Chansen att ta OS-guld infaller vart fjärde år för en vinteridrottare. Det är inte som i världscupen där det ges en ny möjlighet veckan efter ett misslyckande. För Sveriges båda trettio-plussare Frida Hansdotter och André Myhrer kan spelen i Pyeongchang ha varit den sista chansen. Vad rörde sig då i deras huvud under tävlingsdagen?
– Jag är faktiskt förvånad att jag inte var mer nervös. Jag känner bara när jag blickar tillbaka på den dagen att jag startade redan på morgonen och kände att jag ska njuta. När jag stod på start och kollade runt kände jag att fan de ser ju nervösa ut, berättade Frida Hansdotter för Anja Pärsson efter guldet.
André Myhrer kommer att vara 39 år när nästa OS-chans ges och Pyeongchang-spelen var hans fjärde försök.
PyeongChang
Glädjevrålet efter Norges historiska bedrift
24/02/2018 PÅ 04:57
– Jag var inte så jättenervös när jag vaknade, mer nervös mellan åken. Gammal brukar ju vara äldst, säger Myhrer med ett skratt och fortsätter, nämen det kändes som om jag hade rutinen på min sida.
Se mer:
Taxi Pyeongchang med Frida
Taxi Pyeongchang med André Myhrer

Stenmark hyllar slalomduon

Sverige är bortskämt med alpina framgångar på damsidan. Både Anja Pärsson och Pernilla Wiberg har stått överst på OS-pallen.
På herrsidan har det varit desto skralare. Det har inte blivit ett enda olympiskt guld sedan Ingemar Stenmarks 1980, tre år tidigare än André Myhrer föddes.
– Att få komma till Pyeongchang och ta det där efterlängtade guldet betyder allt. Att få kröna min karriär med ett OS-guld är helt obeskrivligt, säger Myhrer efter att ha landat i Sverige igen.
André Myhrers slalomguld var dramatiskt. Med endast den norske suveränen Henrik Kristoffersen kvar var svensken i ledning. Då körde Kristoffersen ur och guldet var säkrat.
– Han såg säker ut. Jag vet att han är en bra flackåkare, men idag var det nästan tvärtom. Han åkte bra i branten. Jag tror att det var det som var avgörande att han verkligen fick till det, sade Ingemar Stenmark efter guldet.
För Frida Hansdotter var det ett hundradelsdrama där ledande Wendy Holdener tappade hundradel efter hundradel till svenskan och till slut stod hon där som slutsegrare, Frida Hansdotter. Även här spelade rutinen in enligt Stenmark.
– Hon åker säkert. Hon åker lite bredare och kanske lite djupare också. Jag tyckte att det kändes väldigt stabilt båda åken.
Frida Hansdotter har under världscupsäsongen varit den enda åkare som inte har kört ur en enda gång, men varit ständigt tvåa efter jättetalangen Mikaela Shiffrin.
Nu kan både Hansdotter och Myhrer alltsåblicka tillbaka på ett OS där svensk rutin vägde tyngst och gav dubbla guldmedaljer i slalom.

Läs och se mer om slalomgulden

OS-guld för André Myhrer: ”det är helt sjukt”
Stenmark om Myhrers guld: ”Helt fantastiskt”
Här landar André Myhrer på hemmaplan
OS-guld för Hansdotter: ”obeskrivligt”
Anjas känslosamma reaktion på Hansdotters guld
Här överraskas Hansdotter: ”Fridaaaa”
PyeongChang
Svenskt favoritfall - utslagna redan i kvartsfinal
24/02/2018 PÅ 02:54
PyeongChang
Alpinåkarna som kör nya OS-grenen: "Ett starkt lag"
23/02/2018 PÅ 11:32