1991 var beröringsskräcken kring HIV och följdsjukdomen aids fortfarande otroligt stor. Vittnesmålen och historierna från de som var med på 80-talet när sjukdomen skördade osannolikt många människoliv, är bland de starkaste och sorgligaste man kan ta del av. Det var också sjukdomar som förknippades starkt med homosexuella och missbrukare, och ingen av dem stod speciellt starkt i samhällshierarkin.
Därför är det något alldeles speciellt som sker den 7:e november 1991, när Earvin Johnson inför en samlad presskår berättar att han har HIV.
Earvin ”Magic” Johnson var en megastjärna. Under 80-talet var han centralfiguren i det Los Angeles Lakers som kallades ”Showtime” och vann fem NBA-mästerskap. Alla generationer har en eller två spelare som står ut som de klarast lysande. Vi ser sannolikt de sista åren av Lebron-eran idag som har pågått sedan mitten av 00-talet. Parallellt med Lebrons tidiga år var det Kobe Bryant och Shaquille O’Neal, innan dem var det såklart Jordan, och på 80-talet var det Magic Johnson och Larry Bird.
NBA
Pionjärerna som blev först att döma i männens liga
28/10/2018 PÅ 10:50
Och Magic ansågs ha allt. Han var stjärnan i det titelvinnande lag som samlade Hollywood-eliten courtside, han var rik, talför och såg bra ut. Det var heller ingen hemlighet att han levde ett vidlyftigt liv med många kvinnor. När en sådan person ställer sig framför kamerorna 1991 och berättar att han har en dödlig sjukdom som dittills förknippats med homosexuella, narkomaner och utslagna, då skakar världen. Om Magic Johnson kan få HIV kan alla få det.
Att Magic vände synen på HIV och aids över en natt är såklart inte sant. Det är fortfarande en stigmatiserande sjukdom även om vi vet att man kan leva ett fullgott liv med bromsmediciner, och vetskapen om hur sjukdomen sprids är mer känd och etablerad idag än för 27 år sedan. Men Magic Johnson började stadigt förändra den allmänna synen på sjukdomen. Han skämdes inte, och han förkunnade att han minsann avsåg att leva många år till. Han föreläste och spred kunskap om sjukdomen, och även om han valde att pensionera sig från LA Lakers och NBA, var han ändå en del av det klassiska Dream Team som vann OS-guld i Barcelona 1992. Han gjorde till och med comeback 1996 och visade upp fina siffror innan han åter valde att sluta med basketen.
Som team president för Los Angeles Lakers och med en framgångsrik karriär efter pensionen som spelare ses Magic Johnson fortfarande som en positiv talesperson för HIV-smittade, han har förändrat synen på vem en männsika med HIV kan vara och vad de kan uträtta trots sin sjukdom. Hans superstjärnestatus har såklart hjälpt, liksom de medicinska framstegen. Hade han ådragit sig viruset tio år tidigare hade slutet på historien sannolikt varit av det sorgligare slaget.
Earvin Magic Johnson var inte den första stjärnan som drabbades av HIV, men han satte ett nytt ansikte på sjukdomen för 27 år sedan, och han har aldrig någonsin gömt sig.
Basket
Dear Basketball - Kobes farväl
30/11/2018 PÅ 11:32