Eurosport

Full fart mot säsongsavslutning

Full fart mot säsongsavslutning

Den 02/10/2017 kl 10:25Uppdaterat Den 02/10/2017 kl 10:27

I oktober går motorsporten på högvarv och mot mål. Vissa tävlingsserier som vi följt under året avslutas medan andra gasar på mot en målflagga som viftas i november.

Tyska standardbilsmästerskapet DTM toppas med två tävlingshelger kvar av svenske Mattias Ekström. Skulle han hålla den positionen även efter avslutningen på Hockenheim 14-15 oktober så vinner han den prestigefyllda titeln för tredje gången i karriären (han vann även här 2004 och 2007). Audi som Ekström kör för toppar även team- och tillverkarmästerskapet.

VM-motsvarigheten till DTM är FIA WTCC (Standardbils-VM) och även här finns det stort svenskintresse eftersom Thed Björk i allra högsta grad är med i kampen om förarmästerskapet, inför de fyra avslutande tävlingshelgerna ligger Björk på andra plats. Dessutom ligger Volvo precis bakom Honda i märkesmästerskapet (566 mot 574 poäng). Årets sjunde deltävling sker på fyra kilometer långa Ningbo International Speedpark i kinesiska sjumiljonersstaden Ningbo 14-15 oktober. Två veckor senare blir det racing på Twin Ring Motegi i Japan. Sedan återstår två tävlingshelger i november av säsongen.

Supersport- och Superbike-VM rullar i mål i Qatar i november men innan dess ska tävlingshelgerna på Circuit de Nevers Magny-Cours i Frankrike och Circuito de Jerez i Spanien avgöras. Britterna dominerar Superbike stort med de tre översta placeringarna, Jonathan Rea leder, och fem förare på topp 10. I Supersport är det tätt i toppen med Kenan Sofuoglo från Turkiet på 145 poäng och fransmannen Lucas Mahias på 141. Svenske Christoffer Bergman hittar vi på 26.e plats i sammandraget.

Det blir även direktsänd motorsport från Blanc Pain Endurance Series (Barcelona, Spanien), British Superbike Championship (BSB) som åkt över kanalen för att tävla på Assen i Nederländerna och kör hemma på Brands Hatch, FIA ETCC (Most, Tjeckien), Endurance-VM för bilar som kör 6 Hours of Fuji i Japan och Porsche Super Cup som tävlar i Mexico City.

Dessutom eftersänds nationstävlingen Motocross of Nations som avgörs i Matterley Basin i Storbritannien. Frankrike har vunnit de tre senaste upplagorna av tävlingen som körts årligen sedan 1947. USA är framgångsrikast med 22 segrar. Sverige har tagit hem titeln sju gånger. Årets svenska lag består av Filip Bengtsson, Alvin Östlund och Fredrik Norén.

DTM:direkt 14-16 oktober på Eurosport 2
FIA WTCC:direkt 14-15 och 28-29 oktober på Eurosport 1 och Eurosport 2
Superbike-VM och Supersport-VM: direkt 30 september samt 1 och 21-22 på Eurosport 1
Blancpain Endurance Series: direkt 1 oktober på Eurosport 2
British Superbike Championship (BSB): direkt och eftersänt 1 och 15 oktober på Eurosport 1
FIA ETCC:direkt 8 oktober på Eurosport 2
Endurance-VM (bil): direkt 15 oktober på Eurosport 1
Porsche Supercup: direkt 27 och 29 oktober på Eurosport1
Motocross of Nations: eftersänt 1 oktober på Eurosport 2

All information med reservation för eventuella ändringar