Kappvändare som jag är: Bäva månde Elfsborg

Kappvändare som jag är: Bäva månde Elfsborg
Den 02/07/2012 klockan 21:48

Jag skrev innan kvällens matcher att det började kännas lite som 2010. Den där känslan har inte direkt bedarrat efter att ha bevittnat de här två slaktmatcherna.

Malmö FF går alltså ut och gör 4-0 på 41 minuter mot det AIK som tydligen ska ha Allsvenskans bästa försvar.

Helsingborg, detta Helsingborg som knappt lyckats vaska fram ens fyra målchanser under säsongen, går ut och gör 4-1 på Geflebussen.

***

Om vi börjar i Malmö.

Det blev aldrig någon match av det. Andreas Alm gjorde som Erik Hamrén i EM-premiären: Med ett obalanserat lag och hög press försökte han få sitt AIK att bekämpa eld med lite syrefattigare eld.

Det var naivt och det gick inget vidare.

Hans vän Rikard Norling satt på alla trumfkort och kunde stå där vid sidan och bara mysa. Mysa och humma och fundera ut snillrika metaforer att delge pressen efteråt.

Och på något vis var det självklart att det skulle vara just Wilton - med sitt AIK-förflutna - och Durmaz - i sin kanske sista match på Stadion - som fick bli tvåmålsskyttar i den här sanslösa krossen.

Om jag för en månad sedan eller två skrev att hösten skulle bli lång och ruggig så tar jag tillbaka det nu. Kappvändare som jag är. Allsvenskan-idealist som jag är.

***

Och Helsingborg då. 4-1 mot Gefle. Helt plötsligt skapade de röda fler målchanser per minut än vad man gjorde per match i våras. Walid Atta satte tonen när han nickade in ledningsmålet redan efter tio minuter. En ex-AIK:are även det, det gick bra för de flesta sådana i kväll.

I den andra halvleken gjorde Alfred Finnbogason, som fortfarande ser ut att vara en ganska dålig fotbollsspelare, sitt sjätte, sjunde och åttonde mål för säsongen och helt plötsligt är Helsingborg trea i Allsvenskan. På något vis gick de efter alla mål om AIK av bara farten.

Jag vidhåller att guldracet inte är för HIF i år, men nog ska de kunna locka fler än 8597, som var dagens publiksiffra, till Olympia under höstens matcher. Och nog är det väl ett alldeles underbart trevligt besked inför sensommarens spännande Champions League-kval.

***

4-0, 4-0 sa jag innan. För jävla dåligt tippat. Som tur var satsade jag bara pengar på MFF-resultatet och stolt som en tupp - och nyrikare än innan - funderar jag som bäst på vad jag ska investera rikedomarna i.

***

Bäva månde Elfsborg.

@JensDahlkvist - på Twitter