Kvinnliga tränare, domare eller reportrar i och runt manlig lagiidrott är fortfarande en het fråga i många läger. Den omvända situationen är alla såklart vana vid, men det finns en bit kvar att vandra innan det kommer att ses som allmänt accepterat att en kvinna tränar ett herrlag i hockey eller fotboll, eller innan vi får se en kvinna vara huvuddomare i ett Stockholmsderby i allsvenskan.
Kanske är NBA en liten föregångare. Superstjärnan Lebron James fick förra året frågan om vad han tyckte att Spurs assisterande tränare Becky Hammond var aktuell för jobbet som huvudtränare för Colorado States herrlag, och var uppfriskande tydlig i sitt svar.
-Om du förstår sporten, så förstår du sporten. Ditt kön spelar ingen roll. Vi har så många kvinnlig reportrar som täcker basketen och som förstår. Kolla på Doris Burke, hon är en av de bästa vi har. Om du förstår hur spelet fungerar kommer alla acceptera dig. Det är samma med oss spelare. Vi kommer från olika platser, formade av olika erfarenheter och uppväxter. Kan du spela basket spelar det ingen roll, då kommer du att accepteras.
NBA
Magic förändrade synen på HIV för alltid
07/11/2018 PÅ 14:58
Kanske självklara ord för många, och det James säger är i sig kanske inte kontroversiellt, men man ska inte underskatta kraften i att den största stjärnan i NBA klär av en laddad fråga på det sättet när han lika gärna hade kunnat ducka den.
Och just NBA har varit föregångare på området tidigare. 28:e oktober 1997 anställde ligan Dee Kantner och Violet Palmer som de första kvinnliga huvuddomarna i en professionell herrliga någonsin. Både Kantner och Palmer var erfarna domare i damernas proffsliga, WNBA, och beslutet applåderades av Women’s Sport Foundation.
-Man måste berömma David Stern, (NBA:s högsta chef). Hans liga har alltid haft bäst facit av samtliga sporter när det kommer till representation och anställning av minoriteter och kvinnor, sa WSF:s VD Donna Lopiano.
Dee Kantner debuterade i matchen mellan Atlanta Hawks och Philadelphia 76’ers i november 1997 och dömde i NBA till 2002. Violet Palmer dömde säsongspremiären mellan Vancouver Grizzlies och Dallas Mavericks sista oktober 1997, och blev även den första kvinnan att döma en slutspelsmatch i april 2006. Palmers karriär sträckte sig ända till 2016, då hon gick i pension på grund av dåliga knän efter att ha dömt inte mindre än 919 matcher i NBA.
Basket
Dear Basketball - Kobes farväl
30/11/2018 PÅ 11:32