Fredagsbloggen: En jävligt onödig text med frågor helt utan svar

Fredagsbloggen: En jävligt onödig text med frågor helt utan svar
Den 05/10/2012 klockan 13:52

5 578.

10 091.

Ska vi ta en ny vända kring det här med passion, hat och kärlek igen?

Ja, jag tror att vi behöver det.

Jag fattade aldrig Björn Gustafssons storhet. Jag såg bara en ung man som lekte lite lätt förvirrad, drog ner några sympatigarv och så var det inte mer med det. Dagen efter var han störst i världen. Det är inte alltid så att man fattar vad man ser. Jag har fortfarande inte köpt Gustafssons galna storhet och jag tar originalet som Dynamit-Harry vilken dag som helst. Kanske är det bara mig det är fel på, men det visar svårigheten i att glädja alla. Erik Hamrén vet. Jag funderar lite smått på vad han tänker och tycker om det som skrevs efter talet till folket. Om han fortfarande är nöjd? Han var det där och då. Sa han. Jag undrar det också. Han måste ha känt att rösten darrade och att han stakade fram orden. Och slutet. Herregud. Det hade han inte repeterat. Bara ett "Tillsammans är vi jävligt starka" och sedan ett "ja, då tar vi truppen" samtidigt som han dunkade papperet mot bänken.

Om ni tror att det bara var vi journalister som reagerade så kan jag dementera det. Jag har pratat med en hel del fotbollsfolk, allsvenskt folk, de senaste dagarna. Naturligtvis. Det är en del av mitt jobb. Alla har haft rätt roligt åt vår förbundskapten. Men det fanns ju de som gillade det också. Som tyckte att han gjorde rätt som talade direkt till folket, men jag tror att alla kan vara överens om att förbundskaptenens "Jag har en dröm"-tal inte var lika bra som originalet. Kopian är sällan det.

Är det så med Europa League också? Svensk fotboll har som målsättning att klättra på Europa- rankingen. Det ska satsas mot Champions League och Europa League och internationella klubbframgångar står högt upp på agendan som ska gör Allsvenskan till den bästa ligan i Norden. Det har gått ett år sedan den femårsplanen presenterades. Det har tagits ett par kliv sedan dess. Okej, Danmark har åter ett lag i Champions League och ett i Europa League. Norge har två i Europa League och i den senare tävlingen har alla lagen tagit en seger. Så vi har väl knappast närmat oss, men kliv har ändå tagits. I fjol ett lag i Europa League. Nu två. Det är dit vi strävar. "När vi inte kunde nå Helsingborg så kämpade vi för att nå andraplatsen i Allsvenskan för att få så bra seedning som möjligt", sa Andreas Alm när han förklarade vad Europa League betyder för AIK. Sedan klev laget ut inför 10 091 åskådare på Råsunda mot ett ukrainskt storlag som skulle kunnat inbringa runt 1,7 miljoner kronor extra vid seger.

En stor match. En viktig match mot en motståndare med EM-spelare i truppen. 10 091. Många kliar sig i huvudet och jag var själv inne på att vi skulle göra en grej av det dåliga publikunderlaget igår.

Jag sms:ade Udda Fågel som pratade med Nikola Djurdjic om de 5 578 som kom till Olympia för att se holländska ligaledarna, ett lag med bra mycket mer kvalitet i truppen än vilket allsvenskt lag som helst. Djurdjic var rasande besviken. Säkerligen färgad av sättet som HIF tappade en 2-0-ledning till 2-2 på också, men ändå: "Jag tycker det är pinsamt. Jag skulle verkligen vilja tacka dom som kom och stöttade oss i kväll, men förutom det… Jag förstår inte, det kanske finns en anledning, men med en normal publiksiffra i kväll hade vi tagit tre poäng. Det är jag säker på", sa han och för att understryka sin poäng twittrade han ut i stort sett samma sak senare under kvällen. Dagen efter handlar mycket av kvittret på Twitter just om de usla publiksiffrorna. Jag hade alltså rätt i min sms-fundering. Det var en grej. Själv tog jag det aldrig vidare. Som matchen utvecklade sig på Råsunda var det helt enkelt inte tillräckligt intressant, men snacket lever alltså vidare.

