Hansdotter skaffade sig ett gyllene utgångslänge redan efter första åket natten mot fredagen svensk tid. Svenskan var 20 sekunder efter ledande Wendy Holdener och gick ut som tvåa under en strålande sydkoreansk sol i Yongpyong.
• Se allt från OS på Eurosport Player
Det skulle visa sig tillräckligt. Hansdotter öppnade offensivt, låg på genom hela åket och gick i mål 32 hundradelar före Katharina Gallhuber. Sedan blev det en nervös väntan. Och det blev ett hundradelsdrama. Men Holdener gick i mål fem hundradelar efter, på andra plats.
PyeongChang
”F**, de ser ju nervösa ut” – återupplev dubbelgulden i slalom
28/02/2018 PÅ 17:00
- Det känns helt fantastiskt, obeskrivligt, säger Frida Hansdotter till Eurosport.
- Jag är mest nöjd med övre delen. När jag kastar mig ut och hela den insatsen. Jag känner verkligen att jag vill gå för det och ger verkligen allt, säger Hansdotter.
- Jag är en sådan tävlingsmänniska så man vill ju gå för det där guldet, när Mikaela (Shiffrin) öppnade för det lite i första och man kände att "oj, det finns ju ändå möjlighet för oss andra". Då kände man att det var guldet man ville åt.
SHIFFRIN MISSADE PALLEN
Storfavoriten Mikaela Shiffrin fick inte till det i varken första- eller andra åket och missade chansen att försvara OS-guldet från Sotji 2014. Hon blev fyra. Mellan åken berättade amerikanskan att hon kräktes inför tävlingen.
- Det kom ganska plötsligt och kändes nästan mer som ett virus än nerver, sa Shiffrin.
Katharina Gallhuber från Österrike tog överraskande bronset. Bakom Hansdotter svarade det svenska laget för en stark insats. Anna-Swenn Larsson låg trea inför andra åket och slutade femma. Emelie Wikström blev tolva, medan Estelle Alphand körde ur.
PyeongChang
Glädjevrålet efter Norges historiska bedrift
24/02/2018 PÅ 04:57
PyeongChang
Svenskt favoritfall - utslagna redan i kvartsfinal
24/02/2018 PÅ 02:54