Switzerland's Nicola Spirig, center, holds the gold medal and Sweden's Lisa Norden, left, the silver and Australia's Erin Densham the bronze medal from the women's triathlon at the 2012 Summer Olympics, Saturday, Aug. 4, 2012, in London. - Imago
 
Triathlon > Olympiska Spelen

Lisa Nordén tog silver: "Det är det största i mitt liv"

Lisa Nordén tog silver: "Det är det största i mitt liv"

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 04/08/2012 kl 15:48
Svenska Lisa Nordén tog OS-silver i triathlon i London. Hon förlorade en dramatisk spurtduell mot Nicola Spirig, Schweiz. "Att stå här med en OS-medalj, det är det största i mitt liv", sa Nordén till Radiosporten.
 

Svenska Lisa Nordén tog OS-silver i triathlon i London. Hon förlorade en dramatisk spurtduell mot Nicola Spirig, Schweiz. Schweiziskan var bara någon centimeter före svenskan över mållinjen.

Ett målfoto gör det omöjligt att med ögat bedöma vem som var först över mållinjen i triathlon-loppet. Men i resultatlistan från OS-arrangören står schweiziskan som etta på samma tid som Lisa Nordén. Trean Erin Densham, Australien, var två sekunder efter.

Sverige kommer inte att begära en ny granskning av målfotot.

- Vi kommer inte protestera. Vi har granskat målfotot med Tomas Wiker (förbundskapten) och schweiziskan är före. Det är tajt men klart, säger SOK:s sportchef Anders Wiggerud till Aftonbladet.

Eurosport

Efter att ha varit en minut från täten efter den inledande simningen gjorde Nordén ett mycket bra cykellopp. Efter cykelmomentet med bara löpningen återstod låg Nordén på andra plats.

Fem deltagare var med i en toppgrupp i löpningen, men brittiska storfavoriten Helen Jenkins fick släppa i slutet av loppet.

Nordén dansade runt av lycka efter målgång och sträckte båda händerna mot himlen i London.

Svenska förbundskaptenen var mycket nervös inför upploppet där Nordén slogs om guldet.

- Jag vågade inte titta. Det var för mycket, säger han till Radiosporten.

Nordén har varit knä- och vadskadad men har tränat ändå.

- Hon har cyklat när hon inte kunnat springa och sprungit när hon inte kunnat cykla. Hon har under sju års tid levt i en kappsäck och gjort det som behövts för att komma hit, säger Viker.

För Nordén, tvåa i VM-serien 2010 och trea 2009, är OS-silvret karriärens absoluta höjdpunkt. Och att den skulle komma nu i London vara det få som trodde. Knappt Nordén själv, särskilt som problem med en sena i knävecket som gjorde att hon missade det tänkte OS-genrepet i Hamburg för två veckor sedan:

- Hela året har varit som en berg- och dalbana, sade hon till TT inför OS.

Lisa Nordén knöt näven och jublade ögonblicket innan hon fick ta emot sin silvermedalj på prispallen. Trots att hon var så nära guldet såg hon ändå ut att vara gladast av alla medaljörerna. Men även guldvinnaren Nicola Spirig var förstås tagen när flaggan med vitt kors vajade aningen högre än den med gult.

Silvermedaljören var fortsatt glad någon timme efter målgång när Radiosporten fick tag i henne.

- Att stå här med en OS-medalj, det är det största i mitt liv, sa Nordén.

Hon hade själv inte trott att det skulle gå så här bra i London.

- Jag packade ner den där uniformen som man ska ha vid prisutdelningen men tänkte att jag kommer inte att behöva den. Men sedan stod man där och fick höra hur prisutdelningen skulle gå till.

Nordén säger att hon varit med om liknande jämna spurtstrider, som den i dag.

- Jag förlorade till Andrea Hewitt med 0,03 sekunder för tre år sedan, sa Nordén.

TT

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×