Världen har blivit galen

Världen har blivit galen
Den 11/10/2012 klockan 06:00

Jag har personligen aldrig stött på rasism på pressläktaren i Malmö, men det är också Malmö, en stad där du antingen är en rasist och är öppen med det, eller så är du inte det.

De senaste åren har dock vindarna vänt på ett nationellt plan. Nu kallas mörkhyade människor för svartingar på ett nedlåtande vis och detta försvaras av en samling äldre Viagrapumpade män. Jag kan till och med på sätt och vis förstå att detta händer. Äldre människor förtjänar all respekt, mer än någon annan (ja alltså, ni förstår vad jag menar), men att de kan bilda rasistiska flock vet alla som åkt buss från Limhamn någon gång.

Det som irriterar mig i den här härvan och som är anledningen till varför jag skriver detta flera dagar efter incidenten är snarare efterspelet i media. Jag fick en chock när jag såg att Erik Niva och Tommy Engstrand skulle debattera detta.

Debattera vad? Om det är okej att vara en rasist? Eller skrika rasistiska saker? Hur är det något att debattera? Erik Niva gjorde bra ifrån sig i "debatten", men det är inte svårt att göra bra ifrån sig i en debatt där det handlar om att slå in en öppen dörr.

Vad ska vi ha debatter om i framtiden? Om att det är okej att vara nazist? Ifall könsdiskriminering är okej? Eller vi kanske ska diskutera om det ändå kanske är helt okej att det förintades judar? Det var ju ändå så längesen och det var en annorlunda värld då (vanligaste argumentet från Tommy Engstrand).

Idag berättar Charlie Mian, AIK:s lagledare att det inte ens var första gången Bo Hansson skrek rasistiska tillmälen till utländska spelare i AIK.

När jag lugnar ner min ilska läser jag en krönika från Jennifer Wegerup. Då brister det för mig. Hon ställer i någon helt makalöst korkad krönika rasism mot könsdiskriminering (båda är lika illa, men hon vill göra jämförelser och hävdar att detta blåsts upp mer än IKEA-skandalen) och vill att vi slutar "jaga" Bosse Hansson och att man inte ska kritisera personer på det sättet eftersom det ändå inte ändrar dem.

HAR VÄRLDEN BLIVIT GALEN!?

********************

OM - Marseille var ett bevis på hur ojämn franska ligan är. En fantastisk första halvlek med spel på allra högsta nivå följdes av en halvlek som fick Allsvenskan att framstå som en VM-final.

********************

Rasismproblem finns på andra ställen också. T.ex. lite oväntat på Borussia Dortmunds världskända läktare.

********************

Bli inte förvånade om Ranégie spelar sig till en startplats mot Tyskland.