Betydelsen av Goitoms AIK-hjärta ska inte underskattas

Betydelsen av Goitoms AIK-hjärta ska inte underskattas
Den 16/08/2012 klockan 15:09

Det tog nio år, men till slut satt han där.

Om Henok Goitom är en frälsare återstår att se.

Men vi behöver nog inte tveka om att han är AIK:are.

Det kan i slutändan vara nog så viktigt.

De har varit några genom åren och snart döps nog näste talang till "Den nye Zlatan." Jag vet inte när Henok Goitom tillskrevs det begreppet första gången, men jag vet när jag hörde talas om honom för första gången. Det var 2003. Den senare så utskällde, och ännu senare något upprättade, AIK-sportchefen Peter Kisfaludy satt i andra änden av telefonen och pratade om en talang som hörde hemma i division 1 norra. I Vasalund/Essinge IF. Det var en anfallare som AIK suktade efter. Han hette Henok Goitom och var 19 år gammal. "Han går rätt in i laget", sa Kisfaludy övertygelse. Klubben var redo att satsa stort på Goitom, men det ville inte Vasalunds legendariske sportchef Bo GT. Petersson höra talas om.

"Jag förstår inte riktigt, vi har i ett tidigt skede talat om för AIK att en affär inte skulle bli aktuell. Henoks mål är att spela utomlands och han känner sig mogen för det nu", sa han till Dagens Nyheter och så blev det också.

Henok Goitom kallades "Den nye Zlatan" där och då och han hamnade i Udinese i Italien med drömmar om Milan och Barcelona. Dit nådde han aldrig och någon ny Zlatan blev han således inte. För bara ett par dagar sedan satt jag i Råsundas katakomber och lyssnade när den riktige Zlatan Ibrahimovic höll hov inför hela den svenska sportpressen och våra brasilianska kollegor. Plus några till. När Henok till slut satt där på podiet, drygt nio år efter att Peter Kisfaludy försökte locka honom till AIK, var det ingen Zlatan-hysteri.

Till och med de vanligtvis så hybris-sökande AIK-supportrarna tycks ta det med någon sorts ro. Jo, det finns förväntningar och förhoppningar på att han ska komma hem och frälsa laget. Det hör till varje ny värvning oavsett om han heter Daniel Majstorovic eller Ibrahim Moro. Att man har värvat guld är det alltid tillåtet att drömma om. Men en nykter syn på det hela säger att Henok Goitom är en duktig spelare, men också en spelare vars statistik är svår att tolka.

Å ena sidan väldigt få mål, å andra sidan ordinarie i La Liga under väldigt många år. Å ena sidan bara 28 år, å andra sidan direkt från den spanska andraligan utan en match innanför bältet sedan april. Lägg till ett diskbråck som har krånglat och att han behöver en viss omsorg innan han kan gå in och spela 90 minuter i en allsvenska där forwards får rätt mycket stryk av hårda mittbackar. Vi får vänta och se när han spelar och vad det i sådana fall betyder för AIK:s sätt att spela. Det är svårt att föreställa sig att han bildar anfallspar med Celso Borges. Då är det nog troligare att costaricanen blir kvar på centralt mittfält och att Goitom får en löpare bredvid sig i form av Viktor Lundberg eller Kwame Karikari till exempel. Åtminstone för tillfället.

För vem vet vad som är på gång in?

När AIK presenterade Majstorovic med dunder och brak så var det lätt att tolka det som början på en satsning som ska kulminera 2013. Jag kan inte tänka mig något annat än att AIK:s sportsliga ledning - och den administrativa för den delen - fantiserar om hur det skulle vara att fira ett guld på Swedbank Arena redan första säsongen under det nya taket. Henok Goitom är alltså inte den sista värvningen, tror jag. I vinter lär det smälla igen. Samtidigt behöver vi inte blicka särskilt långt för att inse att det inte räcker att slänga pengar på ett problem. IFK Göteborg försökte i år efter ett par svaga säsonger. AIK:s bygge känns mer solitt.

Grunden finns där i form av ett spel alla känner och kan. Nu ska det kryddas och att man då gör det med en riktig AIK:are ska nog inte underskattas. Goitom kommer till AIK för att han vill till AIK och en sådan glöd kan vara värdefull när kylan greppar Allsvenskan och allt ska avgöras.

Sjöberg på Twitter