Det här är något annat än att stå vid straffpunkten, Zlatan

Det här är något annat än att stå vid straffpunkten, Zlatan
Den 12/07/2012 klockan 10:32

Straffen till höger eller vänster?

Det är vardagen, men nu väntar något helt annat.

Zlatan Ibrahimovic står inför ett tufft val samtidigt som hela världen tittar på.

Det här är tiden på året när till och med mailboxen får vila. Inte ens Tidningarnas Telegrambyrå orkar surra lika mycket som vanligt. I vanliga fall måste jag starta varje måndag med att rensa rejält i min inkorg för annars får jag mail som talar om att min inkorg är full och det gör den naturligtvis bara ännu mer.... äh, full. Det är en ond cirkel. Ungefär som den Zlatan Ibrahimovic tycks befinna sig i för tillfället. Lugnet bröts ju igår kan man säga när L´Equipe skrev att nu var det full fart på Paris Saint Germain igen. De jagar Zlatan och det är inte bara journalistisk nyfikenhet som får mig att önska en plats i soffan bredvid vår störste svenske fotbollsspelare och dennes agent när de nu pratar framtid. Jag är genuint intresserad av hur människan Zlatan Ibrahimovic tänker här. Fotbollsspelaren Zlatan har ofta talat om intuition. Om att saker bara sker, men givetvis finner han sig ofta i situationer när han låter det ta tid.

Vid straffpunkten. Jag har inte glömt missen mot Holland 2004. Jag inser att det kan låta som en efterhandskonstruktion, men faktum är att när Zlatan gick mot bollen kände jag att han skulle missa. Det lite osäkra leendet som spred sig över ansiktet var avslöjande. Det var länge sedan jag såg det leendet på Zlatan. Jag vet inte om jag har gjort det alls sedan dess. Nu sätter han alltid straffarna. Nu vet han alltid vad han ska göra. Det har känts som om det varit likadant utanför planen. Men nu? Jag är inte så säker på att han verkligen vet vad han ska göra.

Det sägs att Milan lovade vitt och brett när de lockade över Zlatan från Barcelona. Det skulle byggas stort runt svensken och han skulle få chansen att verkligen vinna mästarnas buckla. Så har det inte blivit och så kommer det inte att bli. Mitt i allt snack om shejker och pengar hit och dit har det framkommit att det varken finns det ena eller det andra och att Milano-klubben har svårt att ens klara av att hålla sig inom den svarta marginalen som det ser ut idag. Och nu är alltså han som var början på satsningen som aldrig blev av på väg att flytta till den franska huvudstaden. Sägs det.

Vi kommer med all sannolikhet få se svängar och stora "avslöjanden" både här och där innan allt verkligen är klart och säkerligen även därefter. Vår landslagskapten har en del att fundera över. Det står helt klart. Åsikterna jag får ta del av via nätet och kollegor är tveksamhet inför Paris SG soch Ligue 1.

Jag delar den tveksamheten och jag kan inte tänka mig annat än att Zlatan gör det också. Så om det verkligen finns ett bud på bordet, om det enda andra alternativet är att stanna i ett Milan som kommer att sälja Thiago Silva snarare än att bygga för storhet, kan det inte vara helt lätt. Går Zlatan och Silva till PSG måste klubben anses vara minst lika stark som de vice italienska mästarna på papperet. Gott så. Men ligan är sämre och chanserna att vinna det riktigt stora finns inte.

Så vad kan Ibrahimovic göra i det här läget? Sänka sina lönekrav och höra av sig till Manchester City, Chelsea och Real Madrid kanske? Pengar får världen att gå runt. Fotbollsspelare också. Vi pratade om Winston Bogarde häromdagen. Det kom upp tack vare Nebojsa Novakovics besök i vår studio. De flesta minns bara chippen mot Barcelona, men faktum är att Nesh i den matchen fick Bogarde utbytt i första halvlek sedan han sprungit ifrån holländaren så illa att denne dragit på sig ett gult kort (som borde ha varit rött). Jag har alltid varit lite fascinerad av Bogarde sedan dess.. En skitstövel utan några stora fotbollsfördelar som ändå varit i några av de största klubbarna i världen. Bland annat Milan.

Bogarde hamnade till slut hos Chelsea som av någon outgrundlig anledning erbjöd honom ett drömkontrakt. Snabbt insåg klubben att det var en felinvestering och mellan 2000 och 2004 satt holländaren ut sitt kontrakt trots att Chelsea gjorde allt för att bli av med honom. Han ville ha pengarna. Han sket i karriären. Innan någon nu blir fullständigt galen där framför tangentbordet. Jag jämför givetvis inte Zlatan med Bogarde. Deras karriärer och karaktärer skiljs åt av en ocean av integritet och skicklighet.

Men pengar är pengar och det ska bli intressant att se hur mycket det handlar om just det i slutändan i fallet Zlatan. Hur mycket det styr var svensken hamnar. Är det viktigast att vara lagets störste stjärna och dess bäst betalde, eller vill han hellre gå till ett lag som verkligen kan vinna det han så hett eftertraktar? Åt vilket håll vill Mino Raiola styra sin klient? Vi ska också komma ihåg att det här kontraktet, om han nu skriver ett nytt, med all sannolikhet blir det sista innan han plockar fram rökat.

Man kan ofta tänka att det är Zlatan tjänar på ett par veckor eller en månad skulle räcka för en själv resten av livet och att han därför inte behöver följa pengarna. Jo, så är det såklart. Men då utgår man ifrån sig själv, sitt eget liv så som det ser ut nu. Människor som tjänar stora pengar skaffar sig stora vanor. De slösar stort. De lever stort och Winston Bogarde gick i personlig konkurs förra hösten. Så kan det gå och pengar på banken är pengar på banken. Titlar är "bara" minnen.

Jag vet inte heller om någon av de ovan nämnda klubbarna skulle vara intresserade av Zlatan Ibrahimovic ändå, men det är svårt att föreställa sig att alla skulle tacka nej till en vinnare och stjärna om man får honom till priset av en i mängden. Personligen har jag givetvis en önskan om att få se honom i Premier League. Men det är en önskan som givetvis är intet värd. Det är Zlatan Ibrahimovic som ska fatta beslutet. Det kan inte vara lätt.

Sjöberg på Twitter