Eurosport

800 timmar direktsänd vintersport!

Följ skid-VM!

Den 22/02/2017 kl 12:04

Eurosport 1 och Eurosport 2 direktsänder över 800 timmar vintersport säsongen 2016/2017 och ännu mer blir det på Eurosport Player.

Äntligen är det dags för längd-VM i Lahtis och de svenska stjärnorna med Stina Nilsson och Charlotte Kalla i täten siktar på en nytt svenskt medaljregn. Eurosport 1 visar samtliga tävlingar med Kristallenvinnaren Roberto Vacchi som kommentator och världsmästaren Per Elofsson som expert. - Stina är vårt största guldhopp, menar Elofsson som vann två VM-guld i Lahtis 2001.

OS i Sotji 2014 och VM i Falun 2015 blev båda stora svenska längdsuccéer. Vem minns inte de dubbla OS-stafettgulden i Sotji och Johan Olssons och Charlotte Kallas VM-guld från Falun? Nu laddar de svenska åkarna om och den allra största guldchansen kommer redan under torsdagens sprint.

Stina Nilsson har dominerat sprinten i vinter och slog tämligen enkelt värsta rivalen Falla från Norge när genrepet avgjordes i Otepää i helgen. På torsdag ger sig Nilsson tillsammans med Hanna Falk och Ida Ingemarsdotter sig ut på medaljjakt medan det största medaljhoppet på herrsidan heter Teodor Peterson.

- Stina har imponerat stort under vintern och inte minst senast i Otepää. Jag tycker att banan passar henne dessutom och hon är favorit. Teodor har medaljchans men det är tajtare där, säger Per Elofsson.

Efter sprinten radar medaljchanserna upp sig med Charlotte Kallas kamp mot norskorna i skiathlon och 10 km klassiskt, lagsprinten där Stina Nilsson kör och inte minst stafetterna nästa vecka där de svenska lagen har abonnerat på medaljer de senaste mästerskapen.

- Att Kalla körde så bra som hon gjorde under SM och i Otepää i helgen gör henne till en klar medajlkandidat. Det klassiska loppet i helgen var kanske det bästa hon gjort någonsin i den disciplinen. För herrarna är det mer ovisst med Johan Olssons sjukdom och Calle Halfvarsson och Marcus Hellner som i och för sig har gjort stabila lopp men som måste överträffa sig själva för att det ska bli medalj, menar Elofsson som tror på norska framgångar även i Lahtis.

Och vem blir drottning och kung i VM?

- Marit Björgen kommer att bli VM-drottning, det är inget snack om saken. Dessutom såg Martin Johnsrud Sundby ruggig ut senast och kommer att bli svår att peta ned som VM-kung.

Det finns med andra ord all anledning att kolla in Eurosport och sändningarna från Lathis. Kommentatorer är Roberto Vacchi, Per Elofsson och Paul Ahlgren på längdskidorna medan Marit Nybelius kommenterar backhoppning och nordisk kombination.

TÄVLINGSSCHEMA

22 februari 12.50 Kval, 5 km fristil (damer)
22 februari 14.20 Kval, 10 km fristil (herrar)
23 februari 16.30 Sprint fristil (damer och herrar)
25 februari 10.30 Skiathlon 7,5 + 7,5 km (damer)
25 februari 13.15 Skiathlon 15 + 15 km (herrar)
26 februari 12.15 Lagsprint (damer och herrar)
28 februari 12.30 10 km klassiskt (damer)
1 mars 12.30 15 km klassiskt (herrar)
2 mars 13.30 Stafett (damer)
3 mars 12.15 Stafett (herrar)
4 mars 13.15 30 km fristil (damer)
5 mars 13.15 50 km fristil (herrar)

Fyra VM och ett år kvar till vinter-OS

VM i alpint avgörs i St. Moritz i Schweiz 6-19 februari. Alpina VM har avgjorts sedan 1931 och årets upplaga är nummer 44. Vid förra VM i USA 2015 blev Österrike den mest framgångsrika nationen med 5 guld, 3 silver och ett brons. Sverige kom åtta i medaljligan efter silver av Frida Hansdotter i slalom och brons i lagtävlingen samt till Jessica Lindell-Vikarby i storslalom. St. Moritz står som värd för alpina VM för femte gången och Schweiz för nionde gången (bara Österrike har arrangerat lika många gånger). Vid VM i Vail/Beaver Creek 2015 vanns damernas guld av Tina Maze (störtlopp, superkombination), Anna Fenninger, numer med efternamnet Veith, (Super-G, storslalom) och Mikaela Shiffrin (slalom). På herrsidan togs segrarna hem av Patrick Küng (störtlopp), Hannes Reichelt (Super-G), Ted Ligety (storslalom), Jean-Baptiste Grange (slalom) och Marcel Hirscher (superkombination). Framgångsrikaste svenska utförsåkarna genom tiderna i VM är Eurosports expert Anja Pärson med elva medaljer och Ingemar Stenmark med sju. 2019 avgörs VM i Åre.

