Arc (tempo 37,5 km)
Dags för årets första tempoetapp när cyklisterna tar sig 37,5 km från Bourg-Saint-Andéol till La Caverne du Pont-d'Arc. La Caverne du Pont-d'Arc där cyklisterna går i mål är en kopia (uppförd till en kostnad av 50 miljoner Euro och invigd våren 2915) av närbelägna Chauvetgrottan där Europas äldsta bevarade grottmålningar finns. Ett 36 000 år gammalt galleri som upptäcktes så sent som 1994.
Direkt på Eurosport 1 och Eurosport 1 HD: 14.15-17.30

Lördag 16 juli
Etapp 14: Montélimar – Villars-les-Dombes - Parc des Oiseaux (208,5 km)
I dag är det läge för klungspurt. Eller kan kanske en utbrytning hålla hela vägen? Attackstarka cyklister som ännu inte lyckats i årets Tour lär i alla fall ladda. Startstaden Montélimar är med i touren för tredje gången medan det blir debut för Villars-les-Dombes som är mest känt för sin fågelpark – Parc de Oiseaux. Parken som är Frankrikes största i sitt slag lockar varje år till sig 300 000 turister.
Direkt på Eurosport 1 och Eurosport 1 HD: 14.15-17.00

Söndag 17 juli
Etapp 15: Bourg-en-Bresse – Culoz (159 km)
I dag blir det tufft för den som inte har fräscha ben. En rad stigningar varav den till HC-toppen Grand Colombier är värst med sina 12,8 km i 6,8% lutning innan toppen nås på 1 501 m ö h är värst. Men kategori 1-stigningen till Lacets du Grand Colombier lär inte kännas mycket lättare med sina 8,4 km i snittlutningen 7,6%. Därifrån bär det kraftigt utför till målet i Culoz som är etappstad för första gången. Startstaden Bourg-enBresse, där norrmannen Thor Hushovd vann sin första touretapp 2002, är med i Tour de France för fjärde gången.
Direkt på Eurosport 1 och Eurosport 1 HD: 13.00-17.30

Måndag 18 juli
Etapp 16: Moirans-en-Montagne – Bern (209 km)
I dag trampar cyklisterna mot Schweiz och huvudstaden Bern som är med i Touren för första gången, och därmed sällar sig till andra stora schweiziska etappstäder som Zürich, Genevé och Basel. Inga stora berg men spurtlagen kan nog ändå få svårt att hålla ihop det så räkna med utbrytningar och kanske en som håller hela vägen in i mål.
Direkt på Eurosport 1 och Eurosport 1 HD: 14.15-17.45

Tisdag 19 juli
Vilodag i Bern

Onsdag 20 juli
Etapp 17: Bern – Finhaut Émosson (184,5 km)
Fem etapper kvar och målgång uppför i Alperna. Det drar ihop sig. Vem har mest krafter kvar inför avslutningen av årets Tour? Vem värderar bäst ögonblicket? Vem har kylan som krävs för att vinna? Om några dagar vet vi. Målgång på 1 960 meters höjd i Finhaut-Emosson, en HC-stigning på 10,4 km med snittlutning på 8,4%. Och då har cyklisterna precis innan klart av förstakategoriaren Co de la Forclaz, 13 km med snittlutning på 7,9%. Hela dagens etapp cyklas i Schweiz.
Direkt på Eurosport 1 och Eurosport 1 HD: 14.15-17.15

Torsdag 21 juli
Etapp 18: Sallanches – Megève (tempo, 17 km)
Årets andra tempo och det kan mycket väl bli helt avgörande för utgången av årets tävling. Här är det kamp mot klockan och den egna kroppens smärttålighet. Lutningen är som mest på 11% och 2,5 km cyklas i en snittlutning på 9,4%. En fest för mjölksyran. Målgång blir det i kända franska skidorten Megève.
Direkt på Eurosport 1 och Eurosport 1 HD: 14.15-17.30

Fredag 22 juli
Etapp 19: Albertville – Saint-Gervais Mont Blanc (146 km)
Albertville stod värd för vinter-OS 1992 och är etappstad i Touren för tredje gången. Och vilken etapp det blir. Två kategori 1 berg varav det är målgång uppför det andra. Däremellan HC-klättringen upp till toppen påMontée de Bisanne 1 723 m ö h. När vi snackar klättring har vi i dag en start på 8,1 km med 7% snittlutning, sedan 9,8km med 6,9%, 5,6 km med 7,8%, vår redan nämnda HC-klättring och avslutningsvis 9,8 km i 8% snittlutning till Saint-Gervais-les-Bains. Puh. Målstaden är också med för tredje gången. 1990 vann Thierry Claveyrolat här efter en soloutbrytning på över 70 km. Målstaden var även med på Criterium du Dauphiné förra året och då hette segraren här Chris Froome.
Direkt på Eurosport 1 och Eurosport 1 HD: 13.00-17.30

Lördag 23 juli
Etapp 20: Megève – Morzine (146,5 km)
Näst sista dagen men inte är det lättare för cyklisterna för det. Visserligen bara 146,5 km men med två kategori 1 berg och en HC-stigning kan allt komma att förändras i dag. Kampen om den gula ledartröjan kommer att vara intensiv in i det sista. Till exempel uppför Col de la Ramaz, 13,5 km uppför i en snittlutning av 7,1%. Och så årets sista HC-kategoriberg där det bjuds på 11,6 km i en snittlutning av 8,5% upp till toppen av Col de Joux Plane, 1 691 meter över havet. Målstaden Morzine är etappstad i Tour de France för 20:e gången. Oavsett hur många av favoriterna som fortfarande är med i kampen om den gula ledartröjan kommer det här att bli en exceptionell etapp.
Direkt på Eurosport 1 och Eurosport 1 HD: 13.15-17.15

Söndag 24 juli
Etapp 21: Chantilly – Paris Champs-Élysées (113 km)
Den sista etappen av Tour de France är normalt tudelad – först en hyllningstur i makligt tempo, en kröningsceremoni till cykel där vinnaren skålar i champagne med sina stallkamrater på vägen in mot Paris stadskärna och Champs Élysées. Men väl där upphör firandet för en stund då tempot dras upp inför de nio rundorna på varvbana som bland annat passerar Place de la Concorde, Tuilierierna och Louvren. Utbrytningarna är många och våldsamma men etappen brukar ändå avslutas med en stor klungspurt, vid de tre senaste upplagorna har det blivit tysk seger i Paris. Förra året genom André Greipel.
Direkt på Eurosport 1 och 1 Eurosport HD: 16.30-19.30

Söndag 24 juli
La Course by le Tour de France (89 km)
Damernas endagslopp La Course by le Tour de France avgörs i år för tredje gången. Loppet cyklas på en varvbana påChamps Élysées i Paris. Regerande mästarinna är Anna van der Breggen från Nederländerna.
Direkt på Eurosport 1 och 1 Eurosport HD: 14.30-16.00

All information med reservation för eventuella ändringar