Fredagsbloggen: Finsk-tysk-österrikisk film, det kan ju inte bli fel

Fredagsbloggen: Finsk-tysk-österrikisk film, det kan ju inte bli fel
Den 17/08/2012 klockan 16:44

Till och med den störste saknar jublet när det tystnat.

Det är i alla fall vad jag tror.

Ju äldre jag blir desto mer komplicerat blir mitt förhållande till min egen födelsedag. Jag har visserligen aldrig varit en sådan som firat stort att min mamma födde mig en gång i tiden. Det är klart. För många, många, många år sedan måste det ha varit så att jag gick till sängs kvällen innan den stora dagen med vissa förväntningar i kroppen, men det kan jag inte minnas med säkerhet. Nu är det mest en dag som ska passeras och en påminnelse om att ännu ett år har gått. Obevekliga fakta helt enkelt och så önskar man sig yngre för att man övertygad att om man bara fick chansen att göra det igen så skulle man göra det så mycket bättre. Men det tror jag inte att jag skulle och så skulle jag hamna här igen till slut.

Jag tänkte på det där igen när jag satt på Råsundas pressläktare i onsdags. Nedanför mig på gräset massor av fotbollsspelare som majoriteten på läktarna sedan länge glömt bort eller egentligen aldrig ens vetat något om. Med ett stort undantag. Pelé är fortfarande en världsstjärna. Hans namn kan de flesta relatera till oavsett om de har sett svartvita bilder av forwardsstjärnan - som alltid kommer att nämnas när den bäste någonsin inom den största av sporter ska utses i diskussioner, artiklar eller debatter - eller om de en gång i tiden faktiskt såg honom spela.

Pelé har varit skicklig på att hålla sig kvar i rampljuset. Han har aldrig tystnat. Det har varit bråk med Maradona förstås, men också kritik till höger och vänster samt tvärsäkra uttalanden om än det ena, än det andra. Senast han nådde de stora rubrikerna var i april när han slog fast att Neymar är bättre en Lionel Messi.

Som så många andra före detta spelare som uttalar sig om så mycket har Pelé blivit förlöjligad och hånad. När han klev ut på planen nedanför mig i onsdag tänkte jag på ett avsnitt i The Simpson när familjen går på fotboll för att se "Mexiko och Portugal äntligen göra upp om vilket land som är det bästa i världen." Innan matchen börjar kliver Pelé in på planen, går fram till en uppställd mikrofon och säger: "Pele is king of the soccer field. To be king of your kitchen, use Crestfield wax paper". Han tar emot en stor säck pengar och vandrar av planen med ett brett leende. Det är inte så konstigt att John Swartzswelder valde att driva med Pelé - som inte gjorde sin egen röst - när han skrev in brasilianaren i en sådan situation.

En snabb sökning på nätet visar Pelé i reklam för American Express, Atari, Sierra Mist och Pepsi. Ja, och så ska vi inte glömma Viagra heller förstås. Swartzswelder hade en del på fötterna med andra ord. Pelé gjorde inte rösten själv. Jag vet inte om han fick frågan. Det spelar ingen roll. Det är ändå det jag tänker på när han springer in med matchbollen i hand och ett varmt, mysigt Råsunda - långt ifrån det jag förknippar med fotbollsstämning - applåderar och jublar. Han gör en ceremoniell avspark och så lämnar han planen.

Jag har egentligen inte haft något annat förhållande till Pelé än att han har varit Diego Armando Maradonas antagonist i de där stora, djupa diskussionerna som jag har haft med otaligt många människor om vem som är den störste. Själv har jag alltid hållit Maradona högst, men det kunde kanske ha varit annorlunda om jag hade levt tidigare. För stor var han. Pelé. Men när han springer där så tycker jag lite synd om honom. Det kanske är helt onödigt. Jag vet givetvis ingenting om vad den 71-årige mannen känner och tänker, men jag tycker att det ser lite sorgligt ut. Som om han tar chansen att suga åt sig de där applåderna och jublet som var en så naturlig del av hans liv under så många år. Nu utnämner unga människor honom till "en pajas" i kommentarer på nätet när han säger att Neymar är bättre än Messi. Det kan man ju tycka att man inte behöver bry sig om, men att han reduceras till det - han som stod högre än Kristus-statyn på Corcovado en gång i tiden - känns ändå lite sorgligt.

