Så rättvist och skoningslöst är spelet fotboll

Så rättvist och skoningslöst är spelet fotboll
Den 03/07/2012 klockan 12:43

Det började visserligen väl. AIK tog ett tydligt kommando över matchen, som om spelarna stulit hemmalagets putsduk, och Rikard Norling såg nästan ut att mentalt orientera sig i sin bröstficka medan han bet sig i tungan men bortalagets inledande övertag var mer ett halvt tårtljus i ett halmhus för vargen att blåsa ut än ett faktiskt fundament.

AIK begav sig in i ett ungt projekt. Ett slags tes. Ett tappert försök.

Pressa Malmö högt upp? Vågat? Värt applåder?

Det beror ju helt på utförande men det kunde ha lyckats och även efter 2-0 är känslan att vi kan vända med 0-2 till 5-2 mot IFK Norrköping färskt i minnet.

Då, mot Norrköping, kom Daniel Gustavssons 1-2 likt en hänsynslöst vass bumerang i bakhuvudet på gästerna. AIK:s supportrar hann inte vädra ett eventuellt missnöje; istället ny energi att bygga vidare sin matchkropp på. Och den våg som laget med hjälp av Råsunda och publiken formerade visade sig vara hela vägen till Svarta havet. Bestämdhet i tekniska aktioner och många aktiva deltagare i de arbetsuppgifter som krävs både defensivt och offensivt för att vända uppåt och vinna. Medvetna och övertygade deltagare mot ett för stunden klart formsvagt och osäkert motstånd.

Nu, mot Malmö, samlade vi inte lagets olika komponenter tillräckligt för att bryta uppspel, vinna närkamper, täcka inlägg, stå i vägen för skott, positionera sig för returer och andra framtidssysslor. Energinivåerna såg inte ut att finnas där, liksom AIK-spelarnas tro på sin individuella och lagets skicklighet aldrig riktigt kunde urskönjas. Malmöbröstkorgar tog emot svartgula huvuden vid i stort sett varje offensivt försök och sedan några otydliga utsvävningar till att avbryta blå attacker, en halvmeter för långt ifrån. Passningar från AIK-backlinjespelare till AIK-mittfält där passningarna ofta är för svaga i sina tekniska utföranden och med mottagare som inte är tillräckligt redo och kvicka nog att föra tråden vidare.

AIK:s spelare spelade inte "som ett juniorlag" som det många gånger nonchalant kan beskrivas men vi spelade som ett väldigt färskt lag utan erfarenhet om att det straffar sig att inte göra precis allt mot Malmö FF på bortaplan för att minimera risker att släppa in mål bakåt och öka chanser att göra ett eller ett par framåt.

Projektet vi höll på med igår var trots allt inte mil från att komma i land men ibland räcker ett par motståndarfötters marginal för att utgöra en skillnad om 4-0. Så rättvist och skoningslöst är spelet fotboll.

/Producenten

Twitter:
https://twitter.com/Baxtersgarden