Så jag undrar om det inte är läge att försöka besvara frågan. Varför kommer inte publiken? Helsingborg jublade knappast över Europa League-avancemanget. Det kändes mer som ett missat tillfälle när det inte blev Champions League. Men i AIK-land dansades det av glädje efter "Bragdens Mamma" och ingen det rådde inget tvivel om hur stort det var. 10 091. Så stort var det. Eller? Jag har verkligen funderat. Funderat som Baltazar funderade, men jag tror inte att man kan presentera en enda lösning. Det finns helt enkelt för många spakar att dra i. Man kan söka massor av svar och jag vet inte om något är mer sant än det andra. Dnipro Dnipropetrovsk kan langa upp hur många Konoplyankas som helst. Den breda massan kommer aldrig att lockas. Den smala massan då? Den som går mot Gefle? De fem, sex tusen till som kommer för att se Jonas Lantto tas om hand på Råsunda eller Olympia? De borde ju komma kan man tycka. Konoplyanka eller Lantto borde gå på ett ut och den förstnämnde är ju faktiskt ändå en EM-spelare och matchen i sig är värd nästan två miljoner.

Men det är inte Allsvenskan. Jag har gång på gång förklarat min kärlek till denna leriga, klumpiga serie. Jag är inte ensam. Gefle må vara Gefle, men det finns en äkthet kring den matchen som ett Twente aldrig kan mäta sig med. Det är originalet mot kopian.

En stomme kommer alltid att gå. Det är bara så. Den stommen är olika stor beroende på lag, men den blöder, lider och jublar tillsammans oavsett vad som händer. Det är de andra som bryr sig mer om motståndet eller andra omständigheter. Det är de som kommer till de stora matcherna. De flesta älskar stort, men inte riktigt lika stort. De måste lockas med något mer än bara Helsingborg, AIK, Malmö FF, Djurgården, Gefle, GIF Sundsvall, vad det än må vara. I slutändan är det antaligen svaret man får när man drar i spaken.

Vi kan fortsätta fråga oss själva och andra varför inte fler kommer och ser HIF mot Twente eller AIK mot Dnipro,men det är som att fråga sig varför fler kommer mot Malmö FF respektive Djurgården jämfört med.... tja, Gefle. Förhoppningsvis är det här ändå en tydlig signal till den som vill se en nordisk liga eller liknande. Hur äkta plasten än är, hur mycket pengar den än kan inbringa, så slår den aldrig doften av det allsvenska lädret. Inte när vardagen knackar på.

****

Twitter kan få en att framstå som en idiot eller ett geni. Igår twittrade jag ut att Helgi Danielsson missade bollen när det egentligen var en strålande passning till Henok Goitom efter en fantastiskt fin djupledslöpning. Idiot. Igår twittrade jag ut att matchen hade känslan av en "hedersam 2-3-förlust" tio sekunder innan Niklas Backman nickade bakåt. Gen... bra gissat.

****

Apropå plast. Det kommer ett pressmeddelande från Malmö FF om att 100 representanter från media har ackrediterat sig till landskampen mellan Brasilien och Irak på Swedbank Stadion den 11 oktober. I det brasilianska laget ingår Giuliano som spelade för FC Dnipro Dnipropetrovsk mot AIK igår. Bara en sådan sak. Hur mycket publik som kommer vet jag dock inte.

****

Egentligen är ju inte AIK:s siffra så jäkla usel. 10 091. Snittet på Råsunda hittills i år är 13 515. HIF:s är 9 530. Så vad fan. Undrar om inte hela den där texten var jävligt onödig.

