Eurosport

Nigerias damlag i bob skriver OS-historia i Pyeongchang

Nigerias damlag i bob skriver OS-historia i Pyeongchang

Den 24/01/2018 kl 14:07Uppdaterat Den 24/01/2018 kl 16:17

Vid OS i London 2012 sprang Seun Adigun 100 meter häck, sex år senare är hon med och skriver OS-historia för Nigeria i Pyeongchang.

De blev OS-klara i slutet av förra året, och när spelen startar i Sydkorea blir Nigerias bobdamer både landets första representanter någonsin i ett vinter-OS, såväl som de första afrikanska olympierna någonsin att delta i just bob.

Totalt har 55 afrikanska olympier från 13 länder deltagit i vinter-OS tidigare, mestadels i skidgrenar, och den bästa placeringen svarade Sydafrikas konståkningspar för 1960 i amerikanska Squaw Valley när de kom på 13:e plats.

Damernas bobtävling i Pyeongchang inleds den 20:e februari, på dagen 30 år efter att Jamaicas bobherrar rörde upp stort engagemang under OS i Calgary 1988.

Seun Adigun har berättat att allt hon visste om bob innan hon själv började hade hon lärt sig från kultfilmen Cool Runnings om just Jamaicas herrlag från spelen 1988.

Adigun har med sig Ngozi Onwumere och Akuoma Omeoga, samtliga uppväxta i USA med nigerianska föräldrar. Satsningen mot OS har möjliggjorts med hjälp av sponsorer och en publik insamlingskampanj som inbringat över 75 000 dollar.

Laget har varit öppet med att dokumentera sin resa på sociala medier, där man kunnat följa jakten på drömmen om en startplats i OS.

Allting började för fyra år sedan i Texas med att Adigun byggde en egen släde i trä. Nu är alltså den osannolika resan mot Pyeongchang fullbordad, och oavsett hur tävlingarna där slutar har man redan en plats säkrad i historieböckerna som Nigerias allra första vinterolympier.