Fredagsbloggen: Någon borde fan skriva en bok om Stefan Bergtoft

Fredagsbloggen: Någon borde fan skriva en bok om Stefan Bergtoft
Den 13/07/2012 klockan 15:02

Nesh.

Ibland räcker det så.

My story so far. Den första kom 2006. Då var Wayne Rooney på väg mot sin 21-årsdag. Jo, Wayne Rooney var en superstjärna redan då och givetvis fanns det massor av människor som ville läsa om honom. Inte minst ungdomarna som hade honom som den stora idolen. Det har kommit ytterligare en bok sedan dess och om kontraktet följs blir det minst tre till som jag har förstått det. Jag är ledsen alltså, men fem böcker om Wayne Rooney. Vem orkar? Jag har läst en bok om Mats Wilander. En bok om Börje Salming. En bok om Bono. En bok! Jag har inte läst om Nebojsa Novakovic ännu. Just nu befinner sig den läsande Daniel Sjöberg mitt i en tegelsten av Frank Schätzing. Den är spännande och jag skulle nog varit färdig nu om det inte hade varit för jobbet. Någon tid för sommarläsning väntar inte på mig. Så Nesh får följa med till Florida i vinter.

Om ni har missat det så finns det en bok som heter Nesh. Den är på 500 sidor någonting, innehåller läckra bilder (jag har bläddrat lite) och en mängd välkända fotbollspersonligheter som pratar om huvudpersonen. Ja, och så huvudpersonen själv såklart. Vi pratade om boken i veckan. Främst för att "Nesh" själv var gäst hos mig och Målvakten i Spring och ställ dig i hörnet. Men också för att vi började prata om just det där med fotbollsböcker.

"Nesh" sa det själv. Han var minst sagt osäker på om det verkligen skulle gå att skriva en bok om honom. "Vilka vill läsa om mig?" Till slut blev det ändå av med tanken att den skulle behandla de tio åren i AIK. Fem som spelare, fem som tränare. Men det växte och nu finns - som jag förstår det - det mesta med och någon här ställde ungefär samma fråga som "Nesh", vem vill läsa? Förutom en och annan AIK:are?

Frank Schätzings bok Den femte dagen är ren fiction, men med verkliga inslag som får en att tänka efter vad vi gör med den här planeten. Den innehåller givetvis berättelser om människor, men han lyckas inte - hittills åtminstone - beskriva dessa tillräckligt intressant för att jag ska bry mig om dem. Det är inte alltid den där mänskliga sidan behövs. Ibland är den i vägen. Ibland vill man bara ha storyn rakt upp och ner. Men ibland är människan det viktigaste. Särskilt när det handlar om just människor.

Jag har ju inte läst Nesh ännu och kan således inte uttala mig om boken, men jag har läst tillräckligt med ointressanta böcker om på förhand till synes intressanta människor. Bara för att människan är stor och känd behöver det inte betyda att det de har att berätta är spännande. Zlatan Ibrahimovic fick ett gigantiskt genomslag med sin bok, men trots det tycker jag att han borde ha väntat. Varför berätta storyn när man står mitt i alltihop? Nu tolkar jag det som att han kände ett behov av att få delge oss sin sanning om varför det gick som det gick i Barcelona. Men visst finns det mer att berätta om Zlatan.

Vi är mitt i en övergång som hela fotbollsvärlden följer, vi har gått igenom ett lyckat EM-kval och ett misslyckat EM med Erik Hamrén och Zlatan vill spela VM i Brasilien 2014. Det känns som om det hade funnits mer att berätta där. Boken hade kunnat bli bättre om den hade dröjt.

Mats Wilander kunde ha dröjt med sin bok också. Ni som läser den här bloggen vet vad jag känner för Mats. Att han är min största idol och jag har läst hans bok (till och med dikterna) från pärm till pärm gång på gång, men jag tror ändå att 35-årige Mats hade haft en bättre historia att berätta än 25-årige Mats hade.

Nåväl. Det finns något att säga om fördelen med att vänta. Det finns också något att säga om det där att det är historien som är viktigast, inte vem som berättar den. En av de bästa idrottsdokumentärerna jag har sett - troligen den allra bästa - heter The Journeymen - och handlar om tennisspelarna Mark Keil och Geoff Grant. Om ni aldrig hört talas om duon är det inte så konstigt. Keil var som bäst rankad 32:a. I dubbel. Grant nådde plats 90. Också i dubbel.

Det är en fantastisk berättelse från tennisens bakgård. Om hur det är att försöka överleva på touren där några få badar i pengar samtidigt som majoriteten trampar vatten för att hålla näsan över vattenytan. Som när Grant spelar dubbel med Goran Ivanisevic. Den sistnämnde är lagom intresserad samtidigt som det är livsviktigt för Grant. De stora stjärnorna finns där. De syns i periferin, men det är Kiels och Grants öden som greppar. Det är som sagt långt ifrån alltid de stora stjärnorna har de stora historierna.

