Curling

Lag Hasselborg ska följa upp OS-succén: "Hör hemma i en VM-final"

Dela detta med
Kopiera
Dela denna artikel

Hasselborg

Foto: Bildbyrån

AvJohan Wennerström
17/03/2018 på 14:37 | Uppdaterad 17/03/2018 på 14:55

Lag Anna Hasselborg reste till Pyeongchang och vann ett OS-guld. När VM i Kanada inleds i helgen är man plötsligt ett jagat villebråd. "Nu blir de ju laget som alla vill slå, men jag tycker att de hör hemma i en VM-final. De är på den nivån nu", säger Eurosports curlingexpert Sebastian Kraupp inför turneringen.

Under lördagen drar VM i kanadensiska North Bay igång, inte ens tre veckor efter att lag Anna Hasselborg säkrat Sveriges sjunde och sista OS-guld i Pyeongchang. I en närmast perfekt genomförd final besegrades värdnationen Sydkorea komfortabelt, men firandet på hemmaplan har fått vänta.

- Vi väntar med det storskaliga firandet till våren. Vi kände att vi ville ta det lugnt när vi kom hem. Det har mest varit fokus på att vara med familjen och ladda om, vila upp sig och komma tillbaka till normala träningsrutiner, säger skippern Anna Hasselborg till TT.

Curling

Höjdpunkter: Sverige - Ryssland

23/11/2019 PÅ 20:47

- Vi har försökt att lita på att formen är där. Fysiskt har vi kommit tillbaka efter urladdningen och den fysiska påfrestning som OS är. Nu är vi taggade och redo.

Sundbybergslaget har tagit stora kliv under de tre senaste säsongerna, och OS-guldet var kronan på verket. Trots att den förhållandevis stora mästerskapsrutinen saknades levererade laget när det gällde som mest. Eurosports expert Sebastian Kraupp imponerades främst av lagets höga lägstanivå och att man lyckades hämta sig efter två raka förluster i gruppspelet.

- Deras prestation är jäkligt stor, och det mest imponerande var att de fick ut allt de kunde i stundens allvar och gjorde en i stort sett fläckfri final. Att de skulle vara med och slåss om medaljerna trodde jag - de har utvecklats så pass mycket på slutet och är ju i toppen - men att de sedan skulle vinna guld…man visste att de hade kapacitet till att göra det, men det var inte självskrivet på något sätt, säger Kraupp.

I och med guldet, kliver man in som favorit i VM nu?
- En av dem i alla fall. Den andra favoriten är nog det kanadensiska laget med Jennifer Jones. Men jag tror att deras största match i det här världsmästerskapet kanske snarare blir mot sig själva, att de liksom inte tror för mycket om sig själva. De måste fortfarande spela väldigt bra curling för att ta guld och komma ihåg att göra grundjobbet. Det är liksom inte bara att ställa in skorna för att man tagit ett OS-guld.

Till skillnad mot laget som tvingades lämna OS redan efter gruppspelet skickar stornationen Kanada ett mer rutinerat lag anfört av skippern Jennifer Jones, ett lag som vann OS-guld i Sotji 2014. Kaitlyn Lawes vann dessutom OS-guld i mixedturneringen i Pyeongchang. Förutom Kanada pekar Kraupp ut Skottland och Schweiz som de kanske största utmanarna till Sverige. Enligt honom överpresterade Sydkorea (som har samma lag som i OS) och Japan i Pyeongchang, samtidigt som de andra underpresterade under stor press.

- Jag tror att Kanadas lag kommer att vara väldigt vasst, men jag tror ändå att tjejerna känner sig väl förberedda för att mäta sig med dem. De känner nog att de är på samma nivå nu, från att nog ha känt sig lite mer som underdogs tidigare.

Vad är en realistisk förhoppning att ha på Sverige?
- De ska definitivt vara topp-sex. Och nu när de vunnit OS-guld tycker jag att de ska vara i en VM-final. Jag tycker att de hör hemma där, det kravet kan man nog ställa nu. Om de däremot vinner guld eller inte har nog mer med tillfälligheter att göra och beror på om de får till en bra match. Men definitivt en medalj, och jag tycker att man till och med kan lägga ribben på en final nu när man etablerat sig än mer i toppen.

Du har själv spelat OS. Hur mycket sliter en sådan turnering fysiskt och mentalt?
- Det tar väldigt mycket kraft, det gör det. Men jag tror att tjejerna har haft en så pass rolig resa att det egentligen bara har gett energi snarare än tagit. Då handlar det nog i så fall mer om den mentala biten, om att förbereda sig och fokusera igen.

13 lag deltar i VM. De sex bästa går till slutspel, de två bästa direkt till semi. Trean möter sexan och fyran möter femman i semifinalkval. Efter semifinalerna spelas både final och bronsmatch. Trots OS-guldet har lag Hasselborgs målsättning inte förändrats - laget vill ta medalj på VM, en medalj som saknas i samlingen. I fjol blev det en fjärde plats.

- Vår nyckel i allt vi gör är att vara i nuet, och då spelar det ingen roll vad vi gjort tidigare utan vad vi gör framåt. Men det är klart att vi tagit med oss mycket positivt från OS, framför allt hur vi hanterade OS-upplevelsen som lag, säger Anna Hasselborg till TT.

Följ curling-VM i Kanada på Eurosport och Eurosport Player.

Curling

Höjdpunkter: Så säkrade Sverige EM-guldet

24/11/2018 PÅ 11:07
Relaterade ämnen
Curling
Dela detta med
Kopiera
Dela denna artikel