STOCKHOLM 2005-12-05 En forskningsrapport från Statens Folkhälsoinstitut och Karolinska Institutet visar att 'Snus ökar risken för cancer och död i hjärt-kärlsjukdom'. - Scanpix
 
Sport

Wada börjar övervaka snusanvändning

Wada börjar övervaka snusanvändning

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 28/09/2011 kl 16:20
Wada kommer att börja övervaka nikotin - och särskilt tobak som intas oralt, som snus, meddelar antidopningsbyrån. Anledningen är rapporter om att tobak tas som stimulans vid tävlingar, berättar vice ordföranden Arne Ljungqvist för eurosport.se.
 

LÄS OCKSÅ: Hockeyförbundet: Snuset är mest en trygghet
LÄS OCKSÅ: Snusare Sjöström välkomnar utredning

Den internationella antidopningsbyrån Wada ska börja över att övervaka nikotin. Men det handlar inte om att förbjuda idrottare att röka. Däremot kommer effekten av en drog som många svenska idrottare använder att undersökas: snus.

"Det är INTE Wadas avsikt att sikta in sig på rökare, snarare att övervaka effekterna nikotin kan ha på prestationer när det intas genom orala tobaksprodukter som till exempel snus", skriver Wada på sin hemsida.

Anledningen att nikotin kommer att undersökas är att Wada har fått in rapporter från flera olika idrotter om att nikotin, till exempel i form av tuggtobak, kan ha använts för att få tillfällig stimulans vid tävlingar, berättar organisationens vice ordförande Arne Ljungqvist för eurosport.se.

- Nikotin har varit på tapeten länge. Det är en omdiskuterad substans men det är samtidigt socialt accepterat att röka och det går inte att förbjuda rökning. Men vi har undrat tidigare om det går att övervaka eftersom det kan tas i andra former, säger Ljungqvist.

Nikotin verkar stimulerande och kan öka aggressiviteten och våghalsigheten, vilket kan vara en fördel i flera olika idrotter, säger Ljungqvist. Nu kommer ett antal olika laboratorier runt om i världen att undersöka även nikotin i dopningsproverna.

- Problemet vi har är att avgöra vad som beror på vanlig rökning.

Det går alltså inte att förbjuda något som är så socialt accepterat som rökning, men användandet av snus är bara en sedvänja i en liten del av världen.

- Så är det med kokain till exempel. Kokablad är accepterat att tugga i Sydamerika, men det är förbjudet, säger Ljungqvist.

Att ett ämne sätts under övervakning betyder inte att det kommer att bli förbjudet.

- Vi får en första rapport om ett år ungefär. Då kan vi säga om vi har hittat något som gör att vi går vidare eller inte.

Malena Johansson - eurosport.se

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×