Nu är Nebojsa Novakovic ändå stor i min värld. I den allsvenska världen är han en av de största. Chippen mot Barcelona är bara ett kapitel. Ett stort sådant givetvis och utan den kanske det aldrig hade blivit någon bok, men en människa kan aldrig reduceras till ett par sekunder av briljans. Det är inte det enda vi vill höra om. Det är inte det vi vill läsa om. My story so far. Nej tack. Kom igen om tio år, Wayne.

När Nebojsa hade gått pratade vi om Allsvenskan och om andra stora spelare. Vi pratade om Niclas Rasck. Och Stefan Bergtoft. Och några till.

Någon borde fan skriva en bok om Stefan Bergtoft också.

****

Det är kul nu när de fotbollskonnässörerna ska utbilda oss andra i hur underskattad den franska ligan är här i Sverige, vilka stora matcher det finns där och hur Zlatan visst tar ett steg upp på karriärsstegen jämfört med Milan. Jo, de kan ju försöka. Jag håller absolut med om att Paris Saint Germain, om de nu köper svensken och Thiago Silva, passerar Milan kvalitetsmässigt. Men ett bra lag betyder inte att ligan är någon höjdare.

Och Zlatan kan kyssa PSG-märket om han vill och tala om vilket spännande projekt det är, han kan vinna Ligue 1 och skytteligan. Det är ändå ett steg ner. Det enda som kan få folk att ta den här flytten på allvar och se den som ett trappsteg åt rätt håll är en framgång i Europa. En riktigt stor framgång.

Just nu kan jag inte känna något annat än att han bara jagar pengarna.

****

Mark Keil har förresten besegrat spelare som Andre Agassi, Boris Becker och Stefan Edberg. I dubbel.  Och han har vunnit fem turneringar så för att vara en medelmåtta var han ändå rätt hyfsad.

****

Ni har väl inte missat programmet med Nebojsa? En fantastisk gäst och jag hade kunnat sitta där i två timmar och bara snacka med honom. Han berättar bland annat om hur rädd han var när han skulle möta Barcelona, om hur det var att gå från Djurgården till AIK och så pratar vi om andra lag. Som Djurgården, Elfsborg, IFK Göteborg, Malmö FF och så vidare. Det finns något för alla fotbollsintresserade där helt enkelt. Se det helt enkelt!

****

Var och såg The Amazing Spiderman i helgen och insåg att jag mest såg fram emot att åter få se Dark Knight Rises-trailern. Herregud, som jag längtar!.

****

The Journeymen...

****

Och ni kan alltså vinna boken Nesh genom att svara på två frågor som kommer i slutet av programmet. Vi lottar vinnaren i nästa program.

****

Nu får AIK be ICA-Stig att ringa Leonardo snarast.

****

Rangers FC skickas alltså ner i skotska division 3. Vi pratar om ett lag som har vunnit ligan 54 gånger. Cupen 33 gånger. Cupvinnarcupen en gång och som var i final i Europa League så sent som 2008. För ungefär ett år sedan satt jag på Ibrox Stadium. Rangers räknade med seger mot Malmö FF och drömde om avancemang till Champions League. De hade handlat för pengar de inte hade. För pengar de räknade med att få. Men Daniel Larsson gjorde 1-0 och det blev matchens enda mål. Rangers kunde sedan aldrig vända i Malmö även om de var nära.

Jag anade inte där och då att det jag precis bevittnat var början till slutet för den klassiska klubben. De lever vidare och de kan såklart komma tillbaka, men det kommer att dröja och frågan är om de någonsin kan utmana Celtic igen?

Efter Malmös seger var tidningarna fyllda av kritik, men också funderingar på om det inte var dags att vända på den skotska säsongen och göra som vi gör i Sverige, spela vår/höst för att få så goda förutsättningar inför kvalet som möjligt. Inför matchen var det just det som Rangers coach Ally McCoist talade om som det stora hotet, att Malmö var mitt i sin säsong samtidigt som Rangers var rostiga efter att precis ha startat i ligan.

Kan vara något att tänka på när vissa här vill vrida på den svenska säsongen. Finns fördelar och nackdelar med allt.

****

Det är jättekul att det är så många som redan har svarat på frågorna och som passar på att komma med åsikter om programmet i svarsmailen. Det där sistnämnda får ni gärna fortsätta med även i kommande program.

****

Herregud, vad hände med de lugna sommardagarna? Zlatan. John Terry. Fredrik Kessiakoff. Rangers FC. Nåja, nu ska jag ha några lugna timmar i alla fall. Men på lördag blir det fotboll igen. Och på söndag kommer äldsta lillebrorsans hund och hälsar på. I en vecka. Jag måste köpa öronproppar.

Vi hörs.

Sjöberg på Twitter