Historia
Den padel som är på kraftig frammarsch i dag uppkom i Acapulco, Mexiko, 1969 och skapades av Enrique Corcuera. Sporten är i dag populärast i länder som Argentina och Spanien men har fått en rejäl skjuts även i andra europeiska länder de senaste åren. Turneringen i Båstad är första gången en World Padel Tour-tävling avgörs utanför den iberiska halvön (Portugal, Spanien, Andorra).

Spelplanen
Den vanligaste beskrivningen av padel är att det är en sorts blandning av tennis och squash. Skillnaden är att padel alltid spelas som dubbel, två mot två, på en spelplan som är 10x20 meter. Banan är omgiven av glas- och gallerväggar och har precis som en tennisbana ett nät som avgränsar planhalvorna.

Andra Sporter
Nya datum klara - så avgörs Europa League
17/06/2020 PÅ 16:03

Poängräkningen
Poängräkningen är densamma som i tennis.

Serven
Spelarna måste till skillnad från tennisen serva underifrån och med en studs i marken innan bollkontakt (bollen får inte studsa högre än midjehöjd). Serven måste studsa i motspelarens serveruta. Serven får därefter studsa upp i glasväggen, men inte i gallret - då är den felaktig. Två serveförsök gäller. Linjerna på banan används endast vid serve.

Spelet
Precis som i tennis gäller en studs innan bollen räknas som död. Det är tillåtet att spela volley (förutom på servereturer). Väggarna är i spel, förutsatt att bollen studsat i marken först. Det är tillåtet att spela bollen i sin egen vägg och över på motståndarens planhalva, däremot är det inte tillåtet att spela bollen i gallret på samma sätt.

SändningstiderI helgen sänder vi direkt från Swedish Padel Open i Båstad. Du följer semifinalerna i Kanal 9 och Eurosport Player från 11:45 på lördag den 28 juli, och finalen från 14:45 på söndag 29, även den i Kanal 9 och Eurosport Player.

Mer: Hur svårt kan det vara? Isabel Boltenstern testar padel

Andra Sporter
Helgens höjdpunkter på våra kanaler
14/12/2018 PÅ 13:45
Andra Sporter
Cykel, tennisfinal och motor - här är dagens höjdpunkter
14/10/2018 PÅ 09:25