1346 matcher för samma klubb, över 30000 poäng och 6000 assists, och fem mästerskapstitlar. Kobe Bryant är tvivelsutan en av NBA-historeins bästa och mest kompletta spelare. Men också en polariserande figur, ett högpresterande superproffs som ställde lika höga krav på de runtomkring som på sig själv. Inte något alla kan hantera, och konflikten med lagkamraten och superstjärnan Shaquille O'Neal är väldokumenterad.
Stjärnorna som passerat genom Los Angeles Lakers omklädningsrum är många, hela nio andra spelare har fått sina linnen upphängda i taket i Great Western Forum, men Kobe är den enda som fått två nummer pensionerade. Han bar nummer 8 och nummer 24 under vardera halvan av sin nästan 20 år långa karriär, så LA Lakers blev så illa tvungan att hissa båda numren.
Men något som står ut, och gör Kobe till en varmare och mer mänsklig person, är hans avskedsbrev "Dear Basketball", som publicerades i The Players Tribune 30/11 2015. Det var dags att avsluta en enorm karriär, kroppen höll inte längre. Brevet blev också till en animerad kortfilm som vann Bryant en Oscar 2018. Ett pris Bryant själv värdesatte högre än sina fem mästerskapstitlar. Ett perfekt avslut på en otrolig karriär.
NBA
Magic förändrade synen på HIV för alltid
07/11/2018 PÅ 14:58