Nu dras mattan undan för Rikard Norling igen

Nu dras mattan undan för Rikard Norling igen
Den 31/08/2012 klockan 16:14

Han är ingen vinnare, säger någon.

Han har aldrig fått chansen, säger jag.

Och nu är Rikard Norling på väg att rånas på möjligheten igen.

Fotbollen är fantastisk på så många sätt. Som de flesta sporter tack vare den inneboende dramatiken förstås. Den där möjligheten att göra det omöjliga ibland är en annan, men framförallt kanske för att den ger upphov till så många diskussioner. Om bollen var inne eller ej eller hur en offside ska bedömas i millimter-situationer tillhör de mindre intressanta. Tränares öden och äventyr befinner sig på motsatt sidan av skalan. Det är alltid en diskussion att gå igång på. Som hur mycket en tränare betyder egentligen. Jag har hört allt från 15-30 procents betydelse. Sanningen ligger kanske där någonstans. Ibland trollas det med knäna. Minns Hammarby som enligt den samlade expertisen skulle åka ur 2001. Istället blev det hittills enda SM-guldet.

Sören Cratz såg något spännande och självklart på en och samma gång i anfallsparet Peter Markstedt/Andreas Hermansson. En lång och stark, en liten och snabb. Något förenklat givetvis, men så skrevs ändå guldreceptet. Kanske var det också så - hur osannolikt det än låter - att den samlade expertisen inte hade särskilt bra koll på laget de tippade på nedstigningsplats. Samtidigt. Det var lättare att vinna SM-guld då än det är nu.

Tommy Jacobson gästade nyligen Spring och ställ dig i hörnet och vi pratade om Djurgårdens fantastiska framgångar i början av 2000-talet och kräftgången de senaste åren. Han menade att blåränderna var först med att hantera fotbollsverksamheten riktigt proffsigt. Därför kunde man springa ifrån de andra lagen som man gjorde. Konkurrenterna kom snart ikapp och sedan flera år är allting minutiöst planerat. Träningsupplägg, värvningar och så vidare. Samtidigt har fotbollsvärlden förändrats. Det är dyrare att driva ett fotbollslag och man har knappt råd att vinna SM-guld, än mindre att försöka försvara det. I tre år försökte Rikard Norling i AIK. Han fick se vad det kostar alla tre åren. 2006 såldes Derek Boateng när striden gick som hetast mot Elfsborg. 2007 var det Wilton Figueiredo som försvann och 2008 Dulee Johnson. Året efter fick Mikael Stahre inte bara behålla sitt lag, han fick se det förstärkt. Det höll på att kosta AIK en allsvensk plats 2010. Det är dyrt att vinna SM-guld.

Malmö gjorde det 2010. Det kostade också. Man förlorade bland annat sin tränare. I år såg det ändå ut som om MFF skulle göra det. De hade på papperet ett mycket starkt lag, det starkaste i mina ögon. Men frågan ställdes ändå. Är Rikard Norling en vinnare? Kan han ta sitt lag hela vägen eller orkar han bara komma riktigt nära?

Frågan jag vill ställa är, kommer han någonsin få de rätta förutsättningarna? Och igen, hur mycket betyder en tränare? 15-30 procent? Någonting där emellan? Rikard Norling är en skicklig tränare och en skicklig tränare kan vara en del av spetsen, men i slutändan är det som floskeln säger - spelarna som avgör. Malmö FF har redan tappat Jimmy Durmaz och blivit trubbigare av detta. I storförlusten mot Elfsborg i Borås nyligen var det till exempel väldigt tydligt att MFF saknade ett hot på ena kanten. Laget blev mer lättläst. En annan sak som var väldigt tydlig i den matchen var hur oerhört mycket Mathias Ranégie betyder för serietvåan.

Han ensam höll upp de himmelsblås anfallsspel när laget i övrigt föll ihop och så har det varit i många matcher den här säsongen. Det enorma arbete han lägger ner i match efter match i såväl offensiv som defensiv går inte att överskatta. Han gör mål, han spelar fram, han vinner dueller och öppnar upp för sina medspelare. Hur tröttsamt måste det inte vara för motståndarnas backar att hela tiden stångas med den gigantiske forwarden som trots sin tyngd och storlek är rörlig och skicklig med sina fötter?

Skulle Malmö FF förlora Ranégie så blir det givetvis mycket svårare att vinna SM-guldet. Det säger sig självt. Men blir det omöjligt? Säljer man SM-guldet? Det finns inget givet svar idag, även om det kommer att hävdas att så är fallet. Spelare kan alltid kliva fram ur den skugga en stor spelare kastar och Tokelo Ranties inhopp mot GIF Sundsvall och den energi han visade lovade mer, men utan Ranégie på planen blir alternativen färre. Han är en spelare för när det flyter och för när det inte flyter. MFF förlorar såväl kraft som kreativitet. Det kostar på.

Vi vet inte ännu hur det blir hos konkurrenterna, men allt tyder i dagsläget på att Jörgen Lennartsson får behålla sin starka trupp intakt. Det ryktas om intresse från tyskt håll för Waris Majeed, men det ser ut som om Peter Gerhardssons BK Häcken har snarare blivit starkare med spännande succé-mannen Niseru Mohammed i truppen och vad Andreas Alm har att jobba med i AIK har väl ingen missat vid det här laget. Och då har jag inte ens nämnt Peter Larsson till Hels... ooops.

Att Rikard Norlings uppgift blir betydligt svårare står helt klart och även om han givetvis alltid kommer vara lojal mot klubben tror jag att han förbannar försäljningen och tänker "inte en gång till." Bara ett SM-guld kan kan besegra den känslan. Ett SM-guld som plötsligt känns betydligt mer avlägset än för bara någon dag sedan.

Sjöberg på Twitter