Fredagsbloggen: När jag tunnlade Paolo Maldini

Fredagsbloggen: När jag tunnlade Paolo Maldini
Den 12/10/2012 klockan 13:00

"Nisse vill ha negerkyssar."

"Visst ska Nisse ha negerkyssar. Jag har massor med negerkyssar i min fina lastbil här borta."

Jag vet inte vilket år det var, men jag minns namnet. Nu skulle leken plötsligt heta Solo. Vi fick inte kalla den Nigger längre. Jag tror att vi tyckte att det var konstigt. Att vi inte fattade vad grejen var och jag tror att vi kallade det Nigger i alla fall. Det kan till och med ha varit någon slags debatt kring det. Så vill jag minnas det när jag kryper in i det förflutnas allra mest svåråtkomliga skrymslen och letar i arkiven. Åtminstone var det så ett tag. Det här måste ha varit mitten av 80-talet någonstans. Eller i början. Av 1980-talet alltså. Så som vissa har försvarat sig den senaste veckan skulle man kunnat tro att det handlade om 1880-talet. Som om det bara var förr i tiden man pratade annorlunda, men medvetenheten om hur andra människor känner inför det man säger är något som växer fram hela tiden och vi har så mycket mer att lära oss. Så mycket mer att förstå. Ja, man pratade så när Tommy Engstrand var liten, men man pratade även så när jag var liten. Och när jag blev lite mindre liten gjorde man det fortfarande. När det svängde vet jag inte. När jag fattade vet jag inte, men förr eller senare gjorde jag ju det.

Jag kan i det där arkivet leta fram bilder och ord från en bussresa i Tyresö. Vi satt längst bak. Bredbent och högljutt som pojkar gör. Vi skrattade och retades och jag sa något i stil med: "Han är ett jävla cp." En kvinna som klev av vände sig mot mig och frågade: "Känner du någon som är cp-skadad? Vet du vad det är?" Jag såg nog rätt dum ut - för jag kände mig dum - när jag svarade: "Nä." Hon sa: "Du kanske inte ska kalla någon för cp då." När hon klev av skrattade vi såklart bakom hennes rygg. Som pojkar gör. Men jag kände hettan i ansiktet och jag kan minnas den än idag. Jag ska inte sitta här och påstå att jag där och då fattade kraften i orden och att jag slutade prata så som pojkar pratar, men det satte sig i huvudet och jag behöver inte gräva särskilt djupt i arkivet för att hitta känslan. Ord har betydelse.

Citatet i ingressen kommer från den första Jönsson-ligan-filmen. Den kom ut 1981. Det är Charles-Ingvar "Sickan" Jönsson som yttrar den första meningen. Det är "Biffen" som svarar. Det andra citatet är inte exakt. Man kan kalla det ingressifierat om man inte är rädd för att hitta på ord och det vet ni att jag inte är. Skulle det spelas in en ny version av filmen (oh, hemska tanke) så skulle givetvis inte "Sickan" säga sådär. Han skulle kanske säga chokladbollar. Vi pratar på redaktionen om när vi började kalla chokladbollar för chokladbollar. När vi fattade att det var det man skulle säga. Återigen. Jag vet inte. Men jag vet att det finns människor idag som skriker högljutt när de hör ordet eftersom de vill kalla det något helt annat. Sedan oreras det upprört från samma människor. Som om de står högst upp på yttrandefrihetens altare. Det brukar avslutas med löjliga liknelser som: "Varför får man säga vitlök" och ett obligatoriskt "hö hö" och själv dundrar man huvudet i ignoransens vägg. I rasismens vägg. Där någonstans landar det här.

Jag tror inte ett dugg på att det handlar om uppväxt. Jag tror inte att det handlar om något annat än viljan att hålla fast vid förtryckets ord. Jo, man färgas av sin miljö, men dåtiden övertrumfas inte av nutiden. När kvinnan på bussen vänder sig om och säger till så lyssnar man. När Martin Mutumba skriver att vi inte kan förstå hur orden känns så lyssnar man. Förklaringen att äldre människor på något sätt ska ursäktas just för att de är just äldre köper jag inte. Lyssna på Tommy Engstrands avslutning på "debatten" i Aktuellt där han attackerar AIK för att de nu har stängt av Bosse Hansson från pressläktaren. Han tycker alltså att AIK:s första lojalitet ska vara mot en Hansson snarare än lagets egna spelare. Nej, det tycker han givetvis inte. Det kan jag inte tro. Han vill antagligen bara vrida det hela till att handla om något annat än det det borde handla om.