9-19 februari är det dags för Skidskytte-VM i Hochfilzen i Österrike. VM har avgjorts sedan 1958 för herrar och sedan 1984 för damer och är framme vid den 54:e upplagan. Vid förra VM i Oslo 2016 dominerade Frankrike med tre individuella guld för Martin Fourcade och två för Marie Dorin Habert, de bägge ingick också i det segrande franska mixedstafettlaget. Frankrike bärgade dessutom fyra silver och ett brons. Norge blev näst bästa nation med fyra guld, två silver och tre brons. 2019 avgörs VM i Östersund. Dessutom blir det direktsändningar från junior-VM i skidskytte som avgörs i Osrblie i Slovakien.

Skid-VM, med tävlingar i längdåkning, backhoppning och nordisk kombination, hålls i finska Lahtis 22 februari till 5 mars. Förra VM avgjordes på Lugnet i Falun 2015 och dominerades totalt av Norge som tog mer än dubbelt så många medaljer som tvåan Tyskland och trean Sverige. Svenska framgångar saknades dock inte i längdspåren där både Charlotte Kalla och Johan Olsson tog guld i fri stil, över 10 respektive 15 kilometer. Charlotte Kalla tog även brons i skiathlon och över 30 km klassiskt. De svenska damerna fixade silver i stafetten och samma valör blev det för Stina Nilsson i sprint och för Stina i par med Ida Ingemarsdotter i sprintstafetten. Johan Olsson tog utöver guldet dessutom brons på 50 km klassiskt och de svenska herrarna bärgade silvret i stafetten.

Alla VM till trots blir det förstås världscuper också i februari. Alpina världscupen får vi följa från Kvitfjell i Norge där herrarna tävlar i störtlopp och Super-G. Längdåkningsvärldscupen testar OS-känslan i sydkoreanska PyeongChang och tävlar dessutom i estniska Otepää. Backhopparna är också i PyeongChang men inte innan de hunnit med backarna i tyska Oberstdorf och japanska Sapporo. Världscupen i nordisk kombination tävlar också i PyeongChang och Sapporo. Freestylevärldscupen kör i Mammoth (USA), Feldberg (Tyskland), Bokwang (OS-tävlingsorten i Sydkorea), Idre (Sverige, 12 februari), Quebec (Kanada) och Sunny Valley (Ryssland) medan snowboardvärldscupen är på samma ställen om vi tar bort Idre och Sunny Valley samt lägger till Kazan (Ryssland). Rodelvärldscupen håller sig i Tyskland under februari och tävlar i Oberhof respektive Altenberg. Konståkning får vi från Four Continents Championships och Gangneung City på Sydkoreas östkust där även OS-tävlingarna i konståkning kommer att avgöras 2018. Från Vinteruniversiaden som avgörs i Almaty, Kazakstan, kommer vi bland annat att få se ishockey, konståkning, alpint, längdåkning, skidskytte och snowboard.

Bandy-VM: direkt 29 januari - 5 februari på Kanal 5 och Eurosport 1 (HD)
Alpina VM: direkt 7-19 februari på Eurosport 1 (HD)
Skidskytte-VM: direkt 9-19 februari på Eurosport 1 (HD)
Junior-VM i skidskytte: direkt och eftersänt 23-28 februari på Eurosport 2 (HD)
Skid-VM: direkt 22 februari – 5 mars på Eurosport 1 (HD)
Alpina världscupen: direkt 25-26 februari på Eurosport 2 (HD)
Längdåkningsvärldscupen: direkt 3-5 och 18-19 februari på Eurosport 1 (HD) och Eurosport 2 (HD)
Backhoppningsvärldscupen
: direkt 3-5, 10-12 och 14-16 febr. på Eurosport 1 (HD) & Eurosport 2 (HD)
Nordisk kombination: direkt och eftersänt 4-5 och 10-11 februari Eurosport 1 (HD) & Eurosport 2 (HD)
Freestylevärldscupen
: direkt och efters. 3-5, 10-12 och 25 febr. på Eurosport 1 (HD) & Eurosport 2 (HD)
Snowboardvärldscupen: direkt och eftersänt 3-4, 11-12 och 26 på Eurosport 1 (HD) & Eurosport 2 (HD)
Rodelvärldscupen: direkt 4-5 och 25-26 februari på Eurosport 1 (HD) och Eurosport 2 (HD)
Four Continets Championships: direkt och eftersänt 17-19 februari Eurosport 2 (HD)
Vinteruniversiaden: direkt 30 januari – 8 februari på Eurosport 1 (HD) och Eurosport 2 (HD)

All information med reservation för eventuella ändringar

0
0