Ranégie förtjänar en chans i blågult

Ranégie förtjänar en chans i blågult
Den 07/08/2012 klockan 15:28

Erik Hamrén vill blicka framåt.

Han gör det genom att titta bakåt.

Hur ska man annars förklara att Allsvenskans bäste saknas igen?

Sveriges förbundskapten har hela tiden valt att avstå att kommentera fallet Alexander Gerndt. Han har lycklig kunnat hänvisa till förbundet som å sin sida har skött uppgiften svagt. Några plattityder om att kvinnomisshandel inte är acceptabelt är ungefär vad man har kommit med.

- Vi kan inte förhålla oss till något förrän vi har beslut från hovrätten. Då kommer vi hantera frågan. Vår förhoppning är ju att vi inte ska behöva hantera frågan utan att han blir betraktad som oskyldig när den förhandlingen sker, säger Karl-Erik Nilsson nu till Sportbladet.

Svenska Fotbollförbundets ordförande uttrycker sig förhoppningsvis bara lite klumpigt här. För visst måste väl han väl i första hand hoppas att rättvisa skipas, oavsett hur den ser ut?

Erik Hamrén å sin sida hänvisar till sportsliga grunder när Alexander Gerndt nu är tillbaka i blågult igen. Det har varit tydligt för alla att Hamrén gillar Gerndt som spelare, men det är ändå svårt att förstå vilka sportsliga grunder det är han hänvisar till nu när 26-åringen åter får chansen att dra på sig landslagströjan. Sedan flytten till holländska Utrecht har han inte levererat på en nivå som i förlängningen borde innebära en landslagsplats. Vad är det han har gjort under försäsongen som motiverar den här uttagningen?

Jo, det har blivit några mål, men det är fortfarande bara försäsong och en sådan är nästan omöjlig att värdera rätt och riktigt. Det känns mer som om Hamrén blickar bakåt och minns den Gerndt som en gång var än den Gerndt som nu är. Han gör det samtidigt som han vill blicka framåt och glömma EM-misslyckandet.

Tobias Hysén döms däremot på aktuella prestationer. Han får betala priset för sin svaga säsong och det är givetvis helt rätt. Det blev än tydligare i matchen mot IFK Norrköping att IFK Göteborgs-anfallaren - som numera är kantspringare - saknar allt vad självförtroende heter. Inte ens en mot en vid straffområdeslinjen valde han att utmana utan gick på skott utifrån. Då och då blixtrar han till, men det sker snarare vid tillfällen då ingen kräver eller förväntar sig något. Men det finns en anfallare som har levererat hela året.

Mathias Ranégie har hittills gjort nio mål och det är klart godkänt. Utdelningen kunde visserligen ha varit ännu bättre. Ett tag i våras kändes det nästan som om han bar på en Malmö FF-förbannelse framför målet.  Som om den hade hängt med sedan hösten 2011 då det gick betydligt tyngre än det gjort första halvan av året i BK Häcken. Nu har den biten också lossnat. Det är imponerande siffror den tunge forwarden presenterar om man bara räknar målen - 42 fullträffar på de senaste 76 matcherna i Allsvenskan - men det är spelet i sig som kvalificerar MFF-anfallaren till blågult. Han är Allsvenskans bäste hävdar jag. Alla kategorier. Långt ifrån bara en spets framåt. Han vinner boll, håller i boll, nickar bort boll, nickar fram boll, sliter och kämpar. Offrar sig i varje läge. Det jobb han lägger ner för de himmelsblå - defensivt som offensivt - i match efter match skulle vara till nytta även för landslaget.

Han är den vi har tillgång till som mest liknar Zlatan Ibrahimovic när vi talar om styrka och skickligheten i att jobba med ryggen mot mål. En Mathias Ranégie att slänga in i kvitteringsjakten under EM så kanske den där matchen mot Frankrike hade betytt något. Han fick inte vara med då och han får inte vara med nu heller.

Ja, han är 28 år gammal och framtiden tillhör någon annan, men det skiljer bara två år mellan Ranégie och Alexander Gerndt. Han är två år yngre än Tobias Hysén. Till exempel. Och vi väntar just nu på en John Guidetti vars framtid ingen tycks vara helt säker på. Brasilien är två år borta och det finns inget som i dagsläget säger att Mathias Ranégie skulle vara för gammal för landslaget då.

Nej, Mathias Ranégie har förtjänat en chans baserat på alla mätbara grunder. Han borde få en möjlighet att visa att han kan ta den också.

Sjöberg på Twitter