****

Jag är gräsänkling sedan igår. Det innebär att jag inte har bäddat sängen på två dagar.

****

Apropå AIK. Det pågår en annan diskussion just nu om AIK:s försvarsspel. Jag förstår inte riktigt att folk har så svårt att fatta att laget släpper in fler mål nu. De har ju - som jag skrev i krönikan i natt efter matchen - fullständigt vridit om sin tanke. Man spelar med en mer offensiv uppställning och det som var Allsvenskans hårdast arbetande lag i defensiven är inte det längre. Backlinjen har knappast blivit sämre, det är bara det att de utsätts för betydligt hårdare tryck nu när presspelet har ändrats så fullständigt.

****

Apropå "Jag har en dröm." Inatt drömde jag om Peter Antoine. Jag tror att han tyckte att jag rörde på mig för lite på planen, men jag är inte säker.

****

I går hann jag bara se en halvlek av Helsingborg, men känslan var att det gamla HIF var tillbaka. Man pressade högt och vann bollen flera gånger och man ställde om blixtrande snabbt. Vad jag förstår av rapporterna kostade lite väl mycket när Peter Larsson tvingades kliva av. Kanske kan cupen vara räddningen för Helsingborg för det känns dumt om de inte ska få chansen att utnyttja erfarenheten de skaffar sig i år till nästa års Europa League-kval.

****

44 676 biljetter sålda till första landskampen på Friends Arena. Undrar hur många som hade kommit om Sverige hade möt Twente?

****

Mycket intressant snack med Kenny Pavey i senaste avsnittet av "Spring och ställ dig i hörnet." Han pratade om att den engelska marknaden borde vara mer intressant för Allsvenskan. Där finns mängder av spelare som aldrig får chansen i den högsta respektive näst högsta ligan, som är välutbildade och hungriga. Det är också nära länderna emellan. Kanske är Djurgården något på spåren där i sitt samarbete med Manchester City, beroende på vad det i slutändan grundar sig i förstås.

****

Apropå Djurgården. Fyra raka förluster. Det är tur att de har GAIS kvar att möta, känns det som.

****

Apropå GAIS. Spelarna gjorde uppenbarligen något slags uppror mot Jan Mak och det kan jag förstå med min minimala insikt i tränarens agerande. Hans vilda viftande vid linjerna har stört mig så jag kan bara föreställa mig hur jobbigt det varit för spelarna. Samtidigt. Nu måste de visa hjärta för klubbmärket och ta tag i det själva i de sista omgångarna. 7-2-förlusten mot IFK Norrköping var pinsam.

****

Det var inte snyggt av Yevhen Seleznyov när han firade framför AIK-klacken efter 3-2-målet, men det var snyggt att han bad om ursäkt efteråt.

****

Förbundet bjöd på gräddbullar i samband med Erik Hamréns tal till nationen. Jag stod emot. Sedan kom ett förslag från en GIF Sundsvall-supporter på Twitter att resten skulle ägnas till att muta Michael Lerjéus för att denne inte ska visa ut AIK-spelare. Nu ser inte Lerjéus ut som någon som gillar gräddbullar. Snarare rårivna morötter, bark och armhävningar.

****

Lars-Åke Lagrell må ha lämnat, men vi har i alla fall fortfarande en ordförande för svensk fotboll som säger "Sväjts."

****

Uefa översätter alltså Gnaget till "The Gnaw." Det är bara för kul.

****

Ikväll ska jag jobba med Malmö FF mot IFK Norrköping och på söndag är det Råsunda. Det är mycket nu, men det är också kul. Lite fritid ska jag ändå hinna med nu när jag är ensam helgen ut. Typ, sova,  och kanske se om The Avengers. Ja, och så vill jag se Bronson. Nej, det har inget med Charles att göra, men det är Tom Hardy och då är kopian fan så mycket bättre än originalet.

Vi hörs

Sjöberg på Twitter