Sofia Arvidsson - Scanpix
 
Tennis

Arvidsson ratas i OS: "Dubbelfel av SOK"

Arvidsson ratas i OS: "Dubbelfel av SOK"

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 14/06/2012 kl 18:49
Sofia Arvidsson är Sveriges bäste tennisspelare. Men halländskan får inte spela OS. Enligt SOK är hon för dålig. "Det finns länder som är stolta över sina idrottare som kvalificerar sig för OS. Önskar att jag var från en av dem. Men det är jag inte", suckar Arvidsson.
 

Den svenska OS-truppen växte på torsdagen med fyra namn.

Dubbelparet Robert Lindstedt och Johan Brunström fick klartecken av Svenska Olympiska Kommittén, SOK, att ställa upp i tennisturneringen.

Även bågskytten Christine Bjerendal får åka med och Kristian Karlsson blir reserv i det svenska bordtennislaget.

Tennisspelaren Sofia Arvidsson får däremot stanna hemma.

Totalt innehåller den svenska OS-truppen till London i nuläget 122 aktiva.

På Tennisförbundet är ilskan stor över att Sofia Arvidsson inte får åka till OS. Sportchefen Johan Sjögren menar att SOK:s krav att en aktiv ska kunna konkurrera om en åttondeplats i OS måste ändras.

- Hon har i år vunnit en WTA-titel och den senaste 12-månadersperioden besegrat flera spelare rankade topp 20. Sofia är dessutom inne i en positiv trend och har sin bästa ranking på två år. Hon började året som 78 och är nu rankad 48. Hon har klarat den kvalgräns som Internationella Tennisförbundet satt upp och som till slut blev 62. Att inte skicka henne till London är ett dubbelfel av SOK, säger Sjögren till tennisförbundets hemsida.

- Det kan inte vara riktigt att SOK menar att bara de åtta främsta atleterna i respektive idrottsgren tävlar i OS. Det finns en risk att de dödar framtidstron för våra yngre när de inte ens får se landets bästa idrottsutövare i ett olympiskt spel, säger Johan Sjögren på förbundets hemsida.

Om inte dubbelparet Lindstedt/Brunström fått OS-klartecken så kanske Arvidsson hade fått chansen trots allt. SOK har även en regel som säger att en aktiv som kvalificerat sig enligt de internationella kraven kan tas ut av SOK om idrotten i fråga inte är representerad i OS.

- Det är inget som säger att det är så i det här fallet, säger Stefan Lindeberg, ordförande i SOK, till TT.

- Sofia Arvidsson har inte uppnått de kriterier vi har. De är bestämda av vårt årsmöte och vi följer det.

Några timmar efter beslutet twittrade Arvidsson besviket:

"Det finns länder som är stolta över sina idrottare som kvalificerar sig för OS. Önskar att jag var från en av dem. Men det är jag inte."

TT/eurosport.se

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×