”Det vore skönt att knäppa Henrik Kristoffersen på näsan i dag faktiskt”. Så sa André Myhrer med ett leende på läpparna inför det andra åket i torsdagens slalomtävling. Och så blev det.
35-åringen - som gör sitt fjärde OS, och låg på andra plats inför det andra åket - levererade när det gällde som mest och gick i mål 34 hundradelar före Ramon Zenhaeusern från Schweiz. Sedan blev det en nervös väntan på ledande Kristoffersen. Men norrmannen körde för ovanlighetens skull ur tidigt i sitt åk, och det blågula guldet var säkrat. Det första på herrsidan på 38 år, sedan Ingemar Stenmark vann i Lake Placid 1980.
"HAR INTE RIKTIGT LANDAT I DETTA"
- Det är helt sjukt, jag har inte riktigt landat i det här. Jag har varit så fokuserad hela dagen och försökt följa min plan. OS-guld känns helt sjukt. Det har varit min dröm hela mitt liv och nu har jag uppfyllt den, säger André Myhrer till Eurosport.
PyeongChang
”F**, de ser ju nervösa ut” – återupplev dubbelgulden i slalom
28/02/2018 PÅ 17:00
Tävlingen öppnade upp sig rejält sedan storfavoriten och slalomgiganten Marcel Hirscher körde ur redan i första åket. Han var en halvsekund efter Kristoffersen vid andra mellantiden när det tog tvärstopp. Myhrer berättade öppet mellan åken att han siktade på guld, och även om det andra inte blev en regelrätt fullträff höll veteranen ihop det tillräckligt.
- Jag var jätteglad att vara etta när jag kom ner. Det kändes som att jag hade lite strul i övre delen av banan. Vid sista krönet och ut mot flacken kände jag att "ska det bli något nu så är det nog bara att lägga på ett kol". Jag försökte åka så bra det gick och trodde nog kanske inte att det skulle räcka om Henrik kom ner, men ja... så är det.
JAKOBSEN ÖVERASKADE
Kristoffer Jakobsen överraskade rejält och slutade på en sjunde plats efter två vassa åk. Han var överlycklig i en känslosam intervju med Eurosport efter det första:
Mattias Hargin, den tredje svensken i tävlingen, slutade på 19:e plats.
PyeongChang
Glädjevrålet efter Norges historiska bedrift
24/02/2018 PÅ 04:57
PyeongChang
Svenskt favoritfall - utslagna redan i kvartsfinal
24/02/2018 PÅ 02:54