Efter lag Anette Norbergs två raka OS-guld, Turin 2006 och Vancouver 2010, tog lag Margaretha Sigfridsson silver i Sotji för fyra år sedan. Nu är Sverige återigen OS-mästare på damsidan.
Söndagens titel är lag Hasselborgs första stora sedan det sattes samman 2015. Det gjorde mästerskapsdebut så sent som i EM 2016 och har under resans gång kämpat med ekonomiska utmaningar för att finansiera satsningen. Bara en av spelarna, Agnes Knochenhauer, har OS-rutin sedan tidigare. Hon var med i Sotji som reserv.
- Allt går om man är redo att jobba hårt för det och har ett grymt team. Och det har vi, säger Anna Hasselborg till Eurosport.
PyeongChang
Curlingdrottningarnas väg till OS-succén: ”Vi sa f**k that!”
02/03/2018 PÅ 11:08
Sverige befäster därmed sin position som toppnation inom curlingen med ett OS-silver (lag Edin i går) och ett OS-guld i Pyeongchang. Laget består av Anna Hasselborg, Agnes Knochenhauer, Sara McManus och Sofia Mabergs.
KOPPLADE GREPPET I TREDJE OMGÅNGEN
Efter en något trevande med visst övertag för Sydkorea vände finalen till blågul fördel i tredje omgången, då Anna Hasselborg hade sistasten och säkrade två poäng fram till 2-1. När sedan Sverige stal en poäng i fjärde omgången - då skippern Kim Eunjung inte lyckades med en utmanande sistasten - hamnade värdnationen under rejäl press.
MISSAR BÄDDADE FÖR HASSELBORG
För även den femte omgången innehöll en hel del sydkoreanska missar, samtidigt som Sveriges felmarginal var låg hela machen igenom. Blågult lyckades stjäla ytterligare en poäng och gick till halvtid i trepoängsledning.
Och man behöll greppet även i den sjätte omgången, då Sydkorea hölls till en poäng med sista sten, 4-2. Finalen avgjordes definitivt i den sjunde omgången. Sydkoreanska skippern Kim Eunjung missade med sin sista sten och lämnade Hasselborg med en god chans att knipa tre poäng - en chans som 28-åringen tog tillvara.
BEVAKADE LEDNINGEN
Ledning 7-2, och Sverige kunde därmed gå på defensiven för att försvara. Sydkorea tog en poäng i åttonde omgången och reducerade till 7-3, men i den nionde omgången lämnades Anna Hasselborg med möjlighet att slå för 8-3 med sista sten - och när hon lyckades med den var guldet säkrat. Sydkorea gav upp, och Sverige kunde fira sitt sjunde OS-guld i Pyeongchang.
"KAN LEVA PÅ DET HÄR RESTEN AV VÅRA LIV"
- Det här var det roligaste jag har gjort. Fantastiskt att få göra det här med mina bästa vänner, och teamet vi har bakom oss. Och familjen, även en familj som är hemma och stöttar oss. Det är en otrolig känsla, säger Anna Hasselborg.
Agnes Knochenhauer:
- Jag kan inte riktigt ta in det än. Helt otroligt. Det känns fantastiskt i dag, men det här är något som vi kan leva på i hela våra liv. Det är magiskt.
PyeongChang
Lag Edins förlust gynnar damerna: "Chans att glänsa"
24/02/2018 PÅ 10:41