Eurosport

Le Mans och annan motorsport

Le Mans och annan motorsport

Den 03/06/2018 kl 11:25Uppdaterat Den 03/06/2018 kl 11:28

Le Mans klassiska 24-timmarslopp och annan toppracing på Eurosports kanaler i juni.

Det superklassiska 24-timmarsloppet i Le Mans avgörs i år 16-17 juni och skådeplatsen för dramat är förstås drygt 13 kilometer långa Circuit de la Sarthe (populärt kallad Bugatti-banan) utanför Le Mans i Frankrike. Loppet är en av motorsportens största klassiker och det äldsta årligt återkommande uthållighetsloppet för bilar. Vi är nu framme vid upplaga nummer 86 sedan starten 1923. Eurosport 1 och Eurosport Player direktsänder från loppet men dessutom från träningar och kval dagarna före och uppvärmningen. Under veckan direktsänds även magasinprogrammet Le Mans Extra med reportage, intervjuer och analyser och Le Mans Coach med senaste nytt och snabbanalyser. Sammanlagt blir det nästan 40 timmar direktsändning från Le Mans 24-timmars.

Precis som förra året är svenskarna Henrik Hedman (Team Dragonspeed) och Niclas Jönsson (Euroasia Racing) med i loppet. Jönsson gör sin trettonde start i Le Mans. Hedman tävlar i LMP 1-klassen och Jönsson i LMP 2.

250 000 åskådare väntas följa loppet på plats runt banan som stod klar 1923 och rymmer 38 kurvor. Topphastigheten under loppet ligger numer på ungefär 330 km i timmen (ett tag var man uppe i över 400 km i timmen men banan har av säkerhetsskäl gjorts långsammare). Vanligast är att ett team består av tre förare som byter av varandra för att klara påfrestningen av att bemästra bilarna så länge under så tuffa omständigheter. Förra året vanns det uthållighetskrävande loppet av Porsche LPM Team med Timo Bernhard (Tyskland), Brendon Hartley (Nya Zeeland) och Earl Bamber (Nya Zeeland) bakom ratten. De hann 367 varv runt banan och slog därmed tvåan, Jackie Chan DC Racing med ett varv.Segern var mesta mästarna Porsches tredje raka. Porsche har vunnit Le Mans 19 gånger, Audi 13 gånger och Ferrari 9 gånger.

Dansken Tom Kristensen är den mest framgångsrika föraren någonsin med ett fantastiskt segerfacit på nio titlar. Senast en svensk vann här var 1997 när Stefan Lill-Lövis Johansson ingick i samma team som Michele Alboreto och nämnde Kristensen.

Motocross-VM får vi se direkt- och eftersänt från Matterley Basin i Storbritannien, Saint Jean d’Angely i Frankrike och Mantova i Italien. Formel E direktsänds från Zürich i Schweiz och Endurance-VM för motorcyklar kör åttatimmarslopp i tyska Oschersleben. Superbike- och Supersport-VM tävlar i tjeckiska Brno och i Laguna Seca, USA. Speedway-EM inleder säsongen i polska Gniezno och WTCR tävlar i Vila Real i Portugal. Tyska DTM-serien med bland andra svenske Joel Eriksson bland förarna tävlar på Hungaroring utanför Budapest och Norisring i Nürnberg under månaden. Tysken René Rast vann DTM förra året.

Le Mans Extra: direkt 13-14 och 16-17 juni på Eurosport 1
Le Mans (träning och kval): direkt 13-14 juni på Eurosport 1
Le Mans 24-timmarslopp: direkt 16-17 juni på Eurosport 1 och Eurosport Player
Motocross-VM: direkt och eftersänt 3, 10 och 17 juni på Eurosport 2
Formel E: direkt 10 juni på Eurosport 2
Endurance-VM (mc): direkt 9 juni på Eurosport 2
Superbike- och Supersport-VM: direkt och eftersänt 9-10 och 23-24 juni på Eurosport 1 och Eurosport 2
Speedway-EM: direkt 23 juni på Eurosport 1
WTCR: direkt 24 juni på Eurosport 1

All information med reservation för eventuella ändringar
DTM: direkt 2-3 och 23-24 juni på Eurosport 1 och Eurosport 2