Derbydags: Just nu är HIF bättre än MFF

Derbydags: Just nu är HIF bättre än MFF
Den 24/09/2012 klockan 15:50

Om helgen var en försmak kommer Malmö FF att förgöra Helsingborg på Olympia. Men det var den nog inte.

Efter MFF:s tråckliga, jobbiga, viktiga, turliga 1-0-seger mot Åtvidaberg i måndags skrev jag att vinsten betyder att de himmelsblå inte spelar derby med kniv mot strupe. På sätt och vis gör de det inte heller. Men ett derby är ett derby är ett derby - och nog fan står de elva med startförtroende där i kväll med i alla fall en liten trubbig stilett mot sina välrakade halsar.

Men mer på grund av prestige och inramning än toppstridstryck. Elfsborgs - högst oväntade - och AIK:s - smått oväntade - poängtapp i går spädde ytterligare på min känsla att det inte är dagens match som är den sportsligt viktigaste av de som återstår för MFF.

Tre poäng i veckans matcher - MFF möter IFK Göteborg hemma på torsdag - och laget är kvar i guldstriden på riktigt allvar. Mer än tre poäng och jag undrar om inte Malmö seglar upp som den allra största guldfavoriten.

***

"Malmö ett ett välorganiserat lag, men det är ett lag vi ska slå", säger HIF:s Nikola Djurdjic till hd.se.

Helsingborgs nyförvärv har ett rätt och ett fel.

Malmö FF är inte särskilt välorganiserade just nu. Det ihoplappade försvarsspelet - ett insläppt mål på de tre senaste matcherna - är en chimär. MFF har bjudit frikostigt även efter 1-4-torsken mot Elfsborg för dryga månaden sen. Skillnaden är att motståndet har varit betydligt mindre effektivt.

Däremot har Djurdjic rätt i att Helsingborg ska kunna slå Malmö.

Just nu, just i dag, är HIF ett bättre fotbollslag än MFF.

***

Ivo Pekalski fattas fortfarande och även om Erik Friberg växer från match till match så är HIF:s mittfält med Ardian Gashi och May Mahlangu ett par snäpp bättre.

En relativt formsvag, men dunderviktig Jiloan Hamad och matchofräsche Löfquist på kanterna går väl på ett jämnt ut mot rutinerade, men inte särkilt vasse, Lindström och den Bedoya som ännu inte kommit upp i ÖSK-kaliber - men som fortfarande kan vända ut och in på det mesta allsvenskt.

Ingen Walid Atta, ingen Daniel Andersson. Peter Larsson och Joseph Baffo mot Pontus Jansson och - en exploderande - Filip Helander. Tja, jämnt ut där också, va?

Helsingborg har sämre ytterbackar, bättre målvakt, innermittfält och ett - just nu - bättre anfall.

Nu är det tack och lov inte så enkelt som att jämföra lagdel för lagdel och därigenom slå fast vilka som kommer att vinna en fotbollsmatch. Men hemma på Olympia har jag ändå svårt att se att inte HIF ska räknas som knappa favoriter.

***

Markus Rosenberg fick förvisso bara spela en kvart när hans WBA tog en ny Premier League-skalp i lördags. Men för tre andra gamla MFF-anfallare gick det ganska bra. Zlatan, Ola Toivonen och Mathias Ranégie levererade alla tre.

Var trions målskörderi en föraning inför dagens match så kommer MFF segra.

Men nu är det tack och lov inte så enkelt heller.

@JensDahlkvist - på Twitter