Jag själv? Jag är precis där jag ska vara. Där jag skulle ha hamnat om jag så fick tio chanser att leva om mitt liv och vet ni vad. Jag är glad att jag är gammal nog att ha sett, upplevt och förstått Diego Armando Maradonas storhet. Kanske hade det inte varit så dumt om man hade levt när kungen hette Edison Arantes do Nascimento och kallades Pelé heller.

****

Jag blir ta mig fan lite full i skratt när jag ser HIF-supportrar som på allvar menar att Jesper Jansson var för saktfärdig i förhandlingarna med Lokeren och Alfred Finnbogason. De flesta ville inte ens ha kvar islänningen för bara några veckor sedan. Nu är han plötsligt hetare än lavan som kokar i Eyjafjallajökull och då vill alla såklart att han ska stanna. Men Jansson har så vitt jag kan bedöma agerat ansvarsfullt. Som han sa när Slask hade smaskats till definitivt så vill de inte upprepa gamla synder och sätta sig i en ekonomisk situation de inte klarar av. Dessutom hade de ju gjort klart med Finnbogason.

Jag pratade med honom själv dagen efter triumfen på Olympia i senaste Champions League-matchen och då var han helt inställd på att stanna. Han tog för givet att det skulle vara klart mellan klubbarna när han hade spelat landskampen mot Färöarna.

Men det är synd. HIF hade hittat ett anfallspar som fungerade perfekt ihop och när det nu dessutom var fart på Thomas Sörum såg Champions League-avancemang förbi Celtic ut som en hyfsad möjlighet. Nu blir det en paniklösning med Alejandro Bedoya på topp istället tycks det som.

****

Blev påhoppad för att jag använde shorts i senaste avsnittet av "Spring och ställ dig i hörnet." Bara för det blir det kilt i nästa avsnitt.

****

Tungt även för Allsvenskan att förlora Finnbogason såklart, men totalt sett tycker jag att serien ser ut att må rätt bra om man ser till vad som har hänt under det här transferfönstret. Mathias Concha till Malmö FF, Erton Fejzullahu till Djurgården, Henok Goitom till AIK för att nämna några affärer som säger mig att vår mest älskade serie ändå har en viss dragningskraft numera.

****

Jag är helt chockad över att Snoop Dogg är mer känd än vår prins på en klubb i Cannes.

****

Det var för övrigt ett helt underbart AVSLÖJAR-race häromdagen när samarbetspartnerna FotbollDirekt.se och Fotbollskanalen.se båda AVSLÖJADE att Henok Goitom var nästan klar för AIK. Lite besviken dock över att ingen kunde AVSLÖJA att han var helt klar.

****

Inte alls chockad över att Zlatan är mer känd än prinsen på en klubb i Cannes.

****

Synd dock att inte Sportbladets och Fotbollskanalens AVSLÖJANDE om att Alfred Finnbogason blir kvar i Helsingborgs IF satt.

****

Creddad för Andreas Granqvist-snack i Republbica och Hertigen av Katalonien är till sig av lycka. Samma sak gjorde Corriere dello Sport, men Gazzetta dello Sport valde att inte credda.

****

Kan det vara så att Erik Hamrén bara var respektfull mot Mathias Ranégie och lyssnade på vad denne hade sagt när förbundskaptenen istället ringde in Tobias Hysén till BFF-landskampen mot Brasilien.

****

Ja, jag är nöjd med ordetBFF-landskamp.

****

Han hade ju bett om att inte bli uppringd något mer.

****

Brassarna satsade hårt i mixade zonen. Jag vet inte hur många tv-kameror som var igång samtidigt, men mäktigast var ändå när de tände upp en lampa för att ljussätta den mörka Solna-natten och vi svenska murvlar samtidigt började gräva i fickorna efter solglasögonen.

****

Nu har jag en ackrediteringsbricka från Råsundas sista landskamp hemma. Den ska jag plocka fram någon gång när jag är riktigt gammal och så ska jag berätta för ungarna att jag var där. Och att Pelé var där också. Världens näst bäste fotbollsspelare genom alla tider.

Nu ska jag ta helg. Springa Midnattslopp, rasa ihop på asfalten. Dö lite i soffan och äta brunch så att jag blir riktigt svullen. På söndagen alltså. Ikväll ska jag försöka övertala Bright Eyes att vi ska hyra Iron Sky. Finsk-tysk-österrikisk film om nazister från månen som attackerar jorden. Hur kan det inte vara bra?

Sjöberg på Twitter

Vi hörs.