Tolkningsföreträdet i sådana här fall kan aldrig ligga hos den som yttrar orden. Göran Zachrisson slår fast i Sportbladet att det Bosse Hansson säger inte är det minsta rasistiskt. Det gäller för övrigt honom själv också. Frågan man ställer sig lite lätt är hur Göran, Tommy och de andra kan vara så säkra på vad som är rasistiskt när de själva säger att de lever kvar i en gammal tid och inte förstår varför folk reagerar? Svaret är nog att de inte kan det. De vill bara inte ändra sig. Eller erkänna att de själva är rasister.

Vänta nu. Rasister? Nä, inte de där farbröderna. Lite obetänksamma kanske, men rasister? Kom igen. Jag kan höra invändningarna. Jag har funderat över det där. Hur definierar vi en rasist? De som marscherar in i tidningarnas kommentatorsfält och dominerar där försvarar sig helt enkelt med att de inte är rasister innan de spyr ut sitt hat över människor som de vill bli av med. Sådana som är här för att stjäla vår julafton, vår midsommarstång och tvinga oss att säga chokladbollar. De förklarar inte varför de inte är rasister, men kanske är det så enkelt som att står man inte lyfter högerhanden och skriker "Sieg Heil" så är man inte rasist. Det måste synas. Det måste vara extremt tydligt. Det räcker inte att man uttrycker sig rasistiskt lite så där slentrianmässigt. Inte så länge man inte menar något ont med det. I alla fall inte så länge man inte fick det de fnysande kallar det"politiskt korrekta" med modersmjölken.

Herregud. Att ta kliv utvecklingsmässigt, att hänga med i sin samtid och att ta till sig av vad andra människor känner, vem orkar med det?

Jag gjorde det visserligen. Men så tillhör jag ju "den yngre generationen."

Det som hänt har ändå visat något tydligt. De elaka reaktionerna från de få har drunknat i värmen från den stora massan. Vi må stå på olika sidor på världens arena. Vi må bära blått, rött, gult, svart, vitt, grön, rosa eller gredelint och vi må sjunga olika sånger, men i det stora, viktiga så förstår vi. Då är vi enade. Då är vi en varm, öppen famn. Det känns riktigt bra.

Och förresten skulle nog "Sickan" säga Mintkyssar. För det är vad det heter.

****

När jag ändå rör mig kring minnenas allé så kan jag ju bjuda på en historia som fick Hertigen av Katalonien att gå i taket av upphetsning. Det var den 4 juni 1987. Det var Bollmoravallen. Det måste ha regnat för jag minns att jag hade gummistövlar. Gröna. På den tiden tror jag fan att alla gummistövlar var gröna. Italiens U21-landslag var hur som helst på besök och spelade på min hemmaarena. Tyresö FF:s arena. U21-landskamper är ju inte jättestora idag. Jo, mästerskapet 2009 lockade folk, men landskamperna är fortfarande inte särskilt välbesökta. Det här var under fotbollens stora torka i vårt land och U21 spelades alltså på Bollmoravallen. Det var antagligen därför det var tillåtet att stå vid staketet.

Det var det jag gjorde när en boll rullade ut till inkast. En italienare tittade på mig. Jag hade möjlighet att sparka bollen till honom, men gjorde det inte. Så han sprang fram för att plocka upp bollen. Då sparkade jag till den. Den rullade mellan benen på honom.

Jag gjorde det inte för att vara elak eller cool eller något sådant. Det var helt enkelt bara en försenad reaktion. När jag förstod vad han ville var han redan på väg fram. Likna det vid ett möte på en väg. Där båda går rakt emot varandra och sedan bestämmer sig för att svänga av samtidigt vilket betyder att man i stort sett krockar.

Spelaren ställde sig upp och tittade irriterat på mig innan han kastade in bollen och matchen fortsatte. Var det Paolo Maldini? Han var med i matchen. Jag minns att spelaren hade en intensiv blick, en rejäl hårman och att han var försvarare. Och eftersom ingen kan säga att jag har fel har jag nu bestämt mig för att det var Paolo.

****

Måste säga att jag är lite förundrad över Fotbollskanalen.se:s policy att alltid skriva "säger han till Fotbollskanalen.se" när så inte är fallet. Extremt tydligt i samband med senaste landslagssamlingen. Varför är det så viktigt?

****

Tunneln på Maldini till trots (jo, det var Paolo) så är min tunnel på Stefan Schwarz i samband med en journalistlandskamp mot Svenska Spels stjärnlag min främsta bedrift som fotbollsspelare. Att Schwarz ryckte mig i tröjan och att domaren sedan blåste frispark är min näst största.

****

Den här liknelsen med att AIK borde agera lika snabbt mot huliganer som man gjorde i fallet Bosse Hansson är bara så löjlig. Hansson är för fan inte avstängd från Råsunda. Han får gå på varenda match om han vill. Han får bara betala för det som alla andra. Han har inte stängts av alltså. Han har blivit fråntagen ett privilegium som man kan fråga sig om han borde ha haft från allra första början.

****

Hur det gick i matchen? 2-2! Sverige gjorde 1-o genom Hans Eskilsson i den 34:e minuten. Salvatore Giunta kvitterade till 1-1 i den 61:a och Francesco Zanoncelli gjorde 1-2 bara två minuter senare. Sverige svarage genom Sulo Vaattovaara som med en kvart kvar att spela fastställde slutresultatet.

****

Andreas Isakssons uttalande i Bosse Hansson-fallet var också pinsamt.

****

Giunta gjorde för övrigt ett enda mål i U21-landslagssammanhang och det var det mot Sverige. Zannoncelli gjorde två.

****

Jon Stewart for president!

****

För bara ett par månader sedan var han inte rätt typ. Nu startar Mathias Ranégie i VM-kvalet. Jo, det är starkt av Erik Hamrén att han kan ändra sig och att han är så pass prestigelös, men jag fattar inte att han fortsätter att måla in sig själv i sådana där hörn hela tiden.

****

Och Rasmus Elm bad om att få kontinuitet. Då går han från framtidsman och startspelare till bänken.

****

Vi hade som vanligt kul i "Spring och ställ dig i hörnet" där vi pratade om mycket. Ändå känner man att man skulle kunna sitta där i minst en timme till och prata.

****

Polisen vill alltså ha bättre säkerhet på arenorna genom att ta pengar från klubbarna så att de kan lägga mindre på säkerheten? Jag fattar inte. Det finns helt enkelt ingen logik i beslutet. Klubbarna har gjort ett gott jobb på många plan och det mesta av våldet sker utanför arenorna och hur långt kan egentligen en klubbs ansvar sträcka sig innan "fotbollsproblemet" blir ett samhällsproblem?

****

Spelar han inte mot Tyskland så är det nog över nu för Anders Svensson. En fantastisk landslagskarriär. Jag hoppas i sådana fall att han får säga farväl på nya arenan mot England den 14 november. Det känns som ett värdigt avslut även om jag kan tycka att det kommer väl tidigt. Men Anders har helt rätt i att ska han vara med så ska han vara med för att spela, inte för att vara andre eller tredje ersättare för en plats på det centrala mittfältet.

****

Tänk, jag som precis satt och tyckte att håkkin fick alldeles för mycket utrymme i medierna.

****

Vi pratade även guldstriden i studion. Såklart. En guldstrid som nu har gått från fyra till tre. AIK är för långt borta, men har ändå andraplatsen inom räckhåll. Det säger något om hur jämnt det här är. Jag tippade Malmö FF inför säsongen och trots att de har sämst förutsättningar i trelagsracet så står jag givetvis fast vid mitt tips. Det gäller ända till dess att det inte längre finns en teoretisk möjlighet att nå hela vägen.

****

And suit up!

****

Helg nu. Men knappast ledighet. Såväl lördagen som söndagen går i blågul tjänst och på måndag morgon sätter jag mig i bilen och kör mot Kalmar för att se om Håkan Ericson kan lotsa sina mannar hela vägen till U21-EM. Jag hoppas att matchen lever fortfarande. I övrigt finns inte mycket planerat. Det är ett par ruskigt intensiva veckor som väntar med jobb i stort sett varje dag. Lägg en förkylning på det. Slitsamt, men också kul och jag vet att jag redan någonstans runt den 7 november kommer börja längta efter försäsongen.

Vi hörs.

Sjöberg på Twitter