Det kommer krävas snatteri av "Snuffes" giffar

Det kommer krävas snatteri av "Snuffes" giffar
Den 27/08/2012 klockan 15:16

Häcken har vållat MFF månget problem säsongen 2012. Minns den hiskeliga 0-5-förlusten på Rambergsvallen i april, eller den mållösa historien för tre veckor sedan - senast Malmö FF lattjade hemmamatch i allsvenskan.

Men i går gladde hisingarna. 4-2-segern mot Häcken gör att serietoppen nu är ett getingbo där - om MFF tar poäng i kväll mot Sundsvall - bara fem poäng skiljer mellan ettan och fyran.

Smaskigt.

Och visst kommer Malmö ta poäng i kväll. Sören Åkeby är tillbaka på gammal mark, mark där han minst sagt inte är särskilt populär. Trevlige "Snuffe" ledde MFF under kräftgångsåren 2006 och 2007 och även om han för all del var ansvarig för en hel del vansinniga laguttagningar, tycker jag hans renommé i supporterkretsar är lite väl ärrat i kanten.

När Malmö avslutade vårsäsongen genom att spela 1-1 uppe i Sundsvall var det en ren och skär poängstöld. Ett uselt MFF kunde skatta sig lyckligt över pinnen som de var allt annat än värda.

Jag tror att det krävs ett liknande snatteri, fast från Sundsvall då, om MFF ska poängtorska i kväll. Så mycket bättre än ett gäng eländiga giffar ska de himmelsblå vara - framförallt på hemmaplan.

***

Det kunde varit ytterligare ett lag med i den där toppstriden. Men Helsingborg vek ner sig å det grövsta i Stockholm och kan nu definitivt räknas bort (Jaja, jag vet att jag redan dissat deras guldchanser i tre månader). HIF får hoppas att något lag i toppkvartetten tappar stinget och för att på så sätt smyga fram och knipa den tredje- eller fjärdeplats som krävs för nytt Europaspel.

Om de nu inte helt förlitar sig på sitt trumfkort, svenska cupen - i maj nästa år spelas finalen på Friends Arena i Stockholm.

***

David Löfquist verkar så gott som klar för MFF. Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka. Jag avskyr smeknamnet "Löken", men gillade vad jag såg av honom i Mjällby-tröjan.

Känns det inte lite Andreas Yngvesson över honom? På gott och på ont.

***

De två senaste gångerna Gif Sundsvall varit i Malmö och spelat allsvenskt har det blivit storstryk, 2-6 (2005), 2-6 (2006).

***

Nikola Djurdjic var - tillsammans med virrpannan Ardian Gashi - Helsingborgs bästa spelare i CL-kvalet mot Celtic. Och mot Djurgården slog den nye serben till med ett högkaratigt avslut som för en kort tid kvitterade tillställningen.

Av det som visats hittills håller jag Djurdjic som en betydligt bättre spelare än något överskattade Alfred Finnbogason som hastigt och mindre lustigt försvann till Heerenveen.

Och med Alejandro Bedoya till höger kan det faktiskt bli ett smarrigt Europa League-gruppspel så småningom. Jag kommer sitta bänkad på fredag när lottningen sker.

...och Thomas Sörum, inte att förglömma. Norrmannen som varit usel i år såg vass och påhittig ut i första halvleken mot Celtic. Det syntes att han trivdes ypperligt i Djurdjics nygamla sällskap.

- Jag tror inte jag har sett Sörum så bra som han var i dag, sa Åge Hareide efter matchen.

Ja, det är bara att instämma och då har jag ändå inte glömt hans hattrick i returen mot Slask Wroclaw.

***

Jag tror Malmö FF vinner med 3-0 i kväll.

Och jag tror att Helsingborg blir utslaget i Skottland. Ska vi säga 1-1 i returen?

***

@JensDahlkvist - på Twitter