Andy Murray - US Open final 2012 (AFP) - AFP
 
Tennis > US Open

TV: Murray historisk - vann karriärens första Grand Slam

TV: Murray historisk - vann karriärens första Grand Slam

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 11/09/2012 kl 07:33
Andy Murray skrev tennishistoria när han vann en riktig långkörare i US Open-finalen mot Novak Djokovic. Femsetaren tog nära fem timmar och segern var den första i en Grand Slam för en britt sedan 1936.
 

Det blev inte den mest välspelade US Open-finalen i historien men en av de mest minnesvärda ändå. Andy Murray lyckades nämligen vinna sin första Grand Slam-titel i karriären och Storbritanniens första sedan Fred Perrys Wimbledon-titel 1936.

Det dröjde 4 timmar och 54 minuter, en tangering av holmgången mellan Ivan Lendl och Mats Wilander i 1988 års US Open-final, innan skotten stod som vinnare men tidigt i matchen såg det ut att kunna gå ganska fort.

Skotten, som fått en extra vilodag inför finalmatchen, såg piggare ut i matchinledningen och hanterade framförallt förhållandena betydligt bättre. Precis som i semifinalerna blåste det hårt över Arthur Ashe stadium och spelarna fick kämpa för att hålla bollen kvar på banan.

Murray klarade utmaningen bäst och lyckades kämpa hem första set i tiebreak.

I det andra smet han upp till 4-0 efter ett dubbelbreak. Då mojnade vinden och Djokovic började hitta rätt igen. Serben hängde med fram till 5-5 då Murray fick med sig ett nytt break och gick upp till 2-0 i set.

Redan i slutet på andra set började pendeln skifta i Djokovics favör och i tredje set tog han över matchen. Murray svajade både mentalt och spelmässigt och serben vann setet klart med 6-2.

Av bara farten tog han också det fjärde setet med 6-3 och vi det laget såg det ut som att han skulle fullborda en alldeles formidabel vändning.

Men när det femte och avgörande setet började var Murray, som kritiserats så hårt för sin mentala förmåga, fullständigt nollställd.

När krafterna började tryta för den regerande mästaren spelade Murray sin bästa tennis matchen. Han bröt Djokovics serve via ett dubbelbreak fram till 3-0. Världstvåan hämtade visserligen upp ett av servegenombrotten men kom aldrig närmare än så. I slutet av setet fick han krampkänning och tvingades ta in trainern på banan när Murray gått fram till 5-2.

Trots avbrottet höll sig Murray kall och servade hem matchen i suverän stil och bröt den sista mentala barriären som han kämpat med så länge.

Henric Larsson - eurosport